Maminka.czKojenec

Bezplenková metoda aneb když si s miminkem dokonale rozumíte

Martina Machová 20.  11.  2012
Bezplenková metoda aneb když si s miminkem dokonale rozumíte
Houževnaté maminky některých otužilých severských národů nosily svá miminka ve speciálních kožešinových kapucích, které byly součástí jejich tradičního oděvu. Malí „kapucínci“ plenky nemívali, zato měli vnímavé maminky, které prý poznaly, že se jim chce. Co mají společného eskymácká miminka s dnešními miminky bez plenek? Vnímavé a odhodlané maminky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pouhá myšlenka na miminko bez plenek vykouzlí v době jednorázových plen a vlhčených hygienických ubrousků na většině tváří pobavený usměv. Jenže tento zajímavý přístup k dětské hygieně vcelku poklidně funguje v mnoha zemích třetího světa, ano – tam je mnohdy nutností, nicméně proč neokusit alespoň kousíček z „exotického koláče“? Nemusíme přeci dítku hned sundávat plenu, můžeme se třeba jen zamyslet a vnímat, jakými rozmanitými způsoby s námi miminko komunikuje. Ostatně pravě tato myšlenka je jedním ze základních kamenů tzv. Bezplenkové komunikační metody.

Miminko „vyšle signál“, maminka mu umožní vykonat potřebné

Princip Bezplenkové komunikační metody (BKM) je založen na tom, že lze už v nejútlejším věku dítěte vypozorovat, kdy potřebuje miminko vyprázdnit. Podobně jako nám miminko hlásí, že má hlad, žízeň, je ospalé, unavené apod., dává též specifickými signály najevo, „že se mu chce“. Škála těchto signálů je pestrá, avšak vnímavá maminka prý brzy rozpozná, který je v jejich případě ten pravý. Některá miminka najednou ztichnou a zklidní se, jiné se začnou vrtět, být nespokojená, pokud je dítě krmeno, přestává pít. Vetší kojenci a batolata si zase často sahají na „místo činu“, z ničeho nic ztichnou a přeruší dosavadní činnost, zalezou na osvědčené místo (např. pod stůl). Užitečné je též vědět, že vyšší intenzita močení bývá dopoledne, v noci je naopak minimální. V onen inkriminovaný okamžik je nutné miminku vysvléci punčošky, uchopit jej do klubíčka a nechat vyprázdnit. A to klidně do WC nebo do předem určené nádoby (nočník, malý lavórek apod.). S příznivci BKM je potřeba souhlasit v tom, že pokud se akce povede, je to hygieničtější a asi i příjemnější, než vše pustit o pleny a pak si v ní hovět.

Na cesty a v noci s pojistkou – látkovou

Většina moderních maminek praktikujících BKM používá jako pojistku, např. na cesty či noc, látkové pleny. Zpozoruje-li rodič signál, a je-li to možné, plena jde opět dolů a miminku je umožněno konat potřebné. Maminky, které se rozhodly pro BKM musí tedy logicky více přemýšlet o praktičnosti dětského oblečení. Asi vás napadá, jak vše probíhá v noci, kdy mamince vše ulehčuje nejen plena – pojistka, ale i fakt, že v noci je frekvence vylučování mnohem méně častá. Poté co maminku, napojenou jakýmsi myšlenkovým pupečníkem na miminko, probudí specifické signály (např. neklid, kňourání), dá jednoduše miminku možnost se vyprázdnit, tuto možnost obvykle nabídne i po nebo během krmení.

Také Vás napadá po letmém seznámení s Bezplenkovou komunikační metodou celá řada otázek i připomínek? Odpovědi můžete najít např. na www.bezplenek.cz, nebo lze zajít na přednášku, kterou na toto téma pořádají některá mateřská centra.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Bezplenková metoda, Rozum, Mimi, BKM, Kňourání, Dosavadní činnost, Nejútlejší věk, Metoda