Maminka.czŠkolák

Jak vybrat správně zájmový kroužek? Nepřehánějte to a nechte dítě rozhodnout samo

Simona Procházková 7.  9.  2021
Se začátkem školního roku se opět roztrhl pytel s nabídkou nejrůznějších zájmových kroužků pro děti. Nevíte, pro který se rozhodnout a na co dávat pozor? Raději než podle aktuálních "módních" trendů vybírejte kroužky podle přání a osobnosti potomka. A pozor, ty malé nepřetěžujte. Jak tedy na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Začátek školního roku je pravidelně spjat také s volbou mimoškolních aktivit pro děti. Podle průzkumu společnosti MetLife přihlásí i letos na nějaký zájmový kroužek své ratolesti zhruba sedm z deseti rodičů. Přes 60 % českých dětí přitom začíná s kroužky ještě před nástupem do první třídy nebo souběžně se začátkem školní docházky. Každé desáté dítě si zájmové aktivity vyzkouší ještě před dovršením čtyř let věku, tvrdí průzkum.

VIDEO: Tříletá skejťačka! Na prkně létá jako dračice. V této sukýnce je hvězdou internetu

V pondělí na tenis, v úterý hudebka, ve středu atletika a čtvrtek patří pro změnu fotbalu? Tak takhle to raději nedělejte. Zájmové kroužky jsou sice moc fajn a děti většinou baví, jsou mezi kamarády a smysluplně tráví volný čas. Myslete ale na to, že i v tomto směru je lepší držet se hesla "všeho s mírou".

Kdy s kroužky začít?

Řada rodičů by odpověděla – čím dříve, tím lépe, doba je rychlá, konkurence obrovská a kdo nezačne s angličtinou pomalu jako kojenec, už to nikdy nedožene. Oproti tomu dětští psychologové se přiklánějí spíše k názoru, že rozhodně není kam spěchat. Každé dítě je jiné, vyvíjí se jiným tempem, má různé schopnosti soustředění.

Začínat s kroužky už ve školce je dnes běžné, ale rozhodně to neznamená, že je to nutné a pro každé dítě vhodné. Rodič musí citlivě vnímat všechny signály, které dítě vysílá, a rozpoznat, jestli už je správný čas. Případně mu s tím mohou pomoci učitelky v mateřské škole či další odborníci.

Rozhodně by kroužek neměl začínat současně se samotným školním rokem. Na předškolní dítě se samo o sobě valí tolik novinek a povinností, že nemá smysl zatížit ho ještě kroužkem. Poohlédněte se po něm až v okamžiku, kdy si dítko zažije nový režim a ve školce se bez problémů adaptuje. Ideální pak je, když rodič nějakou dobu zůstává na kroužku spolu s dítětem.

Totéž platí i u školáků. Opatrní buďte zejména u prvňáčků, pro ně je nástup do školy obrovská a náročná životní změna. Pokud bychom toho na ně od počátku naložili moc, hrozí, že nápor povinností bude zkrátka příliš.

Od třech let na tenis a ve čtyřech na balet? Nedělejte to!

Přemýšlejte, co se pro vaše dítě hodí

Opět platí – každé dítě je jiné a každé baví něco jiného. Stejně tak má pro něco talent a něco mu jde hůře. Podstatná je jeho povaha, jestli je introvert, nebo extrovert, zda je zaměřené spíše sportovně, umělecky, či technicky. Je na nás, rodičích, abychom své děti dobře znali, věnovali se jim a byli si jistí odpovědí na otázku, co je zajímá a co rády dělají. Podle toho pak přistupujte k výběru kroužků.

To hlavní však je: Kroužek si má vybrat samo dítě, nikdy rodiče. I za cenu toho, že jich vystřídá zpočátku více a v každém třeba vydrží jen chvilku. Ale stojí to za to. Pokud dítěti s dobrou vírou vnutíme aktivitu, která baví spíše nás než je samotné, těžko si ji oblíbí. Neprojektujte do potomků své představy a nenaplněné touhy.

Stejně tak mu nemůžeme vnucovat kroužek jen proto, že jde o činnost, která je zrovna v módě anebo z našeho pohledu pro život přínosnější či praktičtější. Rodič zkrátka musí potlačit svoje ambice a představy a nechat dítě hledat. Toto je samozřejmě snazší ve velkých městech, kde je nabídka kroužků pestrá. V menších obcích musíte vzít zavděk tím, co je, ale i tady platí, že musíte respektovat naturel dítěte a nelámat nic přes koleno.

Kdy nechat svoje děti chodit do školy a na kroužky samotné? Nebojte se toho!

Jak kroužek vybírat?

Podle jakých kritérií se rozhodovat? Vždy volte kroužek, za nímž stojí prověřený oddíl či klub a zkušení lektoři s dobrými referencemi. Velmi pomáhá zeptat se rodičů starších dětí, zeptat se na jejich zkušenosti a doporučení. Zejména ve sportovních oddílech je zvykem pořádat dny otevřených dveří spojené s nábory, totéž platí třeba pro hudební kurzy. Navštivte je společně s dítětem, sami uvidíte, kde se potomek cítí dobře.

Vyptejte se lektorů na vše, co vás zajímá, sledujete, jak se k dětem chovají, chtějte vidět certifikáty. Svou roli hraje samozřejmě i praktická stránka – cena a dopravní dostupnost. Prvňáček může být sebenadšenější z kroužku stavění lega, ale pokud by kvůli tomu měl dojíždět dvě hodiny přes celé město, zkuste se poohlédnout po něčem bližším.

Až dítě do kroužku začne chodit, buďte trpěliví a nechtějte výsledky hned. Někdy trvá týdny i měsíce, než se ukáže, jestli to byla vhodná volba. Ohlídejte také, aby se dítě nenadchlo pro některý kroužek jen proto, že tam chodí kamarád, ale zajímalo se skutečně o jeho náplň.

Chcete mít šťastné dítě? Nepřehánějte to s kroužky

Obecně platí, že mladším dětem by měly bohatě stačit maximálně dva kroužky týdně. Z toho může být jeden zaměřený pohybově a druhý spíš kreativně. Starší děti mohou mít kroužků i více. Ale každé dítě by mělo mít ve školním týdnu i dny, kdy tráví volno zcela podle svého, i kdyby to bylo občas  „jen“ ležení na gauči.

Témata: Děti, Rodiče, Školák, Základní škola, Mateřská škola, Sam, Prvňáček, 1.třída, Volný čas, Back to school, Nový režim, Přání dítěte, Školní rok, Volby, Internet, Celé město, Dopravní dostupnost, Sportovní oddíl, Extrovert, Cena, Introvert, Stavění, Správný čas, Potomek, Dětský psycholog