Maminka.czNež otěhotníte

Nemůžete otěhotnět? Vyzkoušejte hormonální jógu

Veronika Vlachová 4.  1.  2018
Cvičební technika, která dokáže upravit menstruační cyklus, zkvalitnit děložní sliznici i pozitivně ovlivnit psychiku, zní jako účinné řešení. Zvlášť když slibuje i úspěšnější cestu k otěhotnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dnes už čtyřicetiletá Kateřina se stará o třiapůlletého Jonáška. Ale před pěti lety vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by se vůbec někdy stala maminkou. „Podle ultrazvuků moje tělo nesplňovalo vhodné podmínky pro početí,“ vzpomíná Katka na nepříjemnou dobu.

„Trpěla jsem častými myomy, měla jsem zesláblou děložní sliznici a malou dělohou. Oplodněné vajíčko se podle všech výsledků nemělo šanci uchytit.“ A protože Katka už nechtěla procházet hormonální léčbou, vrhla se na jiné alternativy: Nejprve začala cvičit podle Mojžíšové metody, ale hormonální jóga ji zaujala mnohem víc.

Po necelém půlroce s nečekanou radostí zjistila dvě čárky na těhotenském testu. V čem je tento typ jógy, který sklízí viditelné úspěchy, jedinečný?

Dlouhé zkoumání

Za hormonální jógou, která již vypomohla tisícům bezradných žen k otěhotnění, stojí brazilská psycholožka a jogínka Dinah Rodrigues, která tuto sestavu vytvářela více než 20 let za spolupráce s lékaři, fyzioterapeuty a významnými jógovými učiteli.

„Proto je do detailu propracovaná a při pravidelném cvičení se výsledky dostavují rychle,“ dodává lektorka jógové terapie a majitelka centra hormonální jógy Adéla Bavlšíková. Z čeho sestava cviků vychází?

„Především z hatha jógy a kundalini jógy,“ vysvětluje jedna z nejvýraznějších lektorek hormonální terapie u nás, Irena Šorfová. „Dále se zde používají velmi účinné specifické dechové techniky, které rozproudí energii v těle, promasírují vnitřní orgány a žlázy.

Sestava používá také tzv. tibetské techniky práce s energií, které ještě zesilují efekt cvičení, a harmonizační techniky, které mají uvolňující a harmonizační efekt na hormonální systém,“ doplňuje Šorfová.

Sport v těhotenství: Jóga vám pomůže s dýcháním při porodu

Cvičení působí na hormonální systém

Jak už název jógy napovídá, je v první řadě určena ženám, které mají problémy s hormonální nerovnováhou, což může být jeden z velkých bloků k vysněnému otěhotnění.

„Jedná se například o ženy, které řeší nepravidelnou menstruaci, nízké hladiny ženských hormonů, cysty na vaječnících, které často blokují menstruační cyklus. Dále je vhodná pro ženy, které mají nízkou děložní sliznici, zmenšenou dělohu nebo se jim nedaří delší dobu otěhotnět,“ vyjmenovává lektorka jógy Adéla Bavlšíková.

Její slova potvrzuje i Irena Šorfová: „Pomáhá ženám, které mají problém otěhotnět, aniž by lékaři našli nějaký objektivní důvod, proč by to nemělo jít, což bývá většinou u žen ve stresu nebo při špatném prokrvení či svalové tenzi v pánevní oblasti.“

Tento typ jógy ale sbírá velké úspěchy i v dalších oblastech: Účinně bojuje s únavovými syndromy, premenstruačními syndromy, depresemi nebo předčasnými přechody. Dokonce i na mužskou populaci má hormonální jóga pozitivní vliv: „U mužů se cvičením zkvalitňují spermie.

Obecně se zvyšuje libido a také celkově sestava čistí,“ podotýká žákyně Dinah Rodrigues a cvičitelka hormonální jógy, Hana Suberová. Kromě toho také dochází k regeneraci všech orgánů v těle, má vliv na trávení a vyprazdňování, detoxikuje tělo a také tvaruje postavu a pomáhá hubnout.

GALERIE:  Tak to bychom nezvládly aneb jóga pro odvážné těhulky

Silný dech, který léčí

Celá sestava se skládá z dynamických pozic a mentálních technik v doprovodu se silným dechovým cvičením zvaným bhastrika, nebo-li psím dechem, který blahodárně masíruje vnitřní orgány v oblasti pánve a břicha.

„Cviky tak neustále masírují a prokrvují oblast vaječníků, dělohy a další ženské orgány. Dále dochází k lepšímu zásobení orgánů kyslíkem a také se čistí dva zásadní orgány – játra a ledviny – které pomáhají tělo detoxikovat,“ popisuje Hana Suberová.

A jak upozorňuje Táňa Jilemnická, právě tento dynamický dech vyřazuje určitou skupinu lidí, pro kterou není hormonální jóga vhodná:

„Patří sem těhotné ženy, jelikož by tento velmi dynamický dech mohl vypudit plod. Pak ženy, které jsou v důsledku rakoviny prsu na hormonální léčbě nebo s pokročilou endometriózou či s velkými myomy. Dále ženy s nediagnostikovanými bolestmi břicha či zánětem slepého střeva.“

Kromě toho se hormonální jóga nedoporučuje při zánětu vnitřního ucha a při zvýšené funkci štítné žlázy.

Stažená pánev je nejčastější překážkou otěhotnění. Zkuste cvičení na její uvolnění

Pro koho je hormonální jóga určena?

Zatímco klasické druhy jóg, jako jsou například hatha nebo ashtanga jóga, mohou cvičit především zdraví jedinci, hormonální jógu mohou praktikovat právě ti, kteří se potýkají i s nejrůznějšími problémy. Dokonce ji mohou cvičit i diabetici nebo muži, pro které je určena speciální sestava.

Přestože většina lektorů nemusí vyžadovat lékařské konzultace před nástupem do kurzu, například Hana Šuberová je opačného názoru: „Vždy je vhodné předem konzultovat návštěvu cvičení s lékařem. Konzultace je vhodná zejména v případech, kdy má žena po různých operacích v oblasti břicha, při endometrióze, myomech a například problémech s pohybovým aparátem.

„Třicet minut hormonální jógy denně vám změní život,“ říká terapeutka

Nebo také pokud bere větší množství léků.“ A jak doplňuje Irena Šorfová, pro většinu zájemců se dá hormonální jóga vždy uzpůsobit:

„Cviky lze změnit tak, aby se co nejméně zatěžovalo klientovo tělo – mám na mysli při nějaké indispozici – a zároveň, aby došlo ke stimulaci a harmonizaci žláz s vnitřní sekrecí. Nicméně akutní vyhřezlá ploténka, onkologické onemocnění nebo krátce po operaci břicha není vhodný čas, kdy hormonální jógu cvičit.“

Táňa Jilemnická, lektorka hormonální jógy, doporučuje si nechat před zahájením pravidelného cvičení udělat lékařské testy:

„Vždy při prvním setkání doporučuji ženám nechat si hladinu hormonů, estrogenu a progesteronu, změřit a následně hodnoty porovnat po třech až čtyřech měsících. Vnímám toto vyšetření jako důležité především z psychologického hlediska. Často si nejsme jisté, zda si změny jen nenamlouváme, proto je velmi motivační, pokud máme v ruce hmatatelné důkazy.“

Plánujete těhotenství? Načasujte správně početí

Cvičit doma?

Celá sestava trvá třicet minut a podle toho, jaké zdravotní problémy řešíte, by se měla cvičit minimálně čtyřikrát týdně. Jak podotýká Irena Šorfová, aby se dosáhlo těch nejlepších účinků, není možné si vybrat jen určité pozice:

„Stejně tak, pokud chceme vyladit hormonální systém, nelze stimulovat jen jednu oblast, ale je třeba pracovat s tělem jako celkem. Proto je třeba cvičit celou sestavu od začátku do konce.“ Všechny cviky se dají bezpečně praktikovat v soukromí domova, ale podle Táni Jilemnické je důležité projít alespoň počáteční instruktáží:

„Nejde o složitost pozic, jde spíše o techniky, které běžně nepoužíváme, a drobné detaily, které každý cvik charakterizují a dělají ho tak účinným. Jejich předání bez přímého navedení do pozice lektorem, kterému byla tato technika předána přímo zakladatelkou Dinah Rodrigues, je v zásadě velmi problematické, protože pokud některý z těchto detailů není předán správně, není pozice v lepším případě účinná, v horším si dokonce žena může ublížit.“

Věk versus otěhotnění. Kdy je ideální čas mít dítě?

Výsledky jsou cítit hned

Přestože je každé tělo jiné a reaguje na hormonální jógu s odlišným časovým odstupem, jak podotýká Irena Šorfová, lektorka kundalini a hormonální jógy, ke zlepšení dochází již po několika týdnech:

„U symptomů v období menopauzy jako například návaly či suchost sliznic dochází ke zlepšení již během třech týdnů až jednoho a půl měsíce. U jednodušších symptomů, jako jsou PMS či nepravidelná menstruace, dochází k úpravě kolem doby čtyř, pěti měsíců cvičení.“

Podobnou zkušenost se svými klientkami má i Adéla Bavlšíková: „Stává se, že už během semináře ženy pociťují velké zlepšení, například dostanou menstruaci, kterou neměly i několik let. U některých žen přichází výsledky velice rychle, u některých trvá i několik měsíců, než pocítí první změny.“ V každém případě výsledky hormonální jógy jsou ohromující a motivační, nemyslíte?

VIDEO: Jak uvolnit pánevní dno před otěhotněním

Stažená pánev je nejčastější překážkou otěhotnění. Zkuste cvičení na její uvolnění
Myomy v děloze: Překážka při otěhotnění i sexu. Jak je vyléčit?
Za problémy s ovulací může chudokrevnost, nedostatek vitamínů i gynekologické potíže
Témata: Než otěhotníte, Časopis Maminka, Těhotenský test, Pánevní dno, Jóga, Předčasný přechod, Dína, Objektivní důvod, Pozitivní vliv, Dinah Rodrigue, Jonáš, PMS, Zvýšená funkce, Hmatatelný důkaz, Bolest břicha, Únavový syndrom, Uvolňující efekt, Nepravidelná menstruace, Cyklus, Táňa, Podobná zkušenost, Hormonální léčba, Účinné řešení, Hormonální systém, Nejrůznější problémy, Těhotenské testy na Heureka.cz