Maminka.czČasopis Maminka

Matky na Instagramu: Jak mít úspěšný účet a koho sledovat?

16.  4.  2018
Chcete mít stylové vzpomínky na dobu, kdy byly vaše děti malé? Nebo se toužíte podělit o své mimořádně fotogenické potomky? Zjišťovali jsme, jak mít úspěšný profil na Instagramu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dlouho jsem Instagramu vzdorovala a prohlašovala, že mám dost práce s tím, abych pochopila Facebook. A úplně stačí jeden žrout času. Jenže pak ke mně začaly putovat fotky mých kamarádek, které vypadaly velmi stylově, designově, vychytaně a vůbec skvěle. Skoro to vypadalo, jako kdyby stačilo jakoukoli fotku „prohnat“ přes filtry Instagramu a rázem tu byl snímek jako z titulky časopisu.

A protože se samozřejmě domnívám, že mám ty nejkrásnější děti ve střední Evropě, založila jsem si taktéž Instagramový účet, aby to mohli všichni patřičně ocenit. Celkem logicky se postupem času ukázalo, že k hezkým fotkám je potřeba o něco víc než líbivý filtr, ale kouzlu Instagramu jsem propadla okamžitě a do seznamu svých závislostí tak přidala další.

Možná jste na tom podobně a v Instagramu jste objevili způsob, jak se s ostatními podělit o vlastní vidění světa. Možná chcete mít skutečně vychytaný účet, který bude sledovat spousta lidí.

Nebo zkrátka „jen“ chcete mít stylový archiv rodinných vzpomínek. Poradíme vám, co dělat, jaká pravidla respektovat a co si odpustit, pokud chcete uspět na Instagramu.

Před a po: I vy můžete vypadat jako fitness modelka, chce to jen dobrý úhel

Matky na Instagramu

V první řadě si uvědomte, že na světě neexistuje člověk, který by nemohl na Instagramu zaujmout. Jste těhotná, máte čerstvé miminko nebo už jste několik let doma na mateřské dovolené? V pořádku. Ať už si připadáte jako ultramoderní a designová matka nebo máte pocit, že žijete úplně obyčejný život, můžete mít účet, který budou sledovat tisíce lidí.

Instagram má víc než osm set milionů uživatelů a toto číslo každým měsícem stále narůstá. Pokud se dokážete na svět podívat z netradičního úhlu, najdete si vlastní styl a dokážete své vidění světa předat ostatním, spolehlivě mezi nimi najdete spoustu těch, kteří vás budou pravidelně sledovat.

„Mama blogerky, tedy maminky, které nejen o svém mateřství píší na blog a sdílí své zkušenosti s ostatními na Instagramu, jsou v poslední době velmi populární,“ říká blogerka a hvězda Instagramu Aki Votrubová.

„Pro maminky i jejich děti dnes existuje nepřeberné množství produktů, které jim mohou usnadnit každodenní starost o maličké. Ale často jsou to i stylové doplňky – od různých designových polštářků do postýlek přes dupačky, organické či kreativní hračky, které podporují rozvoj dítěte. Zorientovat se v tom, co vše je k dispozici, je často velmi náročné, a proto mají maminky s "receptem" na to, jak na mateřství stylově a efektivně, velký úspěch.“

„Přemýšlejte nad tím, jaké fotky s dětmi dáváte na internet,“ radí odborník

Klíčem je zajímavý obsah

Pokud jste se teď vyděsila, že k úspěchu na Instagramu potřebujete drahé značkové věci a outfity z dílen návrhářů, můžete se zase uklidnit. Úspěšné a vyladěné instagramové účty nemají zdaleka jen celebrity, které si platí tým stylistů:

„K úspěchu na Instagramu obecně jsou potřeba dvě věci. Nejprve je to zajímavý obsah, který může followers zaujmout, inspirovat, nějak jim zjednodušit či obohatit život. Je to tedy v podstatě jakékoli téma od módy, doplňků, DIY tipů, receptů či cestovatelských doporučení,“ radí Aki Votrubová.

„Tento obsah je pak potřeba podat i zajímavě z hlediska vizuálního. Tedy mít fotky hezké, ostré a hlavně v jednom barevném stylu. Protože Instagram není jen o samostatných příspěvcích, ale o tom, jak celkově naše galerie působí. Podle toho se totiž nakonec každý rozhoduje, zda nás sledovat, nebo ne. Celkové vzezření našeho profilu by mělo být výkladní skříní naší tvorby. Pokud má tedy někdo ambici prorazit jako mama blogerka na Instagramu, doporučuji najít si zajímavá témata, která nemusí souviset jen ryze s mateřstvím,“ dodává instagramistka.

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!

Osobní vklad

Ale ani ty nejskvělejší fotky vám nezajistí úspěšný účet, pokud k nim nepřidáte svůj vlastní vklad – jakousi osobní značku, kterou se odlišíte od ostatních.

Za vaším účtem by vždy měl být znát odraz vaší osobnosti, aby se s ním ostatní mohli identifikovat. Anonymních, nicneříkajících účtů jsou na Instagramu tuny, právě proto byste si měla najít svůj vlastní styl a nějaké poznávací znamení.

S tím souvisí i stálost stylu účtu. Pokud budete jeden měsíc důsledně zveřejňovat outfity svého zlatíčka, pak mezi to vložíte pár momentek z hřiště, čerstvě upečenou bábovku, hrátky svého kocoura a fotku své nejnovější rtěnky, zaujmete maximálně své příbuzné a několik kamarádek.

Snažte se, aby vaše fotky měly jednotný vizuální styl a aby mezi nimi bylo nějaké vodítko. Představte si, že pomocí fotek na Instagramu vyprávíte ostatním nějaký příběh. Je jedno, co je jeho obsahem, ale uprostřed čtení pohádky O Karkulce také nezačnete najednou mluvit o sedmihlavém drakovi.

Při postování neboli zveřejňování příspěvků dejte také na vlastní pocit a intuici. Pokud si nějakou fotkou nejste stoprocentně jistá a sama nad ní neomdléváte nadšením, proč si myslíte, že by měla zaujmout ostatní?

Jestliže nepoužíváte Instagramový účet skutečně pouze jako své rodinné album, měla byste vybírat ty nejlepší fotky, které se vám podaří udělat.

Seznamte se s holčičkou, která od narození diktuje módní trendy na Instagramu

Aki Votrubová, Instagramový účet @akivotrubova, www.akivotrubova.cz

Jakých chyb se lidé na Instagramu nejčastěji dopouštějí?

Často si uživatelé Instagramu neuvědomují, že náš profil je potřeba vnímat jako celek, nikoli jako jednotlivé příspěvky. Nejde jen o barevné sladění fotek, ale i o to, jak je skládáme za sebou a jak tedy vypadá naše "šachovnice." Profil lidé často plní v reálném čase a postují fotky "jak jim přijdou pod ruku" a potom jejich profil nevypadá tak dobře, jak by mohl s trochou trpělivosti a rozmyslu.

Dá se prorazit i s fotkami, které pořídí amatér na úplně běžný telefon?

Samozřejmě. Plno telefonů má dnes velmi kvalitní foťáky. iPhone 7 Plus má dokonce režim portrétu, který digitálně doplňuje do fotek hloubku ostrosti, Huawei má zase model telefonu s objektivy Leica, foťáky na telefonech jsou dnes již na vysoké úrovni.

Stačí pak fotit na dobrém, ideálně denním světle a kvalitně fotky zeditovat (třeba v aplikaci VSCO nebo Snapseed). Instagram je mobilní aplikace a rozlišení fotek nemusí být nějak závratné, fotky z telefonu jsou tedy naprosto dostačující. Znám profily s několika desítkami followers, kde jsou fotky foceny výhradně na iPhone.

Pět věcí, které jste (ne)věděli o Instagramu!

Jak je to s pravidelností postování?

Pravidelnost je rozhodně důležitá. Uživatelům, kteří mají ambice, aby jejich profil rostl, doporučuji postovat alespoň jednou denně. Rozhodně je ale důležité myslet na to, že má kvalita přednost před kvantitou. Tedy je lepší nepostovat něco, čím si nejsme jisti, je lepší si počkat na kvalitnější fotku. Tvůrci s opravdu velkým zápalem pro Instagram mají "předpřipravené" fotky i týdny dopředu a vědí, jak je za sebou budou postovat, aby jejich profil vypadal co nejlépe.

Které české matky na instagramu se vyplatí sledovat, případně se jimi inspirovat?

Velmi mě baví Nikol Štíbrová, která není typická mama blogerka, ale své mateřství v Instagram Stories i v postech glosuje s nadhledem sobě vlastním. Zároveň ale sdílí i zajímavé tipy a ukazuje, že mateřství je krásné a může být i zábavné. Co se týče mama blogerek, které jsou inspirativní, doporučuji profil @ejvifreedom, blogerky, která je čerstvou maminkou. Dále zkušené maminky @paja.betty, @veruharnol a @mamoustylove či profil @lukynkovalenicka, která je teprve nastávající maminkou, ale už nyní je její profil plný zajímavých tipů.

Věděli jste, že také časopis Maminka je na Instagramu? Že ne? Tak to to musíte napravit. Najdete nás na www.instagram.com/casopismaminka/

VIDEO: Nikol Štíbrová o těhotenství, porodu a mateřství

Nikol Štíbrová: „Mates dostal Sunar a jsme v klidu oba dva.“
Už jste to viděli? Kojící maminky sdílejí svá #brelfies se stromem života
GALERIE: Maminka obléká svou spící dceru do extravagantních kostýmů
Témata: Časopis Maminka, Instagram, DIY, Mateřská dovolená, Dobrý úhel, Poslední doba, Máť, Snap!, Osobní vklad, Zvěř, Facebook, Cestovatel, Evropa, Nikol Štíbrová, Mateřství, Zajímavý tip, Jaký chyba, IPhone, Ostrost, Jak, Účet, Betty, Mobilní aplikace, Pája, Huawei