Maminka.czZdraví

PORADNA: Je vhodné nechat batole očkovat proti klíšťové encefalitidě?

Simona Procházková 11.  4.  2023
Očkování je jedinou spolehlivou ochranou proti klíšťové encefalitidě, která může mít až fatální následky. Je vhodné nechat očkovat i děti v batolecím věku? Na dotaz odpovídá epidemiolog doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mám dvouletého syna a zajímalo by mě, zda je vhodné očkovat takto malé děti proti klíšťové encefalitidě. Představuje pro ně vakcína nějaké riziko? Jarka W.

Odpověď:

doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, epidemiolog

Děti mívají častěji než dospělí v průběhu nákazy klíšťovou encefalitidou virový zánět mozkových blan, který jim může způsobit trvalé následky, např. chronické bolesti hlavy, nespavost, poruchu paměti nebo koncentrace.

VIDEO: Borelióza: Příznaky a léčba onemocnění

Jedním z následků jsou i náhlé zhoršení prospěchu ve škole a změny v chování. Občas dochází i k závažnějším zdravotním problémům následkem zánětu centrálního nervového systému.

I proto doporučují odborné autority včetně Světové zdravotnické organizace pro oblasti s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy, jakou je i Česká republika, očkování všech osob od jednoho roku věku, pokud se pohybují nebo mohou pohybovat v přírodě, a mohou tak být vystaveny riziku nákazy.

Navzdory pokrokům medicíny proti viru klíšťové encefalitidy stále nemáme účinný lék. Tolerance vakcín je velmi dobrá a díky milionům aplikovaných dávek známe dobře profil jejich vysoké účinnosti i bezpečnosti.

Klíšťová encefalitida: Jak se můžete nakazit, jaké jsou příznaky a proč je tolik nebezpečná?
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, Děti a nemoci, Nemoci, pořad, Účinný lék, Česká republika, ÓČKO, Virový zánět, Rastislav Maďar, Doc, Zhoršení, Nákaza, Epidemiolog, Nespavost, Náhlé zhoršení, Vysoký výskyt, Klíšťová encefalitida, Profil, Mozková blána, Malé dítě, Následek, Pór, Zdraví na Heureka.cz