Maminka.czMiminko

Jde to i bez plenky. Naučte se porozumět svému miminku. Jak?

Tereza Víchová 12.  1.  2018
Bezplenková metoda není „výmysl“ alternativních matek. Spíš je to cesta k tomu, jak porozumět svému děťátku co nejdříve.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už před pár lety jsem dělala rozhovor s dulou, která přišla na schůzku se tříměsíčním miminkem.  V ruce malou misku, nad kterou malého držela v klubíčku a on se vyčural. Od té doby mi bezplenková komunikační metoda (BKM) vězí v paměti. Je čím dál vyhledávanější a nemusíte ji praktikovat „fatálně“. Prostě vyzkoušejte. 

Bezplenková metoda může skvěle fungovat. Je třeba ale začít brzy

Nejde jen o (bez)plenku 

Chápat ho, rozumět mu, rozpoznat signály, které nám svými zatím omezenými možnostmi dává? To je pro většinu rodičů vysoká škola soužití s miminkem. A bezplenková metoda má ne náhodou přízvisko „komunikační“. „Díky praktikování BKM vzniká velmi blízký vztah s dítětem,“ uvádí lektorka a propagátorka této metody Lucie Harnošová. 

„Děti jsou klidnější, méně uplakané, netrpí na bolesti bříška, zpravidelní se jim vylučování a nemívají opruzeniny, jelikož mají zadeček většinu doby v suchu.“ Dalším bonusem je nižší (nebo vůbec žádná) spotřeba plenek a pochopitelně děti dříve pochopí i chození na nočník. Ekologické i ekonomické hledisko je tedy velké plus. 

Miminka a vylučování 

Hned po porodu mají novorozenci schopnost vědomě uvolňovat své svěrače. Neumí je zadržet, to se teprve učí a trénují. V BKM rodiče miminkům umožňují, aby svou potřebu vykonala mimo své oblečení, vně svého „hnízda“. Než začnete praktikovat BKM, pozorujte své miminko a naučte se rozpoznávat jeho hlavní signály. „Tak jako my dospělí i děti vylučují v určitých intervalech,“ vysvětluje Lucie Harnošová. „Častěji čurají dopoledne než odpoledne. Vylučují brzy po probuzení (nočním i během dne) nebo po jídle. Každé miminko má časové intervaly nastavené malinko jinak, můžeme to však jednoduše vysledovat.“ 

Z nočníku zpět do plenek: Aneb Terezka se znova počurává

Nejdřív pozorujte 

Stačí vám věnovat absolutní pozornost svému dítěti a nechat je úplně rozbalené. Využijte k tomu nepropustnou podložku nebo klidně kožešinu (ta má skvělé termoregulační a samočisticí schopnosti). Představte si ty krásné chvilky, které strávíte spolu, a navíc se učíte svému dítěti rozumět. BKM se tak může stát ideálním komunikačním spojením mezi vámi dvěma. 

„Ze začátku miminko vyšle signál a následně vykoná potřebu,“ popisuje sled událostí Lucie Harnošová.  „Poté, co se miminko vyčurá, si mnohem snáze uvědomíte, jak se těsně předtím chovalo. Typickými projevy jsou pláč bez příčiny, zakoukání se do prázdna, nezvyklý klid uprostřed aktivity nebo naopak uprostřed klidu zvýšená aktivita,“ popisuje lektorka. 

Jdeme na to 

Jste rozhodnutá BKM vyzkoušet? Začněte co nejdříve, maximálně do šestého měsíce věku miminka. U starších dětí je to již klasické učení na nočník, u kterého můžete využívat prvky z BKM. Potřebujete jen malou nádobu, ale v domácích podmínkách můžete dítě držet třeba nad umyvadlem. „Mininočník“ pak využijete hlavně na cesty. I když se metoda jmenuje „bezplenková“, budete plenky ze začátku samozřejmě používat jako pojistku. 

„Miminka na nočník neposazujeme, ale držíme je v klubíčku. Ve stejné poloze, v jaké je často nosíme, protože jsou na ni děti zvyklé z bříška a tuto polohu milují,“ objasňuje Lucie Harnošová. „Misku můžete mít i blízko přebalovacího pultu, vedle křesla, kde kojíte, nebo v noci u postele. Je to snazší a rychlejší než chodit s miminky nad umyvadlo nebo na záchod.“ Jednodušší je začít s BKM dopoledne, protože děti častěji čurají, a je tak velká pravděpodobnost, že se vám podaří dát miminko včas nad nočník. 

Co (ne)dělat při nácviku na nočník? Buďte důslední a netrestejte

Co se bude hodit 

Kromě misky nebo nočníku se zaměřte na správné oblečení, které dokážete miminku rychle svléknout. Overálky s dvaceti patentkami nejsou pro BKM to pravé. Lucie Harnošová doporučuje delší trička a návleky na nožičky. Jednoduše co nejrychlejší cestu k holému zadečku i v zimních měsících. 

„Plenky se pro praktikování BKM používají obvykle látkové. Mohou to být moderní kalhotkové, vše v jednom nebo klasické čtvercové. Pokud již spolehlivě vychytáte kakání i většinu čurání, mohou se použít i systémy minimální pleny, tedy jen jednoduchá vkládací plenka zapnutá do bodíčka nebo do odklápěcích vlněných či flísových kalhotek,“ radí Lucie Harnošová. „Praktickou vychytávkou pro starší děti jsou třeba tepláčky s rozevíratelným rozkrokem.“ Pokud jste příznivcem jednorázových plenek, i ty se dají samozřejmě využít. Jen se hůř pozná, zda a kolikrát do nich miminko už čuralo. Kombinace jsou na vás: na doma třeba bez plenky a s látkovkou, venku na prospané procházky se pak hodí papírová plenka. 

Proč by rodiče neměli nutit kojence sedět, když to ještě neumí?

Ne vždycky se daří 

Jste ta nejzodpovědnější máma na světě a urputnost je vaše heslo? Pak praktikování BKM několikrát zvažte a přehodnoťte svůj přístup. Ani vy, ani miminko totiž nepotřebujete být ve stresu, když se třeba zrovna nedaří. A takové situace čas od času nastanou (ovšem ty se zdaleka netýkají jen bezplenkování): „Často se nedaří pár dnů před tím, než dítě onemocní, když mu rostou zoubky nebo když se naučí něco nového,“ shrnuje příčiny neúspěchů Lucie Harnošová. 

„Pokud se v dětském tělíčku děje něco nezvyklého, přestane se soustředit na signály a na vylučování, a proto se nám zdá, že na chvíli přestane BKM fungovat.“ Po týdnu se však miminko poprvé otočí na bříško, vy si uvědomíte, že to bylo důvodem neúspěchu, a komunikace o vylučování se začne opět dařit. 
Hlavní jsou klid a rozvaha, nemějte příliš velká očekávání a nároky na sebe ani na dítě. Berte to sportovně, jako součást vzájemného vylaďování a poznávání se. Trpělivost a klid jsou ostatně k výchově dětí potřeba odmalička už napořád – a BKM může být vaším prvním společným tréninkem. 

Jak vybrat nejvhodnější plenky?
Bezplenková metoda aneb když si s miminkem dokonale rozumíte
Poklad v plenkách - jak poznáte, že je všechno tak, jak má být?
Témata: Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, Kojenec, Naše tipy, Bezplenková metoda, Lucie Harnošová, Zvýšená aktivita, Propagátorka, Správné oblečení, Chození, Bříško, Nočník, Plen, Vylučování, Nejrychlejší cesta, Interval, Svěrač, Pór, Tříměsíční miminko, Absolutní pozornost, Typický projev, Dětské tělíčko, Děti, Určitý interval