Maminka.czTěhotenství

Pomoc, spím na břiše v těhotenství! Neublížím miminku?

Michaela Láchová 13.  3.  2018
Ale ne, zase jsem se ve spánku převrátila na břicho. Nemůžu si pomoct, jsem prostě zvyklá takhle spát a bříško, které zatím není tak velké, mi v tom nijak nebrání. Nemůžu miminku nějak ublížit? A od kterého týdne už to pro něj může být nebezpečné? Pokud vás trápí stejný problém jako ostatní „břichospavé“ maminky, pozorně čtěte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O tom, jak je spaní na bříšku nebezpečné pro miminko, se dočteme snad v každé příručce o mateřství. V USA najdete toto doporučení téměř na každém balení papírových plenek.

Však také od 90. let, kdy Americká pediatrická společnost vydala doporučení neukládat miminka ke spánku do této polohy, klesl počet dětí se syndromem náhlého úmrtí (SIDS) téměř o polovinu.

I u nás se o tuto osvětu pediatři intenzivně snaží. Jak je to ale se spaním na břiše u těhotné ženy? Měla by se bát, že spaním na rostoucím bříšku nenarozenému dítěti ublíží?

Protože na rozdíl od novorozence, který se v nejrizikovějším věku ještě sám do této polohy nedostane, nastávající maminka se do ní překulí poměrně snadno, i když sama sebe před usnutím přemlouvá, že mu určitě víc prospěje pověstný levý bok.

Spánek je v těhotenství úplně jiný
Od těhotenství k porodu

Spánek je v těhotenství úplně jiný

Kdy už mě bříško „nepustí“?

Ve třetím trimestru těhotenství to naštěstí už maminky většinou řešit nemusí. Bříško je prostě nepustí. I když některé mluví o tom, že na břiše, tedy spíš v jakési stabilizované poloze, spaly opravdu až do samého konce těhotenství.

Jak je tomu ale v prvním a druhém trimestru, kdy už se pod tričkem bříško hezky zakulacuje, ale ještě není tak velké, aby ve spaní na břiše jakkoli bránilo?


„Co se spaní na břiše týče, nechala bych to přirozeně na pocitech maminek. Dokud břicho příliš nevyroste, je miminko chráněno děložní stěnou a také polštářem plodové vody, která vytváří přirozený ochranný val. Tělo matky si pak samo řekne, kdy už je spaní na břiše nekomfortní, a maminka se tomu přizpůsobí nějakou příjemnější polohou,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Lea Chroustová.

Zdravotní pojišťovny přispívají maminkám. Na co všechno?

Ani spánek na zádech není ideální

Příjemná ale nemusí být pro nastávající maminku ani poloha na zádech.
„V posledním trimestru se tato poloha nedoporučuje, jelikož tíha těhotné dělohy leží na dolní duté žíle a částečně zabraňuje toku krve směrem k srdci, což se v některých případech projevuje slabostí, bledostí až kolapsovým stavem,“ podotýká Lea Chroustová s tím, že velmi účinnou pomocí je rychlý přesun na levý bok, čímž se uvolní tlak na dolní dutou žílu.

„Říkáme tomu syndrom dolní duté žíly. Nastane pak okamžitá úleva. Maminky to však samy vědí, a tak polohu na zádech v posledním trimestru nevyhledávají,“ doplňuje.

V pokročilém stadiu těhotenství je spaní na zádech, popřípadě na břiše, pohodlné jen málokteré ženě. Určitě ale není třeba se znepokojovat, když se do některé z těchto poloh dostanete ve spánku nevědomky a nijak vám nebrání v pohodlí. Většina těhotných spí nejradši na levém boku právě proto, že je jim tato poloha nejpříjemnější.

„Myslím, že by se ženy neměly trápit tím, v jaké poloze usínají, a měly by spát tak, jak je to pro ně nejpohodlnější. Při normálně probíhající graviditě by ani spaní na zádech neměl být problém,“ potvrzuje gynekoložka MUDr. Michaela Kokrhounová.

Obecně zkrátka neexistuje poloha, která by byla pro zdravou nastávající maminku vyloženě nebezpečná, či dokonce zakázaná. Kdyby se navíc miminku cokoli nelíbilo, určitě o tom dá vědět stejně jako vaše tělo.

Uchovejte si vzpomínky na těhotenství. Třeba formou deníku nebo odlitku bříška

Kojicí polštář

Zainvestujte už v těhotenství do kojicího polštáře. Než poslouží svému účelu, pomůže vám snadněji nalézt pohodlnou polohu během spánku. Třeba tím, že si bříško podložíte.

Až porodíte, co nejdřív si užijte svou oblíbenou spací polohu na bříšku. Prospějete tím navíc rychlejšímu zavinutí dělohy. A po těch měsících nepohodlného spaní si to určitě náramně užijete! Alespoň tedy do té doby, než se vám nalijí prsy.

VIDEO: Pojede rodit v luxusní róbě? Hvězda Primy si užívá poslední dny před mateřskou

Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin
Kojit na veřejnosti, rozmazlovat dítě... Tohle určitě dělat (ne)budu!
Nálady a hormonální bouře v těhotenství. Jak si s nimi poradit?

 

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Miminko, pomoc, Nejrizikovější věk, Bříško, Pohodlná poloha, Břicho, Rostoucí bříško, Prima, Účel, Plodová voda, Stejný problém, Spánek, SIDS, Nenarozené dítě, USA, Spaní, Kolapsový stav, Maminka, Kolaps, Okamžitá úleva, Trimestr, Těhotná žena, Papírová plenka