Maminka.czPorod

Pro lékaře je ambulantní porod přijatelnější než porod domácí

Jana Potužníková 26.  1.  2018
Když už jste z jakéhokoli důvodu odpůrkyně pobytu v porodnici a na komplikace kolem domácího porodu nemáte povahu, mohla by vás zajímat varianta, o které laici i odborníci mluví jako o cestě kompromisu. I u nás, v Čechách, se totiž dá rodit takzvaně ambulantně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem do listopadového čísla chystala článek o domácích porodech, zmínil se profesor Pařízek z porodnice U Apolináře o tom, že za dobrý kompromis mezi klasickými porody a porody vedenými doma považuje tzv. ambulantní porody. Neznáte? Moc se o nich nemluví a porodnice je samy prakticky nenabízejí. Jsou ale zákonnou variantou, která umožňuje mamince odejít z porodnice dříve, než uplyne doporučovaných 72 hodin.

Některé chtějí domů, sotva porodí placentu, jiné počkají 24 hodin. Co v tom vidí za výhody a proč se některé porodnice zdráhají udělat z ambulantního porodu běžnou záležitost?

Selhala jsem u porodu. Také jste si z porodu odnesly trauma?

Ambulantní porod jako cesta ze strachu

Ambulantní porod se zdá být dobrou cestou pro maminky, které mají obavy z nemocničního prostředí. Úzkosti, panické stavy mohou být mírnější, pokud je pobyt ve stresujícím prostředí kratší.

Jako důvod pro ambulantní porod se objevuje i strach, že nebudou respektována poporodní přání ohledně placenty, dotepání pupečníku a podobně. Je tu obava z nechtěného dokrmování novorozence nebo někdy nepříjemného chování sester z oddělení šestinedělí, které mají nevalnou pověst.

Ambulantní porod je dobrou variantou také pro ženy, které nesouhlasí se zaběhlými postupy péče o zdravého novorozence, především již na zmíněném oddělení šestinedělí. Zde často matku a dítě vnímají jako oddělené jednotky, přitom jsou to jednotky neoddělitelné.

Potřebují a mají být spolu. Je tu tedy problematika rooming-in, kdy není často možné zůstat s miminkem nepřetržitě ve chvílích, kdy je to důležité. Porodnice, respektive oddělení šestinedělí, se pak často staví i do role chůvy, kde říkají maminkám – dejte nám ho, ať si na chvíli odpočinete… Ale to přece není smyslem mateřství a porodnice není na hlídání dětí,“ konstatuje Eliška Vlasta Kupšovská, která spravuje stránky ambulantniporod.cz.

Jak jinak rodit? Ptejte se porodní asistentky na domácí porody

Hrozby ambulantního porodu

Proč ale ambulantní porod není věcí, kterou by vám v porodnici nabídli ze své iniciativy? Pro lékaře je sice ambulantní porod přijatelnější než porod domácí, přesto zůstávají opatrní a maminky, které se dělí na internetu o své zkušenosti, často zmiňují fakt, že se je personál nemocnice snažil od rozhodnutí odejít po porodu odradit.

Někdy mluví přímo i o zastrašování – dozvídají se prý, že ohrožují sebe, především pak své dítě, že jsou nezodpovědné a dítě jim může i umřít. Lékaři stojí podle svých slov na straně dítěte a chtějí jej mít pod dohledem dost dlouho na to, aby si byli jisti, že je zdravé. To mi potvrdil i MUDr. Dušan Kolařík, primář porodnice v Nymburce: „Z našeho pohledu je ambulantní porod určitě lepší než domácí porod.

Přesto považujeme nadále za ideální dítě i maminku propouštět domů až tehdy, když jsou provedena všechna nezbytná poporodní vyšetření.“ Vyšetření z patičky na odhalení metabolických poruch, vyšetření zraku, sluchu, testy na známou novorozeneckou žloutenku. To jsou ta nejzákladnější vyšetření, jež novorozenec absolvuje během 72 hodin doporučeného pobytu v porodnici a z nichž se ne všechna stihnou, když zvolíte porod ambulantní.

Domácí porod: Které české a zahraniční celebrity se k němu rozhodly?

Komplikace ambulantního porodu? Postarat se o vyšetření

A to je vlastně vůbec možná největší komplikace ambulantního porodu. Pokud se maminka rozhodne odejít dříve, je zodpovědnost za realizaci těchto vyšetření na ní.

„Proto, když se s maminkou vyžadující ambulantní porod výjimečně setkáme, jí vysvětlíme, proč bychom rádi dodrželi 72 hodin. Pokud trvá na odchodu, můžeme to přesto pro její klid udělat. Potřebujeme od ní jen podepsané potvrzení od pediatra, který se novorozence po příchodu z porodnice ujme a ideálně jej navštíví a vyšetří v domácím prostředí.

Protože potřebujeme vědět, že když to neudělá náš neonatolog, že to udělá zajištěný pediatr tak, abychom měli jistotu, že o dítě bude dobře postaráno,“ upozorňuje MUDr. Dušan Kolařík, podle kterého je rizikové takové rozhodnutí i proto, že nikdo nemůže vědět, jak bude mamince po porodu, zda bude tak fit, že se bude moct o miminko ihned starat, že s ním oběhá vyšetření, rozkojí se a podobně.

„Ekonomicky je pro mě jako manažera ambulantní porod skvělá záležitost: Od pojišťovny dostanu 100% úhradu za odvedený porod a obsazenost lůžka, i když maminka u nás ležet třeba ani nebude. Jako manažer na tom mohu vydělat. Jako lékař vidím rizika pro maminku i dítě a jsem pro dodržení 72 hodin pobytu v porodnici,“ podotýká ještě primář z Nymburka.

Kde se dobře ambulantně rodí?

Dobré reference ohledně ambulantních porodů mají například porodnice v Rakovníku, Uherském Hradišti, Jablonci nad Nisou, Vyškově, Ústí nad Labem, Praze-Podolí, Brně – porodnice Milosrdných bratří, Českém Krumlově…

Pro další tipy na ambulantně přátelské porodnice se podívejte na ambulantniporod.cz. Najdete tam informace bezmála už ke každé z 92 českých porodnic sebrané na základě individuálních zkušeností těch, které rodily ambulantně. Můžete přidat i ty své, pokud je máte. A mimochodem, opravdu ambulantních porodů přibývá. Podle Národního registru novorozenců se jich v roce 2015 narodilo 1102.

Péče po porodu

Zajistit si pediatra je pak další překážka. Přestože nesmí odmítnout přijmout novorozence jen proto, že vy zvolíte jiný způsob porodu, pediatři situaci maminkám s ambulantním porodem neusnadňují.

I oni často maminky odrazují či zastrašují. A když souhlasí s přijetím miminka do péče, je možné zase narazit na speciální příplatky za cestu za miminkem. Mimochodem, všímáte si?

Zatím je to hlavně o novorozeném miminku. Ale pojďme se bavit také o maminkách, o těch, které překonají náročný porod a pak se najednou ocitnou samy doma. I to pochopitelně lékaři vyhodnocují jako rizikové, přestože jejich péče končí prakticky po 72 hodinách a pak je šest týdnů žena bez kontroly.

Příznivkyně ambulantních porodů oproti tomu po porodu spolupracují s porodními asistentkami a péči mají, kdykoli potřebují. Nečekají celé šestinedělí na návštěvu gynekologa.

„Z hlediska péče o maminku i miminko doporučuji po ambulantním porodu zajistit péči porodní asistentky. Ta měří tlak, sleduje eventuální příznaky infekce, kontroluje zavinování dělohy, hojení porodních zranění. Ale také pomáhá s kojením, může ukázat, jak koupat, pečovat o pupečník. Dokáže pomoct i s odběrem z patičky a vzorky poslat do laboratoře,“ říká k tomu Jana Riedlová z Unie porodních asistentek (unipa.cz) s tím, že první tři dny je nejlepší návštěva každý den, dále podle domluvy.

Délka porodu: Jak dlouho budete rodit? Víte, co vše ovlivňuje délku porodu?

Výhody a nevýhody ambulantního porodu

Samozřejmě že i po ambulantním porodu se mohou objevit komplikace. Podle Jany Riedlové to bývají potíže s hojením, mohou povolit stehy po šití… U miminek je to třeba problematika novorozenecké žloutenky.

„Její rozvoj může porodní asistentka vyhodnotit pouze opticky a podle toho, jak se miminko projevuje, jak je například spavé. Testy mamince doma nabídnout nemůže, je třeba jít za pediatrem a připravit se i na nutnost vrátit se do nemocnice na svícení, pokud se žloutenka prokáže,“ vysvětluje Jana Riedlová.

Podle ní a také narůstajícího počtu ambulantně rodících žen však pozitiva stále převažují a počet porodnic, kde si na něj zvykají, stoupá. Říct si o něj můžete všude, všude by vám měli podle zákona vyhovět, jen si musíte být jistá, že na to máte, protože rodit ambulantně znamená, že se musíte hned postarat na plný úvazek, že vás nesmí zaskočit kolotoče po pediatrech a vyšetřeních miminka.

Musíte být psychicky odolná, připravená na to, že vám to kdekdo bude rozmlouvat a pro někoho možná budete i blázen. Přesto je to možnost. Jen není pro každého, respektive pro každou nastávající mámu.

A podle MUDr. Dušana Kolaříka lékaři dál poukazují na to, že většina porodů dopadne dobře, i když nikdo nic nedělá. Ale pak jsou situace, kdy kvůli nedostatku péče dojde k poškození zdraví dítěte.

Třeba jen „banální“ žloutenkou, kdy se „jedovaté látky“ z rozpadu červených krvinek dostávají nezralou ochrannou bariérou do mozku, který mohou poškodit.

Ve skutečnosti jde o daleko víc stavů, které žena nemá šanci poznat, jakkoli by věřila svému tělu a intuici. Nemá totiž znalosti a zkušenosti.

VIDEO: Klidný domácí porod

Kdo je kdo u porodu? Jaký je rozdíl mezi dulou a porodní asistentkou?
Jak si zkrátit porod? Zkuste optimalizaci pánevního dna
Váš porodní příběh: Druhý porod jsem si užila, nenechala jsem se ovládnout strachem
Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Šestinedělí, Porod doma, Ambulantní porod, Brno, Ideální dítě, Červená krvinka, Největší komplikace, Český Krumlov, Rodící žena, Narůstající počet, Maminka, Milosrdný bratr, Kolář, Čechy, UNIPA, Zdravý novorozenec, Listopadové číslo, Plný úvazek, Metabolická porucha, Klasický porod, Individuální zkušenost, Náročný porod