Maminka.czDěti

Moje dítě je nešika! Mohu mu nějak pomoci?

Martina Machová 1.  4.  2018
Děti skotačí v bazénu, jen ten váš na ně jen kouká, podobné je to i na prolézačkách či trampolíně. Když už se k něčemu odváží, většinou mu to moc nejde. Ono mu vlastně jde jen málo věcí…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Neporovnávejte děti s druhými

„Slon v porcelánu, motovidlo, matlafousek, trumbera“ – tak občas nepříliš lichotivě říkáme nešikovným a neobratným dětem. V batolecím a předškolním věku, kdy ještě nemusí tolik vynikat jiná nadání malého nešiky (třeba jazyková apod.), to mívají tyto děti těžké.

Zvláště pokud mají rodiče, kteří inklinují k tomu svého potomka neustále srovnávat s Pepíkem, Honzíkem a Janičkou; „Janička už jezdí rok na kole a Pepík leze po horolezecké stěně jako pavouk! A Honzík? Ten zase jezdí sám na vleku a s lyžemi se snad narodil!“

Ke srovnávání sklouzne čas od času takřka každý rodič, někdy rodiče srovnání s ostatními dětmi uklidní, jindy znejistí.

Avšak rodiče, pro které je srovnávání jejich potomka s druhými normou, dělají dle populárního amerického psychologa a spisovatele Johna Graye obrovskou chybu: „Rodiče se nemohou dopustit větší chyby než porovnávat své dítě s druhými,“ tvrdí. Proč?

Chytřejší, než vypadají!

„Běžci“ se učí rychle, „skokani“ vás překvapí

Doktor Gray má ke svému tvrzení pádné důvody. Na základě své dlouholeté praxe a zkušeností dělí děti z pohledu rychlosti učení nových dovedností na tři základní skupiny – na běžce, chodce a skokany.

  • Běžci se novou dovednost naučí během krátkého času a často se časem projeví, že jsou v určité oblasti nadaní.
  • Chodci vždy potřebují nějaký čas k tomu, aby se novou věc naučili, dělají však viditelné pokroky a danou dovednost si po čase osvojí. 
  • Skokani mohou nějakou dobu působit jako nešikové – rodičovské snahy o vysvětlování, radu i praktickou pomoc u nich vycházejí naprázdno. Výsledky vašeho snažení jsou nulové, propadáte zoufalství, zvláště když vidíte Pepíka, Honzíka a Janičku, kteří už vše umí. Skokani se totiž učí zvláštním způsobem – ve skocích. Jednoho dne prostě např. sednou na kolo a jedou.
Smějte se s dětmi! Smích prospívá zubům i imunitě

Nechtějte po skokanovi, aby „běhal“!

Každé dělení na jednotlivé typy osobností je samozřejmě zjednodušující a má své nedostatky a ne jinak je tomu i v tomto případě. Dítě může být například v některé oblasti skokan a v jiné běžec. Nicméně teorie psychologa Graye nám může usnadnit pochopení osobnosti našeho potomka.

Například pokud pedantsky a systematicky založený rodič očekává od skokana dílčí výsledky a viditelná zlepšení, bude frustrován. Pokud navíc začne vyčítat, hrozit, zkrátka pouštět hrůzu a neúnosně tlačit na pilu, malý skokánek se možná ke kýženému skoku neodhodlá nikdy. Naopak bude naprosto demotivovaný a znechucený.

Čtěte také: 10 důkazů, že jste příliš přísní rodiče

Mnohdy stojí za to zavzpomínat na své dětství, zda váš potomek nezdědil svůj naturel po vás nebo po partnerovi – jablko obvykle nepadá daleko od stromu.

Potřebují batolata kolektiv? Dospělý nemůže dítěti nahradit vrstevníka

Zdravé sebevědomí je vzácnost, neničte ho, ale pěstujte

Pokud budete navzdory varování psychologa Graye své děti neustále srovnávat s druhými a dávat jim najevo, kolik dětí je lepších, šikovnějších a schopnějších, vězte, že je systematicky olupujete o sebevědomí a víru v jejich schopnosti.

Možná, že svým tlakem docílíte toho, že se dítě vše nakonec naučí, ale bude se umět nesebevědomé, byť vcelku šikovné dítko v dospělosti prosadit? Dle psychologů spíše ne. A nejenže si nebude věřit, navíc bude mít neustále pocit, že jsou ostatní lepší.

Své děti ale obvykle milujeme ne proto, jaké jsou, ale proto, že jsou. Ostatně v milující rodině a uvolněné atmosféře bez tlaku na výkon, kdy dítě rodiče přijímají i s jeho nedostatky, se vše učí lépe a mnohdy i rychleji.  

VIDEO: Jak malým dětem pomáhat se sedem, lezením a chůzí

Jak podpořit správný vývoj batolete
Vývojové milníky od kojence k batoleti
Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy
Témata: Děti, pomoc, Porcelán, Dlouholetá praxe, Nešika, Viditelné zlepšení, Uvolněná atmosféra, Ostatní děti, Pochopení, Pádný důvod, Nová věc, Psycholog, Slon, Rodičovská snaha, Krátký čas, Obrovská chyba, Batolecí věk, Nová dovednost, Viditelný pokrok, Srovnávání, Horolezecká stěna, Nature, Snažení, Malé dítě, Pedant