Maminka.czDěti

Mějte přehled o tom, jaká videa sledují vaše děti na internetu, radí odborník

Markéta Novák Matějková 12.  2.  2018
Internet je součástí našich životů – komunikujeme přes něj, nakupujeme i pracujeme. Využívají ho i naše děti nebo jej dříve nebo později budou potřebovat. Pustit je do divokého prostředí internetu, a přitom je neupozornit na možná nebezpečí a nenaučit je zásady, jak se hrozbám vyhnout, je stejné jako vyslat je přes rušnou silnici, a neříct jim, že se musí rozhlédnout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejoblíbenější činností dětí na internetu je hraní online her, chatování s kamarády a sledování videí. Pamatovat by měly na jednu věc – nikdy si nemohou být jisté, kdo na druhé straně monitoru sedí. Obzvlášť, pokud komunikují s člověkem, se kterým se seznámily ve virtuálním prostředí.

Neměly by proto v žádném případě posílat své fotky, ale ani sdělovat informace, které by mohly být pro případného útočníka cenné – tedy adresu bydliště a školy, denní režim, ale ani to, kdy se chystáte na dovolenou nebo třeba na chalupu. Děti se pak mohou nevědomky stát komplici zlodějů, kteří vás v době nepřítomnosti přijdou navštívit. A příjemná návštěva to rozhodně nebude.

Fenoménem současné doby jsou tzv. youtubeři – nejčastěji jim je mezi 12 a 25 lety a natáčejí videa na kanál YouTube. Většinou se natáčí při hraní her, mluví o kosmetice nebo o běžných věcech.

„Je rozhodně dobré mít přehled o tom, jaké youtubery, případně jaká videa vaše děti sledují. Snadno mohou narazit na obsah, který byste u svých dětí viděli neradi – od vulgarit přes násilnosti a sexuální obsah až po nebezpečné „hry“ a „výzvy“, které mohou skončit i tragicky,“ radí Jakub Jánský ze společnosti AIM, která provozuje internetové připojení.

Do deseti let děti na internetu kontrolujte a naučte je poznat falešný profil

Další pravidla se už netýkají jenom dětí, ale i dospělých – na svých účtech na internetu mějte dostatečně bezpečné heslo, v ideálním případě ho jednou za čas změňte. Neotevírejte nevyžádané emaily – tzv. spamy, které mohou zavirovat váš počítač. A také – nevěřte všemu, co na internetu vidíte.

Přes všechny rady se může stát, že i to nejpoučenější dítě narazí na obsah, který ho bude šokovat nebo ho uvede do rozpaků. Dejte mu najevo, že se na vás může i v takovém případě obrátit.

VIDEO: Trik, jak odhalit falešný profil na sociální síti

Už jste to viděli? Kojící maminky sdílejí svá #brelfies se stromem života
Dohlédněte na bezpečí svých dětí na internetu!
Tato pravidla bezpečnosti na internetu musí znát nejen děti, ale i rodiče!
Témata: Děti, odborník, internet, bezpečnost na internetu, Obsah, Ideální případ, Jak, Komplic, Váš počítač, Jánský, Youtuber, YouTube, Vaš, Denní režim, Vid, Řád, Internetové připojení, Nejoblíbenější činnost, Přehled, Současná doba, Hraní, AIM, Sociální síť, Falešný profil

Video