Maminka.czVýživa a stravování

Dezerty plné ovoce

Helena Hladíková 3.  8.  2015
Milujete jahody, maliny, borůvky a další chutné poklady z lesa či zahrady? Pokud ano, připravte z nich sladkou tečku po letním rodinném obědě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Křehký koláč s citrónovým krémem

1 kulatá forma o Ø 26 cm, 40 minut + odležení

Potřebujeme: Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, sůl; Náplň: 300 ml smetany 33%, 3 vejce, 3 žloutky, 120 g krupicového cukru, 1 citron, 200 g ostružin 

Nakrájené máslo propracujte s moukou, cukrem, solí a vejcem. Těsto nechte ve fólii 30 minut odležet v chladu. Pak ho rozválejte a vyložte jím dno formy. Vidličkou propíchejte a předpečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.

Smíchejte smetanu, vejce, žloutky, cukr a vymačkaný citron. Nalijte na předpečený koláč a pečte 30 až 40 minut na 140 °C. Před podáváním ozdobte ostružinami. 

Klepněte pro větší obrázek

Kynutý koláč s malinami a borůvkami

12 porcí / 50 minut + kynutí 

Potřebujeme: Těsto: 250 ml plnotučného mléka, 42 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli; Náplň: 200 g malin, 200 g borůvek; Drobenka: 50 g másla, 100 g krupicového cukru, 100 g polohrubé mouky, Na potření: 50 g másla, 2 cl tuzemáku 

Do mísy dejte teplé mléko, droždí, trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbytek cukru, máslo a sůl. Zapracujte mouku, až vznikne vláčné těsto. To nechte hodinu kynout. Pak ho dejte na plech s pečicím papírem a okraje potřete vejcem.

Ovoce rozprostřete na koláč a posypte drobenkou. Pečte na 180 °C asi 35 minut. Po upečení potřete okraje rozpuštěným máslem s rumem.

Náš tip: Na tento skvělý nadýchaný koláč můžete využít také další úrodu ze zahrádky, třeba rybíz, ostružiny nebo jahody. 

Klepněte pro větší obrázek

Piškotový dort s jahodami a krémem

1 dortová forma, 70 minut

Potřebujeme: Piškot: 250 g změklého másla, 180 g moučkového cukru, 5 vajec, 250 g hladké mouky, 6 g prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr; Náplň: 250 ml smetany ke šlehání 50 g moučkového cukru, 250 g měkkého plnotučného tvarohu, 1 lžička vanilkového extraktu, 250 g jahod

Máslo vyšlehejte s cukrem, postupně přidávejte vejce a prosátou mouku s práškem do pečiva i vanilkovým cukrem a promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem a vlijte těsto. Pečte na 160 °C asi 50 minut. Nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s cukrem, tvaroh s vanilkovým extraktem a vmíchejte do šlehačky. Polovinu krému namažte na rozříznutý korpus, druhou navrch. Ozdobte jahodami. 

Pusinky s červeným rybízem 

12 kusů, 95 minut

Potřebujeme: Pusinky: 100 ml bílků, 150 g krupicového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 50 g moučkového cukru; Omáčka: 200 g červeného rybízu, 50 g krystalového cukru

Bílky šlehejte s polovinou krupicového cukru v horké vodní lázni asi 5 minut. Odstavte, přidejte zbylý krupicový cukr, citronovou šťávu a vyšlehejte na pevný sníh. Nakonec vmíchejte prosátý moučkový cukr. Hmotu naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte pusinky. Pečte v předehřáté troubě na 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypněte a nechte dosušit.

Do kastrůlku dejte 100 g rybízu a 50 g cukru a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Vychladlé pusinky na talíři polejte omáčkou a ozdobte větvičkou rybízu. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., dezert, Teplé mléko, OVO, Křehký koláč, Vanilkový extrakt, Drobenka, Tuzemák, Piškotové těsto, Ostružina, Nakrájené máslo, Borůvka, Pevný sníh, Ovoce, Vláčné těsto, Dortová forma