Nápady na výtvarné tvoření s nejmenšími

Pokud doma máte malé dítě, neváhejte a pusťte se s ním do výtvarného tvoření. Během činnosti berte na vědomí, že cílem není samotný výrobek. Dítě se musí seznámit s materiálem a barvami, bude to pro něj hlavně zpočátku hra plná experimentování a poznávání. Zde vám přinášíme několik tipů, jak se zabavit během sychravých dní. Vyberte si výtvarné potřeby, ověřte si jejich zdravotní nezávadnost a vhodnost pro daný věk.
Nápady na výtvarné tvoření s nejmenšími

Čarování s voskovkami

Voskovky jsou vděčný materiál. Nešpiní, snadno se s nimi kreslí malým dětem a mají zářivé barvy. I zde však platí, abyste koupili kvalitní voskovky, neboť do některých dávají výrobci málo pigmentu a výsledkem jsou téměř neviditelné barvy.

Vyzkoušejte si s dětmi zajímavou vyrývanou techniku. Vybarvěte voskovkami plochu papíru, potom naneste vrstvu tmavé tempery a nechte ji důkladně zaschnout. Vezměte špejli nebo zašpičatělý klacík a vyrývejte.

Připravte svým dětem kouzelný papír. Pomocí bílé voskovky nakreslete jejich oblíbenou postavičku, zvířátko nebo dopravní prostředek. Dejte jim do ruky štětec a vodovky. Po chvíli malování se na papíře jako zázrakem objeví vámi nakreslené motivy. Hra se zalíbí zejména nejmenším dětem.

Učení s barevným papírem

Pořiďte si sadu barevných papírů a pomozte svým dětem poznávat barvy a tvary. Nastříhejte si trojúhelníky, čtverce a kolečka z různých barev. Udělejte si malé i velké tvary. Potom společně hádejte barvy, porovnávejte velikost i tvar. Nakonec si vezměte velkou čtvrtku a lepidlem si na ni děti přilepí tvary podle vlastní fantazie. Může vzniknout úplně abstraktní obrázek nebo krajina či město. Nechte pracovat představivost svých dětí a uvidíte, čím vás překvapí.

Zajímavou alternativou pro hru s barevnými papíry jsou různé děrovačky, které děti využijí na pěkná přáníčka, ozdobu sešitů, dárků a deníčků. Seženete malé i velké děrovačky, tématické sady nebo vánoční motivy.

Razítkování a tiskání na různé způsoby

Podzim láká nejen svými barvami, ale i přírodním materiálem, kterého je všude spoustu. Vylisujte si barevné listy a tvořte s dětmi koláže, obkreslujte, lepte a nechte se inspirovat jejich krásou.

Do mělkých mističek dejte temperové barvy. Děti do nich namočí listy a budou je obtiskávat na papír. Kombinujte odstíny červené, žluté, hnědé a zelené.

Razítka mají v oblibě nejen školkové děti. Vyberte jim jejich oblíbené motivy, s nimiž se zabaví na celé hodiny. Nádherná jsou zvířátka pro holčičky a pro kluky zase dopravní prostředky. S tiskátky mohou děti vytvářet přáníčka, pohledy i originální tričko.

Jednoduchá razítka si můžete vyrobit také sami doma. Zkuste si vymyslet vlastní motivy na obyčejné brambory, děti si snadno zvládnou udělat razítko pomocí vykrajovátek na cukroví. Tiskátka se dají vytvořit s příjemnou pěnovkou moosgummi. Tenhle báječný měkký materiál je naprosto ideální pro děti všech věkových kategorií. Skvěle se s ním pracuje. Pěnovku můžete snadno nastříhat na potřebné tvary nebo si kupte pěnovku již vyřezanou. Seženete geometrické tvary, písmena, čísla i zvířátka. Motivy potom pečlivě nalepte na dřevěný kvádřík nebo větší umělohmotná víčka z lahví od mléka.

Práce s razítky dětem pomáhá rozvíjet jemnou motoriku a zlepšuje koordinaci mezi zrakem a rukama. Tisknout můžete prakticky čímkoli na cokoli, nebraňte se experimentům a vyzkoušejte, co vás napadne.

Přejeme vám krásný podzim plný barev. Užijte si jej společně s vašimi dětmi.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články