Maminka.czMiminko

Koupat miminko denně, nebo ne? Názory odborníků se různí

Tereza Víchová 15.  10.  2018
Jednou týdně nebo třeba dvakrát denně. Názory na to, jak často koupat miminko, se různí. Co je skutečně zdravé a tak akorát? Kdyby to bylo jednoduché a jednoznačné, nemusíte nic řešit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestli se o četnosti koupání chcete bavit s kamarádkou, která má také miminko, a každá navštěvujete jiného pediatra, budete se divit.

„Názor pediatrů na koupání není jednotný,“ říká Štěpánka Štrougalová, majitelka plaveckého klubu Juklík s dvacetiletou tradicí.

„Oscilují od: V žádném případě nekoupat víckrát než jednou za tři dny a pokračují přes neutrální postoj až k názoru: Koupat klidně dvakrát denně.“ A teď si, mámo, vyber.

Podle Štěpánky Štrougalové v problematice jemně tápeme, a proto si raději ujasňujeme názor s instruktorkami dětského plavání nebo ostatními maminkami. A až pak si vytvoříme svůj vlastní.

Video: Neuvěřitelné koupání nejmenších dětí

Moc nad tím přemýšlíme?

Kde se ta naše nejistota vzala? Vždyť dřív se miminka a batolátka tak nějak „hodila do necek“ bez přemýšlení kolikrát, na jak dlouho a jaká je ideální teplota vody.

„V dnešní době se běží k doktorovi okamžitě s každým malým pupínkem na těle, internetové šílenství má obrovskou moc, a tak se maminky stávají velmi lehkou kořistí pochybných děsivých informací,“ říká Štěpánka Štrougalová. Máme více „skleníkové“ děti a každou maličkost příliš řešíme.

Zdravé a pohodové miminko bude rádo, když ho vykoupete dvakrát denně, ale spokojenost mu vydrží klidně i bez koupání. Kolikrát koupat vám tedy neporadíme. Ale jaká jsou „pro“ pravidelné očisty a kdy s vodou raději opatrně, to se určitě dozvíte.

Videonávod pro čerstvé maminky: Koupání a polohování miminka

Výhody denního koupání

Jednou z nich je určitě postupně vytvořený rituál. Miminka milují režim, je pro ně brzy pochopitelný a uchopitelný. A když je budete učit, že po vodě následuje kojení a spinkání, může vám to hodně pomoci s občas vyčerpávajícím uspáváním.

„Jednoznačně nejsilnějším přínosem koupání jsou emotivní zážitky,“ říká Štěpánka Štrougalová. „Maminky si také pochvalují lepší spánek u dítěte, díky pohybu dochází k lepší střevní peristaltice a v případě bolesti bříška může pohyb ve vodě opravdu dokázat malé zázraky. Pobyt ve vodě navíc podporuje chuť k jídlu a zapojuje přirozenou formou celý svalový aparát.“

V čem a jak bezpečně koupat miminko

Kdy s vodou opatrně

Jestli k ní sama nemáte vztah a děsíte se každé hloubky, bude to z vás cítit. A pak může špatně reagovat i miminko (přestože naprostá většina z nich vodu miluje, vždyť jim připomíná život v děloze).

Zkuste tak třeba víc zapojit tatínka nebo si v klidu vystačíte jen s rychlým omytím děťátka. A další stopku dlouhému cachtání může dát pediatr. Dětí s atopií a ekzémem totiž přibývá a nejčastěji se tyto potíže objevují už u tříměsíčních miminek.

„Pokud je u dítěte diagnostikován jakýkoli kožní problém, většinou je pediatrem doporučeno koupání pouze občasné. Ale ani v tomto případě není nutné o všechna pozitiva dítě ochudit. Koupel se může zjemnit přírodními oleji či koupelovou solí,“ doplňuje Štěpánka Štrougalová.

Video: Jak koupat novorozence v kyblíku?

Zkuste  „vaničkování"

Koupání miminka si můžete vychutnat jen tehdy, když je na něj dost času. Když jste ve stresu nebo spěcháte, klidně koupání vynechejte a odložte ho na další den. Vyzkoušet můžete i vaničkování v baby klubech.

Nejenže se naučíte miminko správně držet a manipulovat s ním ve vodě, ale budete ho umět odmala opatrně otužovat. A díky téhle zábavě pro oba se vám povede oživit stereotyp všedních dní na mateřské dovolené.

Podle českých lékařů dětem časté koupání škodí. Přehnaná hygiena pokožce neprospívá

Manuál pro spokojené koupání

PŘIPRAVTE SI TERÉN – vodu pusťte dřív, než přijdete s miminkem do koupelny. Hlasitost napouštěné vany by mohla být rušivým momentem. Myslete také na tlumené osvětlení, miminko leží na zádech a zářivka přímo do očí by mu určitě nebyla příjemná. MĚJTE VŠE PŘIPRAVENO, NEŽ SE JDE MIMINKO KOUPAT – osušky, olejíček, buničinu na vysušení oušek, plenu, oblečení, hračku.

V KOUPELNĚ BY MĚL BÝT BUDÍK – ale jen s tichým zazvoněním, abyste miminko nevyděsila. Doporučená doba koupání novorozence je maximálně pět minut. I když váš drobeček vypadá pořád spokojeně, za chvíli to může být jinak. A z vaničky by měl jít ještě „s úsměvem“.

NAHŘEJTE RUČNÍK – je to sice drobnost, ale samotné je vám příjemné zahalit se po koupeli do tepla!

PUSŤTE KE KOUPÁNÍ STARŠÍHO SOUROZENCE – dopřejte mu být vaší pravou rukou. Může vám pomoci vše připravit. Třeba ozdobí vanu hračkami. A jak mu dopřát opravdu pocit důležitosti? Nechte ho také se koupat se svým malým bráškou či sestřičkou. Buďte ale ve střehu.

MLUVTE, ZPÍVEJTE, MASÍRUJTE – budete překvapená, jak příjemnou atmosféru může navodit klidný tón vašeho hlasu. Nevíte, co říkat? Jednoduše popisujte to, co právě děláte. Užívejte si společné chvilky a prodlužte si je dětskou masáží.

Jak často koupete miminko vy?

 

Nenechávejte dítě samotné ve vaně, varuje matka, jejíž syn se utopil
V čem a jak bezpečně koupat miminko
Neuvěřitelné video: Novorozenec udělal první krůčky pár minut po porodu

 

Témata: Časopis Maminka, Miminko, odborník, názor, Hygiena, Kořist, Přírodní olej, Příjemná atmosféra, Maminka, Zdravé miminko, Dobrý spánek, Pocit důležitosti, Pravá ruka, Ideální teplota, Mateřská dovolená, Naprostá většina, Juklík, Plavecký klub, Přirozená forma, Majitelka, Nejistota, Doporučená doba, Společná chvilka, Kožní problém, Voda