Maminka.czPorod

Orgasmický porod: Pohádka pro alternativní matky nebo realita?

Adéla Vedralová 22.  11.  2012
Z porodu mívají ženy spíše obavy, než aby se na něj vyloženě těšily. Strach z bolesti, nejistoty i z možných komplikací způsobuje, že si maminky pod tímto pojmem představí něco nepříjemného. Ale jsou i takové hrdinky, co si narození užijí skoro stejně jako vyvrcholení při milování...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to vůbec možné? Podle velmi známého dokumentu režisérky Debry Bonaro zcela jistě. Natočila příběhy žen, jež si svou životní chvíli dokázaly užít se vším všudy, aniž by proklínaly kohokoliv v místnosti.

Podle jejích poznatků musí žena pochopit především sama sebe, své tělo a vládnout zdravým sebevědomím. Jen tak pak nepůjde křečovitě proti porodním procesům, překoná bolest a užije si jakýsi orgasmus. Nejde však o prožitek totožný se sexuálním uspokojením. Podle žen, co něco podobného prožily na vlastní kůži, jde spíš o jistý druh euforie.

Osmadvacetiletá Alžběta je velkou zastánkyní porodů bez analgeze a horuje pro legalizaci porodních domů (polozdravotnických zařízení, kde bude dostatečné vybavení pro případné komplikace a zároveň je zde velmi přátelské a přirozené prostředí).

Svůj první porod před pěti lety vyloženě protrpěla a vlastně se zařekla, že už další dítě nechce. Když otěhotněla podruhé, rozhodla se, že už své druhé dítě přivede na svět úplně jinak.

„Vzpomínám si, jak jsem při první porodu myslela na sebe a na to, jak trpím. Na miminko jsem si ani nevzpomněla a podvědomě jsem celý porod chtěla zastavit, aby mě to už hlavně přestalo bolet. Šla jsem proti přirozenému procesu a tělo se bránilo. Porod pochopitelně zastavit nejde a já ho jen blokovala, brzdila a komplikovala,“ vysvětluje sebekriticky.

Orgasmický porod můžete prožít i vy. Porod má k sexu vážně blízko

V druhém těhotenství Alžbětě lékaři prorokovali císařský řez. Dítě se neotáčelo, bylo veliké a předpokládaly se komplikace. Ona ale byla tvrdohlavá (za což ji kritizoval kde kdo). Zařekla se, že dceru porodí za každou cenu bez epidurálu a přirozeně. Připravovala se dechovými a relaxačními cvičeními a také čtením o „orgastických porodech“ na internetu.

„Kdyby mi někdo po prvním dítěti tvrdil něco o orgasmu, asi bych ho zhnuseně poslala někam. Ale teď z vlastní zkušenosti vím, že když víte co a jak, dlouho se připravujete, není to blbost. Aničku jsem rodila pouhých 6 hodin, velmi hladce a skoro vůbec mě nebolela.

Orgasmus jako při sexu jsem necítila, ale bylo mi celkově hezky a prožila něco jako totální klid. Celou dobu, co miminko šlo na svět, jsem měla v sobě zvláštní harmonii a vyrovnanost. Zároveň však přišla vlna zvýšeného adrenalinu, extáze. Takže vlastně něco jako orgasmus...“ vypráví Alžběta své pocity.

Orgasmický porod: Vyvrcholení ženské síly

Lékaři byli z jejího případu překvapeni, protože se Alžbětě podařilo porodit téměř čtyřkilovou Aničku v rekordním čase a bez jakýchkoliv komplikací. Maminka byla uvolněná, šťastná a věřila v dobrý konec. „Psychika je moc důležitá a asi bych nedošla k takovému stavu, kdybych rodila poprvé. Věděla jsem, co přijde a tak bylo jasné, že tu hrůzu už nepřipustím.

A byla jsem pro to odhodlaná udělat vše. Je zajímavé, že po prvním šíleném porodu se mi vůbec nerozjela laktace a po druhém jsem měla mléka pro dvojčata. Když porozumíte svému tělu, je prostě vyhráno!“ tvrdí Alžběta.

VIDEO: APERIO Průvodce porodnicemi funguje již 15 let

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?
Musí porod bolet? Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody epidurálu
Kdo je kdo u porodu? Jaký je rozdíl mezi dulou a porodní asistentkou?
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, pohádka, orgasmický porod, Průvodce porodnicemi, Pór, Dostatečné vybavení, Rekordní čas, Reál, Dobrý konec, Máť, Alt, Real, Porodnicemi, Extáze, Debř, Aperio, Sexuální uspokojení, Realita