Maminka.czPorod

Nástřih hráze i císařský řez: Jak pečovat o rány?

Zuzana Labudová 9.  11.  2017
Téměř polovina spontánně rodících žen se nevyhne nástřihu hráze, u císařského řezu čeká šití všechny. Jak o ránu co nejlépe pečovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nástřih hráze se začal masivně provádět při porodech až ve 20. století, respektive poté, co se rození dětí přesunulo z domácího prostředí do nemocnic. V průběhu několika let se tak tento zákrok stal jedním z nejčastěji prováděných chirurgických výkonů.

Epiziotomie je v odborné terminologii chirurgické nastřižení hráze, které se provádí v přesně vymezeném místě jako prevence roztržení hráze při průchodu plodu rodidly. Podle lokalizace řezu se rozlišuje nástřih středem hráze, po straně anebo šikmo.

V posledních letech se ve většině českých porodnic přestala epiziotomie provádět rutinně prakticky při každém porodu prvorodičky a porodníci začali více zvažovat, jestli nástřih provedou, či ne.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Porod je teprve začátek aneb 18 rad, jak přežít první dny

Ukázalo se totiž, že pokud se epiziotomie provádí rutinně, bez individuálního posouzení aktuálního stavu, může být spíše škodlivým než prospěšným zákrokem.

Zatímco některé prameny tvrdí, že čistý přímý řez provedený odborníkem se bude hojit lépe než nekontrolovatelné roztržení, jiné zdroje upřednostňují přirozené natržení, které si prý spíše vybere cestu nejmenšího odporu, a proto se většinou vyhne velkým cévám, nervům nebo svalu.

Problematické je ale především právě provádění nástřihů jaksi automaticky, bez pečlivého zhodnocení stavu rodící ženy. Světová zdravotnická organizace ve svém stanovisku k porodům označila systematické vykonávání epiziotomie za neopodstatněné a vyzvala k tomu, aby se jako prevence nástřihu hráze používaly alternativní metody, zejména soustavná masáž hráze ve druhém a třetím trimestru těhotenství.

Bolí mě rána po nástřihu hráze
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Bolí mě rána po nástřihu hráze

Výjimkou mají být podle WHO pouze případy, kdy je dítě uvnitř dělohy evidentně v nouzi. V celostátním průměru počet provedených nástřihů hráze soustavně klesá, což svědčí o vzrůstající ochotě lékařů sledovat aktuální trendy a přizpůsobit se snahám o co nejkomfortnější péči o rodící ženy.

Z celkového počtu 116 090 porodů, které u nás proběhly v roce 2009, byla provedena epiziotomie u 42 960 z nich, tedy ve 48,2 %. Ne všechny nemocnice ale k této problematice přistupují stejně. Pokud se tedy chcete rutinnímu nástřihu hráze vyhnout, zjistěte si předem při výběru porodnice, v níž budete rodit, jak se tamní personál k nástřihům staví.

Podle většiny odborníků je přitom nástřih skutečně potřebný maximálně u pětiny porodů. Velkou roli hraje především zkušenost porodníka – ten musí podle průběhu porodu odhadnout, zda hráz tlak plodu vydrží, či ne. Kromě nástřihu hráze můžete ale šití potřebovat i při ruptuře, tedy prasknutí hráze nebo pochvy, ruptuře konečníku, ruptuře děložního čípku anebo trhlinách děložního hrdla.

Elasticita tkáně je velmi individuální, takže zatímco některé ženy mají prostorný poševní vchod, ale jeho elasticita je malá, takže musejí absolvovat nástřih nebo dojde k ruptuře, jiné, s relativně malou pochvou, díky velmi elastické tkáni porodí bez nástřihu a jakéhokoli zranění. Pokud budete nastřižena nebo vám některá z částí rodidel popraská, šití se nevyhnete.

Někdy se provádí bez umrtvení, většinou ale lékař použije lokální anestezii a nekomplikované ranky se šijí zhruba deset minut. Používají se stehy, které po zhojení rány samy vypadnou, takže na vyndávání stehů nemusíte.

Nástřih hráze neboli epiziotomie - pro a proti, která přináší

Když rána bolí

Sešitá rána většinou několik dnů pobolívá. Je to běžný jev při hojení, jemuž můžete napomoci častým měněním vložek a úzkostlivou hygienou genitálu, který se snažte udržovat nejen v čistotě, ale pokud možno také v co nejsušším stavu. „Šití“ nechte co nejčastěji větrat na vzduchu.

Pokud vás rána hodně bolí, přiložte si na ni na chvíli ledový obklad. Sezení si můžete usnadnit položením dětského nafukovacího kruhu na židli. Zkuste omezit na minimum pohyb vestoje, a tím snížit tlak na rodidla. Přes veškerou snahu se může stát, že se hráz nezhojí dobře a vy můžete i týdny či měsíce po porodu pociťovat v místě nástřihu bolest nebo nepříjemné pnutí, ať už v klidovém stavu nebo například při pohlavním styku.

V tom případě právě pro vás vzniklo v roce 2009 v pražské podolské porodnici nové pracoviště, tzv. perineální ambulance. Ta se specializuje na korekce poškozené hráze, a protože je zatím jediným pracovištěm svého druhu u nás, může sem po předchozím objednání přijít žena z kterékoli části republiky. Péče je hrazena ze zdravotního pojištění. Bolet, a to velmi, může ale i jizva po císařském řezu.

Vaginální tělocvik: Metody, jak se vyhnout nástřihu nebo natržení u porodu

V současné době se řez většinou vede na hranici stydké oblasti, aby jizvu po zhojení zakrylo prádlo či spodní díl plavek, jen výjimečně je třeba provést svislý řez. V obou případech jizva obvykle není příliš velká, ale samotný řez musí být hluboký, aby se porodníci dostali až do dělohy. Vnitřní orgány a jednotlivé vrstvy, které byly proříznuty, proto potřebují dostatečný čas na zhojení.

Bývá to minimálně šest týdnů – po tuto dobu by se žena měla vzdát jakékoli fyzické námahy. Podobně jako u nástřihu hráze i u rány na břiše je třeba především minimalizovat riziko zanesení infekce, a proto je nutné dbát úzkostlivě na hygienu.

Jestliže by byla jizva velmi bolestivá, začervenalá, měla byste silné bolesti či horečku, jizva by se v okrajích otevírala, byla oteklá nebo z ní vytékal hnis, je nutné okamžitě kontaktovat lékaře. V prvních dnech je ale bolest jizvy normální.

Na druhou stranu se nemusíte zbytečně trápit a i kojící maminky mohou použít vhodné a lékařem schválené analgetikum. Aby se jizva dobře zahojila a posléze byla co nejméně viditelná, je nutné o ni hned po porodu pečovat. Vyplatí se investovat do kvalitního přípravku na hojení ran.

Mezi velmi časté stavy po sekci patří vpáčené jizvy, kdy se nad řezem nahromadí nadbytek kůže, který pak přes jizvu přepadává. Někdy dojde v místě rány při hojení ke zbytnění tkáně, výjimečně jde i o koloidní jizvu, tedy tuhé a nepravidelné zbytnění, které většinou novopečenou maminku trápí kvůli nehezkému vzhledu.

Situace se víceméně neliší v případě prvního císařského řezu a opakované sekce, protože při druhém či dalším porodu císařským řezem lékaři původní jizvu vyříznou a ránu znovu sešijí, takže hojení probíhá velmi podobně jako u prvního „císaře“. V prvních dnech po porodu císařským řezem není žádná zvláštní péče potřeba. Stehy se většinou odstraňují pátý až šestý den po porodu.

Pravidelnou péči je třeba zahájit tehdy, kdy jizva je již kompaktní, ale ještě nedostala svůj konečný tvar. Lékaři doporučují zejména jemnou tlakovou masáž – tiskněte jemně břicho v místě zjizvení, ale i na hranici mezi jizvou a normální kůží. Masáží se tkáň prokrví a lépe se pak regeneruje. Ošetření jizev můžete absolvovat také v kosmetickém salonu.

VIDEO: Čínský umělec tetuje zdarma ženy po císařském řezu, aby se zakryla jizva po zákroku!

Masáž hráze jako prevence nástřihu. Funguje, nebo je to ztráta času?
Proč tolik brojíme proti nástřihu?
Komplikuje nástřih hráze sex po porodu?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Komplikuje nástřih hráze sex po porodu?

 

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Jen pro maminku, Císařský řez, Pec, Trhlina, Druhý porod, Kojící maminka, Zdravotní pojištění, Zvláštní péče, Pravidelná péče, Personál, Běžný jev, První den, Nepříjemné pnutí, Rodící žena, Tělocvik, Úzkostlivá hygiena, Konečník, Obklad, Novopečená maminka, Hnis, Poslední rok