Maminka.czPorod

Orgasmický porod: Vyvrcholení ženské síly

Markéta Novák Matějková 10.  7.  2016
Většina nastávajících maminek má obavy z porodních bolestí. Ovšem najdou se i výjimky, které tvrdí, že si porod dokážou užít v naprosté euforii. Je to vůbec možné? Údajně ano.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O orgasmickém porodu natočila už před sedmi lety dokument režisérka Debra Pascali Bonaro, která je mimo jiné iniciátorkou Mezinárodní iniciativy za porodní péči pro matku a dítě. Ta ve svém filmovém díle zobrazuje porod jako nedílnou součást ženské sexuality a ukazuje možnosti, jak prožít okamžik zrození nového života.

Video: Kněžka Lilia Khousnoutdinová: Předporodní rituál


Přestože dokument sklidil velký ohlas a stal se inspirací pro mnoho těhotných žen, které hledaly alternativu ke klasickému porodu, objevily se také pochybnosti, zda není jen jednostranně zaměřený.  Podle režisérky musí žena pochopit především sebe sama, své tělo a musí mít zdravé sebevědomí. Jedině tak dokáže překonat porodní bolesti a užít si porod v euforii.

Nazývat ho orgasmem, je jistě trochu nadnesené, neboť nejde o prožitek spojený se sexuálním uspokojením.  Přesto ženy, které se rozhodnou pro takový druh porodu, chápou tento akt jako součást vyvrcholení ženské síly a okamžik pro prožití nejintenzivnějšího aktu lásky. 

Orgasmický porod: Pohádka pro alternativní matky nebo realita?


Orgasmickému porodu jsou většinou nakloněny ty ženy, které chtějí porodit své miminko co možná nejpřirozenějším způsobem, bez použití tišících prostředků a v příjemném prostředí.  Proto už z principu většina žen, která se pro takový druh porodu rozhodne, odmítá klasické prostředí porodnice, které je pro ni neosobní.  Žena očekává, že bude v průběhu porodu respektována svým okolím, aby se mohla naplno oddat všem svým prožitkům. Nezřídka se takového porodu účastní manžel nebo osoby blízké, což ale dnes není žádná výjimka.

Orgasmus při porodu?

Druhý porod prožiju jako jeden velký orgasmus. Tak přesně takovou větu pronesla má kamarádka, když se připravovala na druhý porod. Já jsem v té době byla pár měsíců po narození prvního syna a vzhledem k ještě živým vzpomínkám na jeho narození, jsem si říkala, jak to asi chce provést a ovlivnit. Od ní jsem se také poprvé dozvěděla o tom, že existuje něco jako orgasmický porod.

Kamarádka přitom nepatří k t tomu typu alternativních matek, které chtějí rodit doma v soukromí. Je pravda, že přestože bydlí v Praze, pro porod si zvolila menší porodnici v nedalekém městě, ale to není nic neobvyklého. Její rozhodnutí si porod užít mě opravdu fascinoval. A to už jen proto, že první porod neměla vůbec snadný a odhadovaná porodní váha druhého dítka byla kolem čtyř kilogramů.

Nakonec porodila deset dní po termínu a ze čtyř kilogramového chlapečka byl chlapeček téměř pětikilový. A údajně si to náramně užila a nepotřebovala žádné tišící prostředky ani epiziotomii.

Jak si porod užít

Lékaři tvrdí, že skutečnost, že některé ženy umí vnímat svůj porod jako několik po sobě jdoucích silných orgasmů, je ovlivněno tím, že se během porodu aktivují v ženském těle stejné hormony, které jsou uvolňovány během orgasmu – oxytocin a adrenalin. Díky těmto hormonům dochází k otevírání porodních cest a způsobují i částečnou změnu vědomí rodičky, což dokáže navodit prožitek naprostého štěstí a radosti.

Transformovat bolest do slasti je možno podpořit dle žen, které si orgasmický porod prožily, také drážděním klitorisu. Tím dochází k vytváření více hormonů. Žena je také v průběhu porodu daleko uvolněnější, takže obvykle není potřeba nástřih hráze a nedochází ani k jejímu natržení.

„ Cílem je ukázat ženám, že existuje celá řada možností pro narození a podporu, kterou potřebují. Stejně jako potřeba zažít okamžiky radosti a blaženosti v průběhu celého porodního procesu.“

 


Zní to hezky, ale ruku na srdce, kdo by měl při porodu náladu na masturbaci? Britská porodní asistentka Caroline Flint řekla pro LiveScience.com, že je důležité, aby se ženy s touto možností seznámily a přijaly ji. Partneři jim mohou během porodu pomoci sexuální stimulací, která zvýší množství oxytocinu a endorfinů. Pomoci může také stimulace bradavek. Výjimkou nejsou ani ženy, které používají při porodu ke snížení bolesti i vibrátory.

Psychologové říkají, že orgasmický porod mohou vnímat sebevědomé ženy, které rozumí svému tělu, opravdu jako rozkoš. Důležité je také, aby žena, která si přeje prožít orgasmický porod, byla pozitivně naladěna, což může být docela těžké, neboť většinou kolem sebe máme historky kamarádek nebo našich matek, které popisují porod jako jeden velký a dlouhý horor.

Orgasmus při porodu prožije 0,3% žen

V magazínu Sexuologies byla zveřejněna studie, podle které při porodu zažívá orgasmus 0,3 % žen.  K tomuto číslu došli francouzští vědci na základě dotazníků vyplněných porodními asistentkami. Magazín také citoval doktora Barryho Komisaruka, který je psychologem se specializací na orgasmy. Podle něj není orgasmus při porodu z anatomického pohledu velkým překvapením.

„Orgasmus je vyvolán stimulací porodních cest, vaginy, klitorisu a stahy dělohy. Mnoho žen říká, že během sexu jsou jim stahy dělohy příjemné,“ uvedl Barry Komisaruk. Dále také dodává, že existuje mnoho faktorů, které mohou znamenat rozdíl mezi potěšením a stresující zkušeností a rozhodně to nelze zobecnit. Různí lidé mají různé prahy bolesti a stejně tak i postoje. Pokud má žena strach ze sexuality a začne mít nepříjemný pocit jen z té myšlenky, je takový porod psychologicky nevhodný, což s sebou nese nepříjemný efekt.

Je tedy jasné, že takový druh porodu není pro každého. Je to spíš jen další ukázka toho, jak je možno porod prožít.

Lotosový porod aneb porod bez přestřižení pupečníku
Porod?! S naším průvodcem jej zvládnete bez problémů
Témata: Porod, vibrátor, orgasmický porod, režisérka, Síl, Nejpřirozenější způsob, Porodní proces, Příjemné prostředí, Pór, Zen, Nepříjemný pocit, Debř, Debra Pascali-Bonaro, Sexuální uspokojení, Porodní váha, Debra, Zdravé sebevědomí, Druhý porod