Maminka.czTěhotenství

Pohyby miminka v břiše: Po sladkém může být aktivnější

Veronika Vlachová 10.  9.  2018
Na začátku cítíte lehounké třepání či bublání a v druhé polovině těhotenství už vám připadá, že v sobě nosíte malého fotbalistu. Co všechno vám mohou pohyby miminka prozradit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První pohyby?

Už jste to konečně ucítila? Nebo to bublání ve vás jen přisuzujete pohybům střev? Někdy je skutečně těžké rozeznat první znatelné pohyby od přirozených procesů v těle.

A přestože se plod začíná znatelně pohybovat už od sedmého týdne těhotenství, na větší a citelnější hýbání miminka si jako prvorodička musíte počkat až zhruba do 20. týdne těhotenství (vícerodičky už kolem 16. týdne). Proč některé děti sebou v mámině břiše škubají jako o život a jiné se jen líně převalují?

Pohyb jako komunikace

Jakmile se ve vás vaše miminko pohne, vnímejte to jako jednu z forem komunikace s vámi: Když se mu něco nebude líbit, právě pohybem vám to dokáže dát najevo.

Proto ho už teď přes břišní stěnu jemně hlaďte a masírujte. Často mu příjemné pocity navodí i hudba, která se dokáže i skrze ochranné vrstvy dostat k ušním bubínkům plodu.

Ostatně právě tyhle aktivity vedou k nejlepším přípravám na život venku. Stanislav Martan, primář Gynekologicko-porodnického oddělení, to potvrzuje: „Obecně se to tak říká a asi na tom něco pravdy bude.“ Dalším faktorem jsou vlivy zvenčí, například příliš velký hluk či jiné vibroakustické signály ze zevního prostředí.

Pohyby miminka v bříšku: Nepanikařte, když nepřichází

 Jakmile poprvé ucítíte pohyby svého miminka, bude to velký zážitek. Dokonce podle proslulé německé porodní asistentky Silvie Höferové pohyby plodu znamenají často i první uvědomění si růstu nového človíčka uvnitř vás.

„Díky prvním pociťovaným pohybům navážete se svým dítětem osobní vztah a začnete si uvědomovat, jaký závazek na sebe s narozením tohoto dítěte berete,“ píše ve své knize Jsem v tom. Také je to podle ní i výzva k tomu na jednu stranu vnímat plod jako součást sebe sama a na straně druhé se postupně připravovat na to, že se vyvíjí samostatný tvoreček, který se připravuje na oddělení od vás.

Pohyby jako příprava na život venku

Důvod, proč se miminka v břiše tolik melou, je, jak vysvětluje primář Stanislav Martan, jednoduchý:

„Pohyby vedou k dozrávání senzorického a motorického aparátu, vývoji reflexů, pomáhají proudění krve a lymfy plodu.“ Dokonce i rytmus, kterému si děťátko v děloze navyklo, bude v prvních dnech svého života venku vyžadovat.

První pohyby
Od těhotenství k porodu

První pohyby

Dodnes si také pamatuju, jak moje děti podobné jemné pohyby, které jsem cítila skrze děložní stěnu, ještě prováděly na přebalovacím pultu. A dojímalo mě, že to, co jsem si jen skrze dotek a pocity představovala, teď skutečně vidím naživo.

Když jsou pohyby na obtíž

Sledování života vyvíjejícího se miminka uvnitř vás pomocí hmatu je nepřenositelný a nepopsatelný zážitek. A když nahmatáte patičku nebo ramínko přes všechny ty vrstvy na břiše, nedivila bych se, kdybyste byla naměkko.

Ovšem ne vždy jsou spontánní pohyby vaší ratolesti příjemné. Zvlášť když ještě musíte chodit do práce, soustředit se, sedět u počítače nebo se dokonce pokoušet usnout.

Miminka jsou totiž zaručeně nejaktivnější v době, kdy se vy chystáte na kutě – jakmile zalehnete a chcete se oddat klidu, miminku se naopak konec příjemného houpání líbit nebude.

Video: Co skutečně cítí miminko v děloze? 

V takových chvílích můžete v mysli své miminko jen prosit, aby vám dalo trochu klidu. „Většinou jsou pohyby plodu vnímány jako známka vitality, což maminky uklidňuje a nemají s tím výraznější potíže. Pokud jsou pohyby plodu prudké, může pomoci změna polohy, například otočit se na bok,“ radí primář Stanislav Martan.

Příliš velký klid

Už i kvůli výše uvedeným vlivům, které podmiňují vyšší či nižší četnost pohybů miminka, se může stát, že jeden den ucítíte pohybů příliš mnoho a druhý si plod naplánuje klidnější režim.

Ovšem, jak upozorňuje primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Neratovice Stanislav Martan, zpozornět byste měla, pokud cítíte méně než 10 pohybů za den.

Nižší intenzita pohybů může být následkem zvýšeného, ale i sníženého množství plodové vody, infekce plodové vody, chronického nedostatku kyslíku a některých vrozených vad,“ vysvětluje lékař. V takovém případě a vůbec vždy, když máte „divný“ pocit, že je něco v nepořádku a miminko se přestalo pohybovat, se obraťte co nejdříve na svého gynekologa.

Ovšem pokud se právě nacházíte na konci těhotenství, počet pohybů se bude už i kvůli zmenšujícímu se prostoru logicky snižovat. Je to naprosto normální. Takže pokud jste pár dnů před porodem a delší dobu žádný pohyb neucítíte, není to jednoznačný důvod ke znepokojení.


Intenzivní a časté pohyby miminka
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Intenzivní a časté pohyby miminka

Už kope? Rozeznejte první pohyby svého malého pasažéra!
Co je to APGAR skóre a kdo tuto zkratku vymyslel? Podívejte se na video

 

Témata: Těhotenství, Miminko, Od těhotenství k porodu, Pohyb, Těhule, Porodnické oddělení, Nemocnice Neratovice, Primář, Houpání, Velký hluk, Děložní stěna, Nízká intenzita, Plod, Druhá polovina, Ochranná vrstva, Sedmý týden, Vyvíjející miminko, Nový človíček, Silvie, Břišní stěna, Sla, Výzva, Neratovice, Stanislav, Plodová voda