Maminka.czTěhotenství

Co udělá porod s vaším tělem? Dokáže změnit postavu, přemýšlení, ale i velikost nohy

Veronika Vlachová 18.  9.  2017
Porodit vlastní dítě je nejen jeden z nejkrásnějších momentů v životě, ale také jeden z největších zásahů do našeho těla.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vše začíná v hlavě

Na popichujících větách, že ženská po porodu nedokáže racionálně přemýšlet, je ve skutečnosti velký kus pravdy. Čerstvé maminky jsou totiž doslova zaplaveny hormonální bouří, která způsobuje vysoké soustředění se na své miminko.

Takže jakmile se stanete čerstvou matkou, jste tak trochu i vědou hájená za svou absolutní zamilovanost do nejmenšího uzlíčku ve vaší rodině.

V těle totiž dochází k veliké změně, která se často přehlíží: Mozek se díky změnám v neuronové síti přesune do modu ochranářské matky a výsledkem toho je, že se čerství rodiče najednou začnou soustředit jen na rodičovství, výchovu a ochranu.

S tím ruku v ruce také souvisí výrazné snížení sexuality, erotického chování a hledání hravé intimity. Jak je to možné? Může za to šedá kůra mozková, ve které se, jednoduše řečeno, po porodu zahušťují oblasti řídící empatii, úzkost a sociální interakci. Alespoň to vyplývá ze studie izraelské psycholožky Ruth Feldmannové.

A má to svou logiku: Matka musí být nějakým způsobem připoutána k dítěti, aby bylo schopné přežít. Mateřské pocity ohromné lásky, neoblomný ochranářský cit a neustálé starosti o dítě mají na triku reakce v mozku.

Konkrétně je způsobuje hormon oxytocin, který se silně aktivuje jen při pohledu na dítě nebo zaslechnutím jeho pláče. Zajímavým zjištěním, jak potvrzuje studie Pilyoung Kim, výzkumnice zaměřené na mateřský mozek z katedry psychologie na Univerzitě v Denveru, je také to, že kojící matky jsou v tomto ohledu senzitivnější než ty, které podávají svému novorozenci umělé mléko.

Na druhou stranu, tento stav trvá pouze několik týdnů po porodu. Takže pokud několik týdnů není sex nebo intimní blízkost na pořadu dne, věřte, že se tyto hormonální smrště brzy přeženou. Břicho jako dřív?

Video: Novorozenec se "dere" na svět císařským řezem, stejně jako při klasickém porodu

Pravděpodobně největším horkým tématem po porodu je oblast břicha, která se vám změnila k nepoznání. Bude ještě někdy ploché? A co ty strie, povislá kůže, vypouklý pupík nebo popraskané žilky? Věřte, že vaše tělo dělá všechno pro to, aby se opět dalo dohromady, což se nejintenzivněji stává v období zhruba do osmi týdnů.

Nepříjemnou zprávou je možná to, že tyto poporodní záležitosti vám s velkou pravděpodobností zůstanou napořád. Do jisté míry se vyklenutost a ochablost břišních svalů dá spravit pravidelným cvičením. Ovšem pokud jste ještě majitelkou diastázy, velkou změnu sama už neuděláte. Jistým řešením jsou zásahy plastické chirurgie.

„Takové operace jako úpravy břicha nebo prsou jsou vhodné rok nebo déle po porodu a až ve chvíli, kdy klientka neplánuje další těhotenství,“ upozorňuje Jitka Vrtíšková, plastická chiruržka z Lékařského domu Praha 7.

„Po operaci je nutné přibližně na měsíc omezit fyzické aktivity podle doporučení lékaře, jinak jsou rizika zcela běžná jako vždy při operačním zákroku,“ dodává Jitka Vrtíšková.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Jen pro maminku, Hubnutí po porodu, Nový pár, Nepoznání, Zákrok, Pór, Rychlý pohyb, Oxytocin, Povislá kůže, Nové tělo, Budoucí život, Lékařský dům, Post, Oblast břicha, Obvod, Porod znovu, Vaš, Přemýšlení, Plastická operace, Nový člen, Kojící maminka, Pár bot