Maminka.czZdraví

7 tipů, jak se po léčbě antibiotiky dostat opět do formy

Martina Machová 8.  1.  2018
Ne vždy se po tom, co odešla angína či zánět průdušek, cítíme jak rybičky, organismus je vyčerpaný bojem s nemocí a někdy i důsledky léčby antibiotiky. Jak se dostat zpět do kondice?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve 14. století se Evropou prohnala nejstrašnější morová epidemie všech dob a připravila o život takřka třetinu tehdejších obyvatel Starého světa (údajně 25 miliónů osob!). Kdyby byla v té tobě dostupná moderní antibiotika, obětí by bylo mnohem méně.

Méně by však bylo i obětí válek, které umíraly po tisících nejen v boji, ale také na následky válečných zranění infikovaných bakteriemi. Není tedy divu, že antibiotika byla považována v době uvedení na trh za všelék. Jenže i antibiotika mají svou odvrácenou tvář.

V dnešní době se mluví především o nadužívání a vzrůstající rezistenci vůči jejich účinkům. A zatímco v odborných kruzích se diskutuje o nových „superodolných“ bakteriích, laická veřejnost řeší spíše běžné nežádoucí účinky.

Hlavní nežádoucí účinky antibiotik

Užívání antibiotik je spojováno s přechodným oslabením imunitního systému, přemnožením některých patogenních bakterií ve střevech a urogenitálním ústrojí (např. kvasinky Candida albicans).

Některé typy antibiotik jsou při dlouhodobém užívání značnou zátěží pro játra a ledviny. Rizikem je i možnost alergické reakce. Nicméně i přes tyto nepříjemnosti existuje řada nemocí, kdy jsou antibiotika požehnáním. Nabízí se tedy otázka, jak eliminovat jejich nežádoucí účinky a dostat se po léčbě zpět do formy.

Už jsme zase nemocní... co měsíc, to nemoc

7 tipů pro děti i dospělé, jak se po léčbě antibiotiky dostat opět do formy

  • Důsledně dodržujte rekonvalescenci; vyhněte se velké fyzické zátěži a také stresu, který organismus velmi oslabuje. Důležitý je i dostatečný spánkový režim a odpočinek.  
  • Jezte probiotika; nejen doplňky stravy, ale i potraviny s vysokým obsahem tzv. přátelských bakterií, probiotik. Antibiotika totiž likvidují nejen bakterie nepřátelské, původce nemocí, ale i bakterie, bez nichž nemůže lidský organismus zdravě fungovat. Možná jste ale netušili, že probiotika jsou nezbytná nejen pro správnou funkci střev, ale i pro vstřebávání a tvorbu některých vitamínů a minerálů. A pochopitelně hrají i nemalou roli v imunitních pochodech v organismu – ty se mimo jiné odehrávají i v tenkém střevě.
  • Jezte prebiotika! Prebiotika by se dala směle charakterizovat jako „zahradnický substrát“ pro růst probiotik. Mezi nejrozšířenější prebiotika patří rozpustná i nerozpustná vláknina obsažená v ovoci a zelenině, obilovinách atd. Mezi populární probiotika se řadí též laktulóza a oligosacharidy.  Na trhu jsou pochopitelně i doplňky stravy kombinující probiotika a prebitotika – synbiotika (někdy též symbiotika).
  • Stravujte se lehce a zdravě, posilte imunitu, a pomozte tak organismu napnout síly tam, kde je jich třeba. V jídelníčku by pochopitelně neměly chybět probioticky působící potraviny (jogurty, zakysané nápoje, kysané zelí, kvašená zelenina apod.), zelenina, ovoce i kvalitní bílkoviny a obiloviny. Ostatně tyto potraviny jsou nejen zdrojem vitamínů a minerálů, ale některé i prebiotik. V případě, že jde o další nemoc a léčbu v dlouhé řadě, poraďte se s odborníkem ohledně doplňku stravy podporujícího imunitu (ať již bude ze „zelené“ lékárny nebo z klasické).
  • Vyhýbejte se místům s velkou koncentrací lidí; důvod je prostý. Po léčbě jste oslabeni, lidově řečeno „připraveni chytit kde co“. Dospělí rekonvalescenti se možná nákupům v obchodních centrech nevyhnou, ale malé rekonvalescenty bychom těchto aktivit měli ušetřit.
  • Posilte imunitu a „vyčistěte“ se. Toto doporučení platí spíše pro dospělé. Příznivci přírodní medicíny si mohou po léčbě antibiotiky „naordinovat“ očistnou kúru s vhodným doplňkem stravy (řasa chlorela, zeleným ječmen apod.)
  • Jeďte do přírody, smějte se a mějte se rádi! Příroda, smích i láska jsou universální léky a posilovači imunity, na kterých se shodne klasická i alternativní medicína.

VIDEO: Velký horoskop na rok 2018: Jak to vidí astroložka Martina Boháčová

Strašák jménem PFAPA: Když malé děti trápí opakované vysoké horečky
Příběh malé Máji: Vdechnutý kus mrkve léčili antibiotiky!
Antibiotika: častá konzumace v dětství může přispět ke vzniku střevního zánětu!
Témata: Zdraví, Nemoc, Doplněk stravy, Chlór, Velká koncentrace, Bakterie, Léčba, Laická veřejnost, Rasa, Jak, Organismus, Epidemie, Očistná kúra, Tenké střevo, Kvalitní bílkovina, Imunitní systém, Univerzální lék, Kysané zelí, Správná funkce, Imunitní pochod, Odborný kruh, Klasická medicína, Candida albicans, Imunita, Urogenitální ústrojí, Zdraví na Heureka.cz