Maminka.czBatole

Pitný režim kojenců: S příkrmy podávejte i vodu

Iva Endrychová 29.  6.  2016
V době veder se mnoho maminek ptá, zda malé děti potřebují pít nebo zda je stačí častěji kojit. A co k pití dětem předložit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základem našeho života je voda. A ta by i měla tvořit základ pitného režimu nejen dětí, ale i dospělých. Umíte vybrat tu správnou? 

Pitný režim miminka

Voda hraje v životě člověka velmi důležitou roli, a to zejména při látkové přeměně. Tekutiny transportují živiny k buňkám, napomáhají vylučování nestrávených zplodin látkové přeměny, usazených toxinů v těle a škodlivých látek, které tělo opouštějí močí, pocením se a vydechováním vzduchu. Voda u novorozence přitom tvoří až 80 % tělesné hmotnosti.

Pravidelný pitný režim je pro děťátko velmi důležitý. Jeho látková přeměna probíhá mnohem rychleji, než u dospělého člověka. Musíme ale pamatovat na to, že dítě si samo pití nevyžádá, a to ani v případě, kdy je žíznivé. K dehydrataci u malého drobečka dochází mnohem rychleji, než v případě dospělého člověka. Dbejte proto na jeho pitný režim a pití mu pravidelně nabízejte.

Správný pitný režim již od malička

Pro děťátko je ideální, pokud ho kojíte prvních 6 měsíců pouze mateřským mlékem. Obsahuje totiž až 87 % vody. Proto by měly matky dbát i na svůj pitný režim a výběr vody.

Jinak je tomu ale, pokud je miminko na umělé výživě. V tom případě můžete miminku nabízet tekutiny i dříve. V okamžiku, kdy začnete podávat příkrmy, automaticky s nimi nabízejte i čistou vodu. A pitný režim dítěte hlídejte pečlivě. Také však dobře vybírejte, co k pití kojenci předložíte. 

Pij, pij... Kolik toho má dítě vlastně vypít?

Balená kojenecká, kohoutková nebo filtrovaná voda?

Na internetu koluje množství diskusí o správném výběru vody pro miminko. Stačí miminku převařená kohoutková voda? Nebo máme kupovat balenou kojeneckou vodu? Nejde jen o marketingový tah, který plní peněženky výrobce? Vždyť i my jsme přece byli odchovaní na kohoutkové vodě a žijeme. Ve skutečnosti se však běžná převařená kohoutková voda s balenou kojeneckou vodou nedá srovnat.

Varem sice odstraníte některé bakterie, ale chemické složení vody to vůbec nezmění, obsah minerálů a zejména nebezpečných dusičnanů tedy zůstává stejný. Dokonce ani různé filtry a filtrovací konvice vám nezaručí, že obsah vody bude jiný.

Nebezpečné dusičnany

Kojenci i menší děti netolerují dusičnany v pitné vodě tak, jako dospělí lidé. U dítěte může vzniknout tzv. methemoglobinémie, což znamená, že kyslík se nepřenáší k tkáním orgánů a ty tak velmi trpí, přičemž nejvíce zasažen bývá mozek. Následek může být katastrofální - dušení až smrt.

Problém může nastat u miminek zejména do 3. měsíce jejich života. Zhruba až od půl roku se dokážou vyrovnávat s větším množství dusičnanů.

Pozorně čtěte etiketu!

Kojenecké balené vody jsou vhodné nejen pro děti od narození, ale také pro těhotné ženy, kojící maminky a každého dospělého člověka. Splňují zvláštní požadavky na kvalitu vody a musí mít označení "vhodná pro přípravu stravy pro kojence" nebo "kojenecká voda".

  • Musí pocházet z kvalitního podzemního  zdroje (například Toma Natura Kojenecká se čerpá v Adršpašsko-teplických skalách, Rajec pochází z Rajecké doliny na Slovensku a Aquila z okolí Karlových Varů)
  • Nesmí být chemicky ošetřena
  • Výjimečně smí být upravena UV zářením

Přísnější podmínky jsou  navíc kladeny i na obsah některých látek, jako jsou například zmíněné dusičnany, soli atd.  Například Toma Natura Kojenecká má obsah dusičnanů jen 6,2 mg/l a Aqua Anna udává obsah dusičnanů 6,6 mg/l. 

Důležité je i datum spotřeby, které musí být nejpozději 6 měsíců od data balení. Pokud je voda stabilizovaná oxidem uhličitým, obal musí obsahovat informaci "před použitím odstranit oxid uhličitý varem".

A pamatujte, správným výběrem vody zaručíte vašemu miminku zdravou životosprávu, což ovlivní celý jeho vývoj.

Témata: Zdraví, Děti, Kojení, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Příkrmy, Pitný režim, Oxid uhličitý, Katastrofa, Aquila, Buňka, Kojenecká voda, Režim, Kohoutková, Zdraví na Heureka.cz