Maminka.czMiminko

Zlobí vaše mimčo s usínáním? Zkuste tenhle trik

Reklama 28.  3.  2017
Uspat dítě je nadlidský výkon, který podáváte několikrát za noc? Než propadnete panice, vyzkoušejte jednoduchý fígl – uklidňující zvuky, které každé miminko dobře zná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klepněte pro větší obrázek

Proč není ticho tak uklidňující, jak si myslíme

Už v prenatálním období si mrně zvyká na řadu zvuků – vnímá šum krve, tlukot mámina srdce a dokonce, i když jí kručí v žaludku. Ani pořádný nářez decibelů mu však nebrání si pohodlně ustlat. I po narození v porodnici panuje určitý ruch. Proto když přineseme dítě domů a chodíme kolem něj po špičkách, aby „mělo klid“, často jej tím spíše stresujeme. Úplné ticho zkrátka nezná.

Váš zachránce nočního klidu: Bílý šum

Jde o monotónní uklidňující zvuk, na který si dítě hned zvykne. A to právě díky tomu, že jej dobře zná a spojuje s bezpečnými časy v mámině bříšku. Tyto nekonečné tóny rychle navozují spánek, zvyšují jeho kvalitu a prodlužují délku. Se zvukovou „terapií“ začněte hned po příchodu z porodnice.

Monotónní zvuky pomohou i vám. Jak?

Spící mimčo vám konečně dopřeje chvilku klidu. Bílý šum ale nevypínejte. Jednak jej dítě podvědomě vnímá a navíc pomůže i vám. Navodí vám klidnější a hlavně vydatnější spánek. Lépe si odpočinete a odbouráte celodenní stres.

A teď to hlavní: Kde spásný šum najít?

Má přírodní i umělé zdroje. K těm přirozeným patří třeba hořící krb, kapky deště dopadající na parapet nebo zurčení potůčku. Na internetu najdete spoustu nahrávek. Podobné frekvence vydává i řada spotřebičů, které už doma máte – třeba vysavač, fén, digestoř nebo klimatizace.

TIP: Poslechněte si zvuk, který vydává klimatizace Whirlpool. Příjemné, že?

Hlídejte i teplotu a vlhkost vzduchu

Klimatizace vám nejen uspí dítě, ale ohlídá také zdravé prostředí. Kontroluje vlhkost a čistí vzduch od prachu, pylu i daleko jemnějších mikrobů. Pro klidný spánek navíc potřebují mimča nižší teploty – kolem 16 až 19 °C. Na přístroji je pár cvaky nastavíte a nemusíte se bát, jak velká vedra letos přijdou.

Další důvody, proč si pořídit mobilní klimatizaci

  • Zastane stejnou službu jako mnohem dražší nástěnné klimatizace.
  • Snižuje prašnost v bytě.
  • Chrání domácnost před plísněmi.
  • Vyřeší za vás větrání. Ideální řešení, pokud bydlíte v centru města a nechcete domů pouštět hluk a nečistoty.
  • Přitápí v mimotopné sezóně. Kvůli pár chladnějším dnům nemusíte zapínat kotel.
  • Snadno ji přemístíte do jiné místnosti, nebo na chatu.
  • Až bude mít „po sezóně“, jednoduše ji uklidíte.

Instalace nevyžaduje žádné stavební úpravy. Ovládání několika tlačítky si osvojíte během pár minut.

Výběr i zapojení zvládnete sama

Jediný údaj, který pro výběr klimatizace potřebujete, je objem prostoru v m3. Rozhodněte se, jestli ji budete používat jen v ložnici, nebo v celém bytě. Pak vynásobte rozměry podlahy s výškou zdi. Například do domácnosti o podlahové ploše 70 m2 se stropy vysokými 2,5 m potřebujete model, který si poradí nejméně se 175 m3. Počítejte s rezervou, a zvolte o něco vyšší výkon.

Přístroj postavte k oknu, nebo ke komínu od krbových kamen. Tudy vyvedete ven horký vzduch. Mobilní klimatizace bez vývodu zatím neexistují, ale výrobci nabízejí šikovné instalační pomůcky. V oknech fungují jako těsnění a nemusíte je odpojovat, ani když právě neklimatizujete.

V dobrých obchodech rádi s výběrem pomohou. Třeba v AP Servisu vám mobilní klimatizaci nejen zdarma přivezou, nebo naloží do auta, ale zůstanou k ruce i pro případ opravy.

Témata: Děti, Miminko