Maminka.czNovorozenec

Kde najdete čistou špínu?

Klára Kotábová 7.  5.  2010
Kde najdete čistou špínu?
Chránit děti před jakýmkoli smítkem je nesmysl. Tím, že je budete držet ve sterilním prostředí, jim můžete naopak uškodit a oslabit jejich imunitu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Opravdu si myslíte, že musíte děti držet v absolutní čistotě, aby je ani jediný mikrob neohrozil, bacil nepřepadl? Omyl, nevěřte televizním reklamám, ptejte se spíš pediatra a zjistíte zajímavé věci.

Vědci se dokonce domnívají, že dnešní generaci plnou alergiků a přecitlivělých dětí mají na svědomí úzkostlivé matky, které doma vytvářejí takřka sterilní prostředí. Malý organismus si pak neumí poradit při setkání s čímkoli, co není stoprocentně hygienicky čisté. A co pro své dítě chcete vy?

Všeho s mírou

Rozhodně vás nenabádáme, abyste se vykašlala na úklid, doma chodila v botách zvenku a dovolila dítěti v parku olizovat nedopalky cigaret. Jen byste měla vědět, že ani řídit se reklamami, které vás oslovují jako správnou matku, zbavující byt veškerých mikrobů a nečistot, není to pravé.

Jakmile totiž odstraníte z místa, ve kterém vaše dítě vyrůstá, všechny mikroskopické nepřátele, nemá šanci posilovat si imunitu. Je jasné, že budete nadále umývat toaletu, kuchyňský dřez, podlahu a že vysavač se (zvlášť v domácnosti s malými dětmi) prakticky nezastaví.

Měla byste si ale pamatovat, že když na své povinnosti jednou zapomenete nebo je zkrátka nestihnete, nic zásadního se neděje. Většina maminek začíná být na nepořádek citlivá právě v okamžiku, kdy mají své děti dát na podlahu a začít s nimi trénovat lezení. Jenže to je právě veliká chyba.

Necpi to do pusinky

Pokud bydlíte ve větším městě, je samozřejmé, že nechcete, aby váš potomek ochutnával zbylé rohlíky z chodníku, osahával v parku každou nečistotu a věnoval se dětské zálibě nadmíru oblíbené – sbírání nedopalků. Dejte si rovněž pozor, pokud ve městě máte k dispozici malou zahrádku, jestli vám přes ni pravidelně neprocházejí toulavé kočky.

V jejich výkalech se totiž může nacházet nebezpečný parazitický prvok toxoplazmózy, která by vám určitě znepříjemnila život.

A pozor! Kočky se rády vyprazdňují na dětská pískoviště, v okolí prolézaček… Děti kolem jednoho roku věku jsou nadmíru zvědavé a vše prozkoumávají pusinkou, takže pochopitelně musíte kontrolovat, co do ní vkládají. Avšak nemusíte dělat vědu z každé „špinavosti“, která jim projde rukama. Jsou totiž různé druhy špíny. Takové, které mohou opravdu ublížit, a takové, které mohou naopak dítěti prospět. Nezavrhujte ji tedy okamžitě.

Je dobré, pokud se svým potomkem můžete vyjet na venkov. Tam ho nechte, ať se v zemi či písku hrabe, jak chce. Že je celý špinavý? Neříkejte, že vaše pračka dvoje tepláčky a mikinu nezvládne. Dopřejte mu radost z budování tunelů a průplavů po dešti, nechte ho, aby tančil v loužích. Najděte si ve svém okolí biofarmu a dohodněte se s majitelem, jestli můžete přijít párkrát pomoci.

Vaše dítě bude nadšené z toho, že uvidí na vlastní oči zvířátka, která zná z televize. Rádo si je pohladí, možná se bude snažit i pomoci. A ruce? Ty stačí si umýt před jídlem. Nebuďte úzkostlivá, venkovské děti jsou fyzicky mnohem odolnější než městské. Možná že na rčení, že si každé dítě musí za život sníst svůj škopíček špíny, něco bude. Často jezděte s dítětem na hory nadýchat se zdravého vzduchu.

Pokud to jen trochu jde, neběhejte za ním s vlhčenými ubrousky. Nechte ho, aby si své fantastické hry do poslední minuty užilo. Uvidíte, že sice budete v prvních okamžicích zděšená, jak moc se zvládne „zaprasit“, myslete ale neustále na to, že to děláte pro jeho zdraví a dobro. Takže zhluboka dýchejte a nechte potomka, ať se snaží… Trocha pozitivního povzbuzení na závěr: Výpravy a hry za špínou, které děti přitahují jako magnet, začínají prvními samostatnými krůčky a končí přibližně ve čtyřech letech věku. A to se dá přežít, ne?

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Malý orgán, Malý organismus, Televizní reklama, Nebezpečný parazit, ČÍST, Zdraví na Heureka.cz