Maminka.czNovorozenec

Národní týden kojení: Nekojené děti trpí častěji infekcemi i cukrovkou

Markéta Novák Matějková 21.  9.  2016
Přestože Světový týden kojení proběhl už začátkem srpna, ten český probíhá právě po celý tento týden. V této souvislosti byla zveřejněna studie, která poukazuje na výhody kojení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vždy první týden v měsíci srpnu, již od roku 1992, vyhlašuje Světová aliance na podporu kojení Světový týden kojení. ČR slaví tento týden kojení od roku 1996, kdy je každoročně vyhlášená Laktační ligou.

Když kojení bolí  – co pomůže a uleví?

Studie, která byla představena v rámci Národního týdne kojení, poukazuje na skutečnosti, které prokazují, že nekojené děti trpí daleko častěji infekcemi dýchacích cest, zažívacího a močového traktu, ušními infekcemi, obezitou, náhlým úmrtím, leukemií, cukrovkou, hypertenzí, zubními kazy a poruchou skusu. U nekojících matek je údajně zvýšené riziko rakoviny prsu, vaječníků a dělohy, nadváhy, metabolického syndromu, zvýšené riziko osteoporózy, stresu a úzkosti.

„Přestože 90% českých žen je rozhodnuto kojit své dítě, počty výlučně kojených dětí nedosahají cílů stanovaných WHO a Zdraví 2020, aby v šesti měsících bylo výlučně kojeno 50% dětí (ČR 16,9 %). Na jedné straně to svědčí o zájmu rodičů kojit, ale na druhé straně to vypovídá o selhávání podpory kojení jak ze strany rodiny, tak i zdravotníků.

Návaznost péče je zásadní pro úspěch kojení, což vyžaduje kvalitní povinné vzdělávání zdravotníků, kteří přicházejí do styku s kojící maminkou. Tento komplexní úkol nemůže být splněn bez podpory politického konsenzu, jasné zdravotnické strategie, integrované péče podporovat kojení jako trvale udržitelný zdroj zdraví,“  uvádí Mudr. Anna Mydlilová z Národního laktačního centra Thomayerovy nemocnice.

Co zaznělo v rámci Národního týdne kojení...

Výlučné kojení je podporováno položením dítěte na břicho či hrudník matky bezprostředně po porodu dítěte, častým neomezovaným kojením bez dokrmu, dudlíku, lahví, společným pobytem matky a dítěte a častým kontaktem s miminkem. Matky potřebují cítit, že jsou podporovány a tato podpora musí vycházet z více zdrojů a oblastí, které budou poskytovat  správné informace.

Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek
Kojení: věc veřejná?
Dudlík! Přítel nebo nepřítel?
Témata: Zdraví, Děti, Kojení, Novorozenec, Kojenec, Šestinedělí, Cukr, Světový týden kojení, Národní, Světový týden, Zubní kaz, Infekce, Zvýšené riziko, Čas, Společný pobyt, WHO, Selhávání, Ušní infekce, Aliance, 1. týden těhotenství, Výlučné kojení, Povinné vzdělávání, Národ, Zdraví na Heureka.cz