Maminka.czVýživa a stravování

Jak předejít dětské obezitě: Připravujte svačiny a sladké nedémonizujte

Martina Machová 8.  8.  2018
Možná pro vás máme v souvislosti s dětskou obezitou špatnou zprávu – bez vašeho osobního příkladu s ní zmůžete jen málo!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je všeobecně známé, že je-li dítě obézní v dětství, bude s vyšší mírou pravděpodobnosti trpět obezitou i v dospělosti. Odborníci tedy pokládají za velice důležité, aby se nárůst hmotnosti zbrzdil v období, kdy lze u dítěte ještě vhodným způsobem usměrňovat správné stravovací i pohybové návyky.

Ty je možné v době, kdy mají rodiče výživu i volný čas dítěte plně pod kontrolou, ovlivnit mnohem snadněji než později v předpubertálním a pubertálním věku.

ČTĚTE TAKÉ: Je vaše dítě závislé na sladkostech? Možná mu chybějí bílkoviny

Obezita s sebou přináší řadu závažných zdravotních a sociálních problémů, a tak rozhodně není na místě pouze doufat, že dítě z obezity vyroste.

Vyrůst může dítě z kojeneckých faldíků, které u některých dětí zcela přirozeně předcházejí období rychlého růstu. Vyrůst lze i z přechodné „oplácanosti“, která se u některých dětí (častěji u dívek) přihlásí o slovo těsně před propuknutím puberty nebo na jejím začátku.

Obezitu by rodiče neměli podceňovat, dítě z ní samo většinou nevyroste

10 tipů z praxe, jak předejít dětské obezitě

  • Buďte příkladem! Těžko budete dítěti zakazovat chipsy a čokoládu, když si pak obě pochutiny sami dopřáváte u sledování televize či ke kávě. Těžko naučíte dítě jíst zeleninu, ovoce a třeba i luštěniny, když se vám samotným budou při jejich konzumaci ježit vlasy a naskakovat husí kůže.
  • Chuťové návyky a preference si nevytváří děti samy, vytvářejí je rodiče tím, co dětem v raném věku nabízí. Nelze od dítěte očekávat, že bude s nadšením pít vodu a třeba ředěné džusy, je-li zvyklé dostávat sladké limonády. Také se jistě v pozdějším věku nespokojí s mrkví a chlebem s pomazánkou k svačině, bude-li svačina synonymem pro čokoládovou sušenku a „rádobyjogurt“ s lentilkami.
  • U školních dětí není příliš vhodné, aby dostávaly místo svačiny peníze – hádejte, co si koupí? (Ano, samozřejmě, ony si „to“ stejně občas koupí za kapesné, ale určitě ne každý den a místo normálního jídla.)
  • Žádnou potravinu před dítětem nedémonizujte, skoro vše je dobré ochutnat, něčeho však jen kousek – i v tom můžete jít příkladem. A mimochodem, znáte krásné přísloví našich babiček, ve kterém se praví: „Odříkaného chleba si dá největší krajíc…“ – tak pozor na to!
  • Příjem by neměl být větší než výdej, čemuž lze jídelníček přizpůsobovat velmi pružně. Opravdu potřebuje velkou snídani a svačinu, když pak ve školce za špatného počasí prosedí celé dopoledne u stavebnice?
  • Pěstujte v dítěti lásku k pohybu, zvláště na čerstvém vzduchu. Je úplně jedno, jestli budete společně jezdit na kole a lyžích nebo chodit na procházky.
  • Vyhýbat se přemíře tuků je sice správné, ale jen do určité míry, tuky (přesněji zdravé tuky) do výživy dětí neodmyslitelně patří!
  • „Dobroty“ nedémonizujte, přednostně však nabízejte ty prokazatelně zdravé, ideálně v pravidelný čas (například po obědě nebo večeři, o víkendu apod.). Kousek čokolády po obědě (děti mají rády rituály!) je lepší variantou než pojídání bonbonů a jiných laskomin během celého dne.
  • Netvořte si doma sladké a snadno dostupné zásoby, které může dítě nekontrolovaně vyjídat.
  • Ale pozor! Nic nehroťte, nevyčítejte, a to nejen slovy, ale ani gesty a pohledy! Nejste-li si jistí svým přístupem, raději se poraďte s odborníkem. Z obézní holčičky může být slečna jako proutek, jenže někdy je cena až příliš vysoká…
    Cílem vašeho působení nemá být vyvolání pocitu viny.
Tlusté, nebo ještě roztomilé dítě? Kdy a jak řešit váhu dětí
Cushingův syndrom: Máte tlusté dítě, které za to nemůže?
Kojený otesánek: Může se kojené dítě přejídat?

 

Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Dětský jídelníček, Dětská obezita, přísloví, Zásoby, Špatné počasí, Jak, Čokoláda, Normální jídlo, Sla, Vysoká míra, Špatná zpráva, Slečna, Proutek, Školní dítě, Tuk, Husí kůže, Kapesné, Návyk, Rychlý růst, Sladká limonáda, Určitá míra, Čerstvý vzduch, Zdraví na Heureka.cz