Laktační poradna: Jak zabránit opakovaným zánětům prsů?

Řešíte problém s kojením? Pošlete nám i vy svůj dotaz do laktační poradny! Otázky zasílejte na web@mojebetynka.cz.
Laktační poradna: Jak zabránit opakovaným zánětům prsů?

Dobré odpoledne,
ráda bych se zeptala, zda-li je běžné opakování zánětů prsů v prvních měsících po porodu. S první dcerou jsem toto zvládala dobře, u druhé dcery bohužel během šestinedělí opakované záněty 4x - z toho 1x hospitalizace.

Druhý týden po porodu jsem měla velké množství mléka, plně kojila, stále odstříkávala, přesto jsem měla prsa stále nalitá. Toto mě dost po porodu vyčerpávalo (porod byl přirozený, ale neodloučila se mi placenta a ztratila jsem větší množství krve, což u první dcery nebylo), stále jsem musela buď kojit po 2-3hodinách a mezitím odstříkávat. Bylo to náročné, nebyl čas spát. Mezitím klasicky prsa buď prohřívat před kojením nebo zase chladit. :-(
 
Je tento stav běžný? Díky tomuto jsem také šla s váhou po porodu až na 50kg, i když moje váha před porodem byla skoro 74kg. Plánujeme další dítko a já bych tomuto ráda předešla.
 
Moc děkuji za odpověď!
 
S přáním krásného dne,
Monika

ODPOVĚĎ:

Dobrý den, Moniko,
nejsem si úplně jistá, z jakého důvodu jste mezi kojením odstříkávala, protože to vede akorát ke zvyšování laktace, což u vás pravděpodobně nebylo nutné (tedy pokud vám dcerka dobře prospívala). 

Při zvýšené laktaci se postupuje následovně: miminko se nakojí, po kojení se odstříká do úlevy a prsy se mohou mezi kojeními chladit, aby se zklidnily. Odstříkávání mezi kojením není u zvýšené laktace vhodné, naopak je důležité laktaci snížit, aby se předešlo komplikacím.

Jako prevence retencí (zánětů) je vhodné střídat polohy při kojení. Ideální je poloha v sedě a boční poloha. Důležitá je také správná technika kojení.

Pokud na toto vše budete dávat pozor po narození vašeho třetího dítka, věřím, že opakovaným retencím předejdete. Pokud byste měla pochybnosti, je vhodné se obrátit na laktační poradkyni ve vašem okolí, aby pomohla se správnou techniku a poradila, co s případnou retencí.

Přeji hezký den
Šárka Valešková, certifikovaná laktační poradkyně

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články