Maminka.czKojenec

Pitný režim miminka: Jak dlouho postačí mléko a kdy už je čas na něco jiného?

Veronika Vlachová sim 7.  8.  2023
Nejen při letních vedrech by měl i váš malý kojenec dodržovat správný pitný režim. Dokdy mu postačí výhradně mateřské či kojenecké mléko a kdy je už čas nabídnout mu k pití také něco jiného? A co by to mělo být? Vysvětlí Margit Slimáková, odbornice na výživu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Voda v těle miminka hraje ještě důležitější roli než v tom našem, dospělém. Zajišťuje správnou látkovou výměnu, umožňuje dobrou funkci ledvin a odplavování toxinů z těla a vůbec bezproblémové fungování celého organismu. Jenže jak děťátku zajistit její dostatek? Odbornice na výživu poradí, jak vyzrát na pitný režim kojence a na co si dávat pozor.

VIDEO: Jak poznáte, že je vaše dítě hladové?

Do půlroku postačí kojenci mléko

Kojenci to mají na první pohled jasné: první půlrok svého života znají buď jen mámin prs s mateřským mlékem, nebo náhradní kojeneckou mléčnou výživu z lahvičky. Ale když dorazí velká letní vedra, logicky zapochybujeme, zda bychom i malému drobečkovi neměli podstrčit i lahvičku s vodou či čajem, aby při vysokých teplotách jeho tělo nestrádalo.

„Nevidím žádný důvod dávat kojenci jakékoliv další tekutiny,“ tvrdí dietoložka a odbornice na výživu Margit Slimáková. "V případě horečnatého onemocnění nebo velkých veder je jen třeba dítě častěji kojit tak, jak to bude vyžadovat,“ dodává. Jakmile se totiž bude dítěti častěji nabízet kojení, složení mateřského mléka se samo přizpůsobí potřebám dítěte.

Jenže jak je to v případě dítěte, které je odkázáno jen na lahev umělého kojeneckého  mléka? Margit Slimáková v tom rozdíl nevidí. „Problém může nastat jen tehdy, když se nedodržuje doporučení ředění a dávky a dítěti rodič ‚přilepší’ vyšší koncentrací prášku,“ varuje nutriční specialistka.

A jak je to s pitím a příkrmy?

Jakmile dorazí čas první lžičky, i v takovém případě postačí pouze kojení nebo umělé mléko. Další tekutiny je potřeba doplňovat jen tehdy, když se už častějšího kojení chcete vzdát nebo je čas pomalu dítko naučit pít z hrnku nebo pítka. „Určitě jsou vhodné voda, neslazené čaje a vodou ředěné čerstvé zeleninové a ovocné šťávy,“ vyjmenovává Margit Slimáková.

Co pít a nepít v těhotenství? 3 nejčastější prohřešky

Co když miminko nechce pít?

Převychovat dítě z chutného mlíčka z prsu nebo z měkké savičky na jinou tekutinu je někdy vleklý boj. Jak ale doporučuje Margit Slimáková, války s pitným režimem někdy nejsou ani potřeba.

„V okamžiku, kdy máte pocit, že dítě málo pije, doporučuji raději než nucení k pití podávat více tekutin v potravinách třeba v podobě polévek, ovoce nebo zeleniny,“ radí odbornice na výživu.

Další možností je vyzkoušet různé druhy lahviček, ze kterých dítě bude sosat tekutiny dobrovolně. Hodně dětí si rychle oblíbí třeba nerozbitný hrníček s různobarevnými úchyty. 

Kdy a jak zavodňovat?

  • Dítě si většinou samo rádo řekne o tekutinu nebo kojení. Proto mu to zvlášť v horkých dnech poskytněte vždy, když o to žádá.
  • Při příkrmech dejte k dispozici vodu v lahvičce nebo v hrnku s pítkem, aby si zvyklo pít, nebo více zřeďte příkrm.
  • Pokud máte pocit, že je dítě bledé, unavené či podrážděné a plačtivé, příčinou těchto obtíží může být i lehká dehydratace.
  • Zvýšená potřeba tekutin určitě hrozí při velkých vedrech, velké fyzické námaze nebo při horečce.
Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Kojení, Miminko, Kojenec, Miminko, Pitný režim, Nutriční specialistka, Vysoký tep, Výživa, Mléko, Čas, Mimi, Pošta, Ředění, Specialistka, Vedro, Režim, Margit Slimáková, Půlrok, Odebrání, Odbornice, Zvýšená potřeba, Časté kojení