Maminka.czZdraví

Mezi nejčastější oční vady u dětí patří také tupozrakost nebo šilhání

Simona Procházková 17.  4.  2018
Oči jsou jedním z nejsložitějších orgánů v těle. U nejmenších dětí mají řadu funkčních i anatomických zvláštností a vyvíjejí se do šestého až sedmého roku věku. Co se děje se zrakem po narození a co dělat, pokud se u vašeho potomka objeví problémy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle lékařů trpí nějakou oční vadou až deset procent dětí předškolního věku, školáků pak zhruba čtvrtina. Mezi nejčastější patří refrakční vady (související s růstem) – dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus, dále tupozrakost a strabismus neboli šilhání.

„Na jejich vznik má zásadní vliv genetika. Pokud tedy rodiče trpí dalekozrakostí, krátkozrakostí, astigmatismem nebo dokonce tupozrakostí či se v dětství s nějakou vadou léčili, měli by zraku svých dětí věnovat mimořádnou pozornost,“ upozorňuje MUDr. Petra Teplanová, oční lékařka z Dětského očního centra Kukátko.

Už od kojeneckého věku je proto důležité správný vývoj očí (a případné odchylky) hlídat a zjištěný problém okamžitě řešit. Čím dříve, tím lépe, aby nedošlo k trvalému oslabení a poškození zraku.

Jak vás vidí miminko?

Zrakové funkce nejsou vrozené, ale postupně se vyvíjejí. Dítě se jednoduše musí naučit dívat se. Novorozeně vidí ostře jen dvacet až pětadvacet centimetrů od kořene nosu. Tato vzdálenost není náhodná – jde o vzdálenost mezi jeho a máminou tváří, když ho drží v náručí, kojí ho, mluví na něj, konejší.

Předměty a osoby, které se nacházejí dále, vidí hodně rozmazaně. Dokáže sice zaostřit na různé vzdálenosti, ale je to pro něj velice namáhavé. Dokud mu nezesílí a nezpevní se oční svaly, nebude se do takových akcí moc pouštět. Kojenec se ale vyvíjí rychlostí blesku, a pokud pilně trénuje, v šesti týdnech už poznává tváře blízkých lidí a usmívá se na ně – pokud se tedy objeví v jeho ohniskové vzdálenosti do 30 centimetrů.

Předměty umí fixovat zatím jen jedním okem, proto si všimněte, že často zašilhá (občasné zašilhání je normální až do jednoho roku věku). Tříměsíční dítě už poměrně rychle zaostřuje zrak i na vzdálenější okolí a předměty i lidi fixuje oběma očima současně. Sleduje pohyby kolem sebe a zkoumá předměty ve svém zorném poli. Dokáže také již poměrně spolehlivě rozlišit známé tváře od neznámých.

„Pokud mají rodiče pocit, že reakce na zrakové podněty není dostatečná, dítě neotáčí hlavičku za hračkami, nereaguje nebo naopak přehnaně reaguje na světlo, měli by to neprodleně probrat s pediatrem, případně navštívit specializovaného očního lékaře,“ říká MUDr. Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Nosíte prošlé kontaktní čočky? Měli byste si dávat pozor, ohrožujete svůj zrak

Screening již v porodnici

Zda má vaše miminko v pořádku zrak, zjišťují lékaři již v porodnici (Česká republika má jako jedna z mála zemí výborně fungující systém preventivního vyšetření zraku u novorozenců). Případné odchylky se díky tomu mohou podchytit a začít řešit v podstatě okamžitě. Žádný strach, jde o zákrok rychlý a zcela bezbolestný, který kojence nijak nestresuje.

Neonatologové každé miminko ze zákona povinně testují na tzv. novorozeneckou kataraktu, tedy šedý zákal, se kterým dítě už přijde na svět. Vyšetření probíhá prosvícením zornic pomocí oftalmoskopu. Sleduje se tzv. červený reflex, tedy odraz světla od sítnice. Pokud se tento reflex objeví i jen velmi krátce, test je negativní.

„V opačném případě, pokud je šedý zákal odhalen, nastupuje zpravidla operační léčba. Po operaci je nutné zahájit konzervativní léčbu, která spočívá v nošení speciální kontaktní čočky a zalepovaní zdravého oka po dobu tří až čtyř hodin denně s pravidelným sledováním vývoje vidění u oftalmologa každé tři měsíce,“ vysvětluje MUDr. Petra Teplanová, oční lékařka z Dětského očního centra Kukátko. U zdravých dětí pak probíhá kontrola zraku v ordinaci pediatra při každé prohlídce – v roce, 18 měsících a dále ve třech, pěti a šesti letech.

Jak osvětlit pokoj pro školáka? Zdravý zrak je na prvním místě

V půl roce zpozorněte

Z hlediska vývoje zraku je nejkritičtějším obdobím první rok života. Zhruba od šestého měsíce se totiž začínají projevovat vrozené vady. Pokud bude mít dětský lékař podezření na nějaké obtíže, odešle vás s kojencem za specialistou, některé oční vady je totiž možné efektivně léčit jen v dětském věku.

„V šesti až osmi letech je vývoj zraku prakticky ukončen, vady jsou pak tedy nevratné a hrozí trvalé poškození zraku. Pravidelné preventivní prohlídky u pediatra jsou proto už od narození nezbytné. Na našem pracovišti zachytíme oční vadu až u 43 % vyšetřených dětí,“ zdůrazňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka pražského Dětského očního centra Kukátko.

Na preventivních prohlídkách u dětského lékaře by mělo probíhat vyšetření každého oka zvlášť, kdy se zjistí, zda není jedno oko slabší nebo případně obě. „Pokud je pozitivní rodinná anamnéza, tedy vyskytují se vyšší dioptrie, tupozrakost a další vady, je lepší nechat dítě vyšetřit u očního lékaře už kolem půl roku věku. Rodiče mohou ale oční vadu odhalit sami.

U menších dětí například tak, že nefixují předmět,“ vysvětluje MUDr. Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Jak může strava ovlivnit váš zrak

Krátkozraký, nebo dalekozraký?

Určitý stupeň dalekozrakosti se vyskytuje u všech novorozenců, postupně však u většiny z nich vymizí. Vyšší dalekozrakost přetrvává přibližně u 6 % dětí a lékaři varují, že když se neřeší, může postupně vést k šilhání až tupozrakosti.

Dalekozrakost může způsobovat předčasnou únavu a bolesti hlavy, dítě má problémy se čtením, malováním, s jemnou motorikou. Vada se napravuje brýlemi s tzv. konvexními čočkami.

Obvykle až ve školním věku se naopak projeví krátkozrakost, která je vrozená. Krátkozraké dítě vidí nablízko bez problémů, obraz v dálce má však neostrý, takže například mžourá nebo přivírá oči venku či při sledování televize, naráží do předmětů při sportování, má potíže přečíst text na tabuli. Řešením jsou obvykle brýle s rozptylnými čočkami.

Jak může strava ovlivnit váš zrak

Poprvé na očním

„Komplexní vyšetření zraku dítěte trvá zhruba tři hodiny. Nejprve se zjišťují prodělaná onemocnění a oční vady vyskytující se v rodině a měří se orientační hodnoty dioptrií. Provádíme také zkoušku ostrosti vidění, zhodnocuje se postavení očí a případně stanovuje druh šilhání,“ říká MUDr. Petra Teplanová.

Děťátko ani maminka se nemusí obávat, vyšetření není bolestivé ani nijak zásadně nepříjemné. Do očí jsou malému pacientovi aplikovány speciální kapky, které dočasně vyřadí funkci svalu, který řídí a koordinuje zaostřování oka. Následně probíhá přístrojové měření dioptrií očí, prosvícení zornic, zda jsou čiré, a lékař také kontroluje oční pozadí.

Při něm sleduje stav sítnice, zrakového nervu a cév. „U kojenců je při vyšetření očního pozadí někdy třeba využít pomůcku k přidržení očních víček, což je zpravidla pro rodiče nejvíce traumatizující, přestože to pro děťátko není nijak bolestivé,“ uklidňuje MUDr. Teplanová.

Jak vybrat dětské brýle
Dítě je na světě

Jak vybrat dětské brýle

Maminko, proč musím nosit brýle?

Brýlová korekce je účinným řešením hned u několika očních vad, a pokud brýle lékař předepíše, měli byste dbát na to, aby je vaše ratolest skutečně nosila. I když u kojenců a batolátek může být přesvědčování, obzvláště ze začátku, poněkud dramatické.

Vezměte dítě s sebou do optiky a vyberte ty pravé společně. Dovolte mu, aby si vyzkoušelo klidně deset variant obrouček a vybralo si takové, které se mu líbí.

Brýle pro děti by měly být dobře nastavitelné a vydržet drsnější zacházení. Je dobré vybírat obruby z odolných, ohebných a netříštivých materiálů, ideálně v oblých tvarech. Samozřejmostí jsou dioptrická skla z obtížně rozbitelných plastů. Naopak kontaktní čočky se u dětí doporučují méně často.

Obvykle pouze tehdy, pokud je to z lékařského hlediska nezbytné, například u komplikovanějších vad, případně u malých sportovců. Čočky se doporučují pro běžné nošení až od patnácti let, kdy je dítě schopné se o ně starat a bez potíží je samo dokáže do oka aplikovat.

Oči rostou stejně jako jiné části těla, a to je spojeno i se změnou dioptrií v průběhu dospívání. U malých pacientů proto nejsou vhodné laserové operace, protože není možné předem odhadnout, jak se bude oko v budoucnosti vyvíjet.

K laserovým operačním výkonům pro odstranění vady se proto přistupuje výjimečně, například pokud se zjistí velký rozdíl dioptrií mezi očima, s nímž si brýle neporadí. I v takovém případě ale zákrok slouží pouze ke snížení dioptrií do takové míry, aby dítě mohlo používat brýle a zlepšila se prognóza léčby.

Sluneční brýle jsou v létě pro děti nezbytné. Čím dříve je naučíte nosit, tím lépe

Odpočinek, vzduch a ovoce

 „Dětský zrak potřebuje podněty, ale také dostatek odpočinku. Prospěje co nejvíce pobytu na čerstvém vzduchu a jídelníček bohatý na vitaminy A, E nebo C, dostatek omega-3 mastných kyselin, zinek nebo lutein, které může tělo získat z ryb, ořechů, zeleniny a ovoce,“ uvádí MUDr. Stodůlka.

V dnešní přetechnizované době existuje celá řada faktorů, které dětský zrak ohrožují. Nenechte potomky trávit hodiny u monitorů počítačů, nad displeji tabletů, při hrách na mobilu a před televizní obrazovkou (u českých dětí to jsou podle posledních průzkumů průměrně dvě hodiny denně).

„Při dlouhodobém sledování počítače či tabletu může docházet k tomu, že se oko dostane do křeče, dochází totiž ke stahu ciliárního svalu, což se projevuje nárůstem dioptrií. Oko se rychleji unaví, jelikož při sledování monitoru notebooku nebo displeje mobilního telefonu člověk reflexně méně mrká.

Mohou se projevit problémy v podobě suchého oka, pálení a řezání očí,“ varuje Michaela Netuková, lékařka oční kliniky Gemini.

Zamyslete se nad vhodným osvětlením dětského pokoje, u školáků pak jejich pracovního stolu. Zejména v zimních měsících pobývají i ti nejmenší velkou část dne při nevhodném umělém osvětlení, jelikož většina škol a školek stále používá zářivky, jejichž vlivem se oči rychle unaví. V létě pak nezapomínejte na to, abyste oči svých ratolestí chránili slunečními brýlemi s označením UV400. Zvykejte je na ně co možná nejdříve, u těch nejmenších pomůže alespoň čepička s kšiltem nebo klobouček.

Kolik stojí kvalitní brýle?

Nejčastější vady zraku u dětí

Astigmatismus:

Dítě má nestejnoměrně zakřivenou rohovku (vzácně čočku), takže vidí špatně do dálky i do blízka. Často slzí, pálí ho oči, má opakované záněty spojivek. Dítě přivírá oči, dělá grimasy, je neklidné a unavené a trpí bolestí hlavy. Nezná normální tvary, vnímá je jako protažené, deformované, neostré. Vada se koriguje brýlemi s tzv. cylindrickými skly.

Strabismus – šilhavost:

Dynamickou šilhavostí neboli strabismem je postiženo 4 až 6 % všech narozených dětí. Šilhání začíná nejčastěji mezi druhým a třetím rokem a jde o vadu, při níž je narušena vzájemná spolupráce očí.

Dítě nemůže zaměřit obě oči souběžně na jeden bod, takže jedno oko sleduje předmět a druhé se stáčí jiným směrem. To může způsobit dvojité vidění. Šilhavost se může projevit i přivíráním jednoho oka a nakláněním hlavy na stranu.

Krátkozrakost:

Je vrozená a obvykle se projeví až ve školním věku, u nedonošených dětí výjimečně i dříve. Krátkozraké dítě vidí nablízko bez problémů, obraz v dálce má však neostrý, takže například mžourá, přivírá oči venku či při sledování televize.

Tupozrakost:

Obraz oka, které hůře vidí, je potlačován, oko je postupně vyřazováno z činnosti, oslabuje se a uhýbá ze svého směru. Mozek následně „vypne“ oko, z něhož přichází méně ostrý obraz.

Tím se vlastně brání rušivému dvojitému vidění. Dítě s tupozrakostí nemusí mít žádné zjevné potíže, vada je často odhalena náhodně při očním vyšetření. Vada se obvykle léčí dioptrickými brýlemi, zdravé oko se zakryje „okluzorem“ (speciální pomůcka ve tvaru velké náplasti), a tupozraké oko je tak nuceno převzít funkci.

VIDEO: Jak se skutečně vyvíjí zrak miminek a kdy vás vlastně uvidí?

Jaké oči bude mít vaše dítě? Barva očí se začíná měnit kolem prvního roku
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Genetika, oční vady, Primark, Barva očí, Preventivní prohlídka, Dlouhodobé sledování, Kojenecký věk, Televizní obrazovka, Lucie Valešová, Oční lékařka, Malý pacient, Klobouček, Určitý stupeň, Nejkritičtější období, Běžné nošení, Pracovní stůl, Oční lékař, Oční klinika, Tříměsíční dítě, Malý sportovec, Vhodné osvětlení, Mez, Zdraví na Heureka.cz