Maminka.czZdraví

Dětské úrazy v létě - pozor na únavu

Martina Machová 13.  7.  2016
Proč jsou dětské úrazy během letních dní častější? Proč ve vzniku úrazů hraje v tomto období roku významnou roli právě únava?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Je prokázáno, že k úrazům dochází častěji, pokud je organismus již unavený a zhoršuje se nejen koordinace pohybů, ale i předvídavost před možným vznikem úrazu," vysvětluje v zajímavé publikaci pro sportovce s příznačným názvem Prevence úrazů docent Ladislav Pilný.

A dále dodává: "Na vzniku únavy se podílejí mechanismy centrální (nadhraniční útlum center v mozku) a místní (změny v metabolismu v nejčastěji zatěžovaných částech těla, např. ve svalech)".

Nicméně co platí pro sportovce, platí v základních ohledech i pro děti, kterým navíc, na rozdíl od dospělých, chybí velká míra předvídavosti a zkušeností. Ostatně od toho mají děti nás - maminky, tatínky, babičky i dědečky.

Na co si dát u vody pozor? Úrazy páteře, alergické reakce a úžeh

Těžko můžeme čekat od malého nadšeného plavce, cyklisty či trampolinisty, že si uvědoměle řekne "Dost" a půjde si sednout na lavičku a odpočívat, popřípadě se napít nebo najíst. Nicméně právě tyto okolnosti vedoucí k nadměrné únavě, stávají v mnoha případech v pozadí nepříjemných dětských úrazů, jejichž počet v letních měsících rapidně roste.

Pozor na pády

Prvním místům statistik kralují už několik let pády. "K úrazům s následkem pádu dochází dle mých zkušeností nejčastěji v kombinaci s únavou a přetažením. Dítě je nepozorné, hůře odhaduje například vzdálenost, výšku a celkově hůře koordinuje pohyby," tvrdí dlouholetá předškolní pedagožka a vedoucí dětských táborů Mirka Šebková.

6 hlavních důvodů úrazů

  • Úžasné letní aktivity (plavání, cyklistika, in-line, trampolining apod.) bývají neodolatelné a pro děti je velmi těžké "v nejlepším přestat". Rodiče mají radost, že se děti baví a zabaví, nicméně unavené dítě má k potencionálnímu úrazu mnohem blíže! Děti nepředvídají a neodhadují své schopnosti a možnosti, nevědí, kdy mají dost.
     
  • V letních horkých dnech bývají malé děti unavenější než obvykle, v horku se jim špatně spí a na dovolených chodí spát ještě mnohem později. A tak bychom měli být zvláště při večerním dětském řádění o něco obezřetnější.
     
  • Ještě horší je kombinace únavy a alkoholu – pochopitelně alkoholu u dospělých. V létě není bohužel až tak výjimečné pozorovat, jak děti pod rouškou tmy kamsi lezou, šplhají, odněkud skáčou, čímsi hází, zatímco rodiče grilují, popíjí a jsou rádi, že se děti zabaví a mají od nich klid.
     
  • Někteří rodiče si pletou malý bazének, trampolínu či hřiště s hlídacím koutkem, bohužel bez řádného dozoru. Děti řádí a řádí, nikdo je nehlídá a někdy bohužel neuhlídá.
     
  • Rodiče sportovci občas dobře neodhadnou fyzické a duševní možnosti  svých dětí. Unavené dítě na kole či na pěším výletě hůře koordinuje pohyby a méně přemýšlí. K chybnému pohybu pak zbývá jen krůček.
     
  • V některých případech hraje roli únava v kombinaci s absencí ochranných pomůcek a kvalitního vybavení (přilba na kolo, dobře seřízené brzdy, dobré nastavení posedu, ochranné sítě u trampolín, nedostatečné zabezpečení zahradního bazénu apod.)

Není pochopitelně potřeba být úzkostným a nadmíru ochranitelským rodičem. Tím bychom dětem spíše uškodili, a až by se děti dostaly z našeho dosahu, neuměly by si samy poradit a spíše by si ublížily. Nicméně bychom měli být předvídaví a neměli se bát nastavovat jasné a srozumitelné hranice, i když se to v danou chvíli dětem nelíbí a mnozí letně rozjásaní dospělí si myslí, že zbytečně přeháníme.

Na hory přibalte i cestovní pojistku!
Pozor na hlavičku: Jak předejít úrazům u nejmenších dětí?
Pády dětí nejsou neobvyklé. Co dělat, když se to stane?
Témata: Zdraví, Dovolená s dětmi, Maminka cestuje, Úrazy, Bazének, Letní měsíc, Let, Pěší výlet, Kvalitní vybavení, Ladislav, Dětský úraz, Úraz, Velká míra, Přilba, Cyklistika, Zahradní bazén, Přetažení, Koordinace, Dětský tábor, Malý bazének, Zdraví na Heureka.cz