Maminka.czCestování

Dělá se vašim dětem při cestování špatně? Víme, jak nevolnosti zvládnout

Barbora Vajsejtlová 22.  6.  2017
Chystáte se na prázdniny, ale ať jedete s dítětem poprvé nebo už poněkolikáté, pořád to znamená přežít mnohahodinovou cestu i změnu prostředí. Známe zásady, které se vám vyplatí dodržovat v autě i v letadle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy už tam budeme?

Rodiče se už tradičně dělí na dva tábory. Jeden představují ti, kteří tvrdí, že děti jsou mimořádně přizpůsobivé a zvládnou prakticky cokoli. Proti nim stojí rodiče, kteří plánují cesty s maximálním ohledem na malé potomky a svá vlastní cestovatelská přání odsouvají na neurčito.

Nedá se říci, zda je to které ze stanovisek správné, nebo špatné, a vlastně ani nezáleží na tom, ke kterému táboru patříte. Protože ať už se balíte k babičce do Třeboně nebo na tři týdny do Austrálie, stejně budete řešit při cestování s dětmi totožné problémy: nudu, rozhoupaný žaludek, sourozenecké hádky i nezbytnou otázku „Kdy už tam budeme?“ Čím pečlivěji se ale na cestu připravíte, tím pohodovější průběh bude mít.

Dlouhá cesta před vámi? 15 tipů, jak zabavit děti v autě a nepřijít o nervy

V první řadě vysvětlete dětem, co je čeká. Nelžete jim o délce cesty a neříkejte, že bude trvat jen chviličku, když předem víte, že půjde o několikahodinovou záležitost. Jejich zklamání by ještě umocnilo nepohodlí z cesty a netrpělivost. I když vám možná připadá, že pro děti je informace o délce cesty nepodstatná, ukazujete jim tak, že je berete vážně, a dáváte jim možnost připravit se na dlouhou cestu psychicky.

Úplně malým dětem, které ještě nemají pojem o čase, můžete délku cesty přiblížit například v poměru k jejich oblíbené pohádce. („Trvá to tak dlouho, jako kdyby ses třikrát podívala na Elsu.“)

Povídejte si s dětmi o tom, co všechno je v cílové destinaci čeká, jaké výlety a aktivity budete společně podnikat. Když budou mít před sebou jasný cíl a budou se moci těšit na konkrétní věci, bude jejich motivace ke zvládnutí cesty mnohem větší.

Témata: Děti, Cestování, Maminka cestuje, nevolnosti, Třeboň, Dostatečná zásoba, Elsa, Mastné jídlo, Okolní prostředí, Nepříjemná komplikace, Adrenalin, Největší strašák, Jasný cíl, Déšť, Doklad, Dlouhá cesta, Zadní sedadlo, Rozhoupaný žaludek, Kinedryl, Vaš, První cesta, Lenka, Dlouhá doba, Mladé dítě, Pojem