Maminka.czVýživa a stravování

4 potraviny, které pomáhají v boji proti depresi

Ulekare.cz Ulekare.cz 28.  7.  2014
4 potraviny, které pomáhají v boji proti depresi
Existuje dostatek důkazů o tom, že deprese může vycházet ze špatné stravy. Máme tu pro vás tipy na potraviny, které vám s nimi pomohou bojovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Se zvládnutím depresí musí často pomoci lékař. K životu bez deprese však můžeme přispět i my sami. Pomohou určité složky potravy, které jsou velmi prospěšné pro naše zdraví.

Skleslost na druhou

Depresi může u člověka vyvolat i užívání některých léků. Jsou uváděny jako vedlejší nežádoucí účinek terapie interferonem, který se třeba využívá při léčbě žloutenky typu C.

Občas máme dny, kdy se nic nedaří a naše nálada je takřka na bodu mrazu. To ovšem neznamená, že hned trpíme depresí. Porucha nálady se totiž projevuje mnohem závažněji. Ptáte se jak?

  • Pocitem smutku a prázdnoty,
  • nedostatkem zájmu o své okolí,
  • poruchami spánku,
  • únavou a ztrátou energie,
  • pocitem viny a méněcennosti,
  • opakujícími se myšlenkami na smrt,
  • sebevražedným jednáním.

„Čtyřka“ pro dobrou náladu

Ačkoliv žádná potravina léčbu tohoto problému nezaručí, hned několik složek stravy vám jistě pomůže zlepšit špatný stav mysli.

Správné sacharidy: Celá zrna, jako je hnědá rýže, oves, špalda či quinoa, významně pomáhají zlepšit náladu. Důvodem bude nejspíše zvýšení hladiny serotoninu, hormonu dobré nálady, v mozkové tkáni. Spolupodílet se bude nejspíše i udržování stálé hladiny cukru v krvi, jehož výkyvy mohou mít negativní vliv na stav naší mysli. Bonusem pro „céčkaře“ je ochrana jaterních buněk před ztukovatěním.

Omega-3 mastné kyseliny:Jejich dostatečný přísun stravou pomáhá v boji proti úzkosti, poruchám spánku, pocitu smutku, sebevražedným myšlenkám či sníženému libidu. Nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby, ale také vlašské ořechy nebo lněná semínka. Tyto kyseliny také zmírňují zánět jater.

Vitaminy řady B: Zejména vitamin B6, B12 a kyselina listová jsou užitečné v udržování dobré nálady. Kromě toho jsou velmi důležité pro tvorbu červených krvinek, což jedinci s poruchami jater jistě ocení jako prevenci chudokrevnosti. „Béčkové“ vitaminy se nacházejí ve vnitřnostech, vejcích, mléce, obilninách, ovoci i zelenině.

Vitamin D:Jeho nedostatek bývá označován za spolupachatele vzniku depresí. Důkazem může být enormně vysoký počet sebevražd na Islandu, kde je nejméně slunečních dní z celé Evropy. Vitamin D totiž zčásti vzniká působením slunečního záření na kůži. Potraviny bohaté na vitamin D jsou ryby, mléko či vejce.

Ne vždy se dá špatná nálada vyřešit pouhou změnou stravy. Pokud však do svého jídelníčku zařadíte výše zmíněné složky potravy, určitě se budete cítit lépe.

(Článek převzat z webu ulekare.cz)

Témata: Výživa a stravování, Web Ulékaře.cz, Potraviny, Špatný stav, Nejbohatší zdroj, Nežádoucí účinek, Obilnina, Porucha spánku, Hnědá rýže, Island, Boj, Potraviny na Heureka.cz