Maminka.czZdraví

Nejčastější chyba při péči o chrup dětí? Rodiče dětem nedočišťují zuby

Markéta Novák Matějková 31.  7.  2017
Jednou z nejčastějších chyb v péči o mléčné zuby dětí je podle zubního lékaře Davida Urieho to, že rodiče je dětem nedočišťují.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Optimální je podle lékaře z kliniky U Smile dočišťovat dětem zuby až do deseti let věku. To ale dělá málokdo. Většinou totiž rodiče péči o zuby nechávají na dětech samotných už při nástupu do školy.

„Zuby by se měly dětem dočišťovat pravidelně alespoň jednou denně,“ říká David Urie, vedoucí zubní lékař U Smile.

Ten také poukazuje na další chybu, se kterou se často setkává ve své praxi, a to, že rodiče nepoužívají při péči o chrup svých dětí mezizubní kartáčky nebo zubní nitě.

Klepněte pro větší obrázek

„U dočasných zubů, kdy se dětem prořežou dočasné stoličky, je optimální dočišťovat prostor mezi první a druhou dočasnou stoličkou pomůckami na mezizubní hygienu, ať už to jsou zubní vlákno nebo ještě lépe mezizubní kartáčky,“ dodává Davide Urie.

Má vaše dítě správný kartáček na zuby?

Používat fluoridy, nebo ne?

Zubní lékař také doporučuje používání fluoridových preparátů. „Fluoridy mají ve své podstatě spíše opravný účinek než preventivní. Nejdůležitější je totiž mechanické očišťování zubů,“ doplňuje odborník.

Klepněte pro větší obrázek

Přírodní, nebo „klasické“ kartáčky

V poslední době se velmi rozmáhá oblíbenost tzv. přírodních kartáčků. Jejich hodnocení je podle lékaře složité, protože nezná jejich složení. Upozorňuje jen na to, že výrobce by měl myslet na to, aby se bakterie povlaku v tomto kartáčku dále nemnožily.

Když jsme proto zjišťovali, jak to je u přírodních kartáčků, tak jsme se dozvěděli, že tyto přírodní kartáčky mají v sobě antibakteriální účinky. Zajímavé je, že při čištění zubů přírodním zubním kartáčkem nepotřebujete vodu ani zubní pastu. Díky obsaženým silicím mají tyto zubní kartáčky neutralizovat pH a vyvolávat v ústech chemickou reakci. Máte s přírodními zubními kartáčky zkušenost? Dejte nám vědět :-)

Video: Používání fluoridů a přírodních zubních kartáčků

Umíte dětem správně čistit zuby? Nezapomínejte na mezizubní kartáček
Děti mají krásný úsměv. Pozor, ať ho nezničí kazy!
Zabraňte kazivosti mléčného chrupu

 

 

 

 

 

 

 

Témata: Zdraví, Video, Předškolák, Batole, Rodiče, Zubní pasta, Účinky, Mléčné zuby, Děti, David Urie, Zub, Čištění zubů, Kartáček, Dočasné zuby, Zubní kartáček, Mezizubní kartáček, Nejčastější chyba, Zubní nit, NEJ, David Urieho, Zubní lékař, Povlak, Chemická reakce, Antibakteriální účinek, Péče, Zdraví na Heureka.cz