Maminka.czMiminko

Kdy začít miminku čistit zoubky a jak je to s čištěním zubů po kojení?

Markéta Novák Matějková 19.  4.  2024
Okolo čištění prvních zubů u miminek koluje spousta různých názorů, proto jsme se rozhodli podívat se tomuto tématu, jak se říká, na zoubek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy začít čistit dítěti zuby?

Podle vedoucího zubního lékaře MUDr. Davida Urieho z kliniky U SMILE by rodiče měli na čištění zubů myslet již při prořezávání prvního zubu. Už v této době totiž mohou vznikat kazy, protože plak se na zubech začíná tvořit okamžitě.

Rozhodně by se tedy nemělo čekat až do prvních narozenin nebo na chvíli, kdy dítě bude mít více zubů či přejde na příkrmy.

Prsťáček, nebo zubní kartáček?

Rodiče často sahají při prvním zoubku po prsťáčku neboli kartáčku, který si rodič nasazuje na prst. David Urie ale říká, že nejlepší je začít používat rovnou klasický zubní kartáček. Ten by ale měl být co nejměkčí a hlavně by měl mít malou hlavu. Čím menší hlavu kartáček má, tím lépe.

Podle zubního lékaře také neplatí, že čím je kartáček dražší, tím je lepší.

Zubní kartáček je kamarád. Vše, co byste měli vědět o péči o zuby

Čistit dítěti zoubky po kojení?

„Po nočním kojení by se dítěti měly zuby vždy vyčistit. Chápu ovšem, že ne vždy je to reálné, proto úplně postačí miminku zoubky otřít vlhkým hadříkem nebo gázou, aby se zuby alespoň mechanicky očistily,“ radí zubař.

Kdy začít s používáním zubní pasty?

Při čištění gázou nebo kapesníkem si vystačíte pouze s vodou. „Při dočišťování je lepší používat pouze navlhčený kartáček, protože pasta hodně pění a ne vždy to dítě dobře snáší. Pokud si však dítě začíná vytvářet návyk na čištění zubů, tak se doporučuje na kartáček dávat malé množství dětské zubní pasty o velikosti hrášku,“ vysvětluje MUDr. David Urie.

Nejdůležitější ze všeho je správné čištění zubů

I když by se na dětskou zubní pastu s obsahem fluoridů nemělo zapomínat, rozhodně není tím nejdůležitějším při prevenci zubního kazu. Fluoridové preparáty mají podle lékaře jen opravný účinek, nikoliv preventivní. Ze všeho nejdůležitější totiž stále zůstává mechanické čištění.

Co byste měli vědět o fluoridaci

Fluoridace může zabránit šíření zubního kazu

Stejně jako dopřáváte pleti běžnou denní péči a v pravidelných intervalech výživné masky, peeling a další pečující procedury, přidejte si k péči o chrup kromě každodenní péče ještě místní fluoridaci.

Jejím cílem je dodat do povrchových vrstev skloviny dostatečné množství fluoridů, a zvýšit tak odolnost zubů vůči kyselinám, které jsou vytvářeny bakteriemi zubního plaku. Dalšími pozitivními účinky fluoridů je zpomalení metabolismu a množení těchto bakterií.

Právě důkladné očistění a fluoridace mohou ve fázi demineralizace zabránit dalšímu šíření zubního kazu. Koncentrace fluoridů ve sklovině se však časem snižuje, proto je potřeba jejich přísun pravidelně opakovat.

Vyzkoušet můžete léčivý přípravek elmex® gelée, ve kterém je obsaženo 12,5 mg fluoridů, tedy téměř 10 x vyšší množství fluoridů než v běžné zubní pastě. Jde tedy o účinnou ochranu před zubním kazem. Používá se jedenkrát týdně.

"Lokální fluoridace (samozřejmě pod dohledem rodičů) je vhodná i pro děti starší šesti let. Sklovina mléčného chrupu je totiž měkčí, a tudíž náchylnější k tvorbě zubního kazu. Díky fluoridaci je tedy možné před kazem lépe ochránit i mléčné zuby," říká MUDr. Jan Stuchlík, vedoucí lékař Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Zdravé dítě? To, které si myje ruce, čistí zuby, hodně spí a rádo jí
Malá princezna Charlotte oslaví druhé narozeniny. Podívejte se, jak je roztomilá
Má vaše dítě správný kartáček na zuby?
Témata: Děti, Video, Kojení, Batole, Kojenec, Miminko, Miminko, Mléčné zuby, První zub, Zubní pasta, Jak, Dostatečné množství, Mimi, Přípravek, Sklovina, Vlhký hadřík, Demi, Každodenní péče, Zac, Pasta, Vedoucí lékař, Zubní lékař, Léčivý přípravek, Prořezávání, Kartáček