Maminka.czAlergie

Potravinové alergie u dětí mohou mít i druhotný efekt: Stavy úzkosti

Kateřina Prachařová 30.  1.  2018
Potravinové alergie či intolerance mohou ve srovnání se skutečně vážnými chorobami vypadat jako relativně malý problém. Jenže pro některé děti je to komplikace, která kromě zdravotních potíží přináší i ty psychické.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Americký úřad pro kontrolu a prevenci nemocí odhaduje, že v USA trpí alergií na některý druh potravin čtyři až šest procent dětí. Tedy asi tři miliony. Matka kteréhokoli z nich ví, jak obtížné to může být.

Mít neustále po ruce tabulky, číst složení potravin, úzkostlivě hlídat, co si nese dítě do školy ke svačině, vědět, co obědvá… Jenže úzkost v souvislosti s tím vším přepadá i samotné děti. Zažívají permanentní strach z požití náhodného jídla a z nevyhnutelné reakce, pokud bude obsahovat něco, na co jsou alergičtí.

Vyrážka nebo dýchací obtíže jsou samy o sobě nepříjemné, v horších případech dokonce velmi nebezpečné. Děti se za ně navíc stydí, protože se nechtějí ničím odlišovat od svých vrstevníků.

Vznik alergie může vyvolat nesprávné načasování příkrmů

Alergické reakce se nedají vždy předvídat

„Nikdy nemůžeme mít zcela pod kontrolou naše životní prostředí ani to, co jíme. Alergické reakce proto mohou přijít neočekávaně, nedají se vždy předvídat. Děti tak žijí v neustálé obavě z toho, kdy nějaká přijde,“ tvrdí americká psychiatrička a psycholožka Jennifer Gentile a vysvětluje:

"Pokud dítě prodělává alergickou reakci, hormony vylučované během této reakce vedou ke stejné fyziologické zkušenosti, jakou pociťujeme ve chvíli, kdy zažíváme úzkost. Naše tělo si dobře pamatuje signály pro potenciální nebezpečí. To může vést k přetrvávání úzkostného stavu i v nepřítomnosti alergenu nebo alergické reakce."

Pokud vaše dítě trápí potravinová alergie a všimli jste si, že je kvůli ní v neustálém stresu, snažte se mu co nejvíce pomoci. Třeba tím, že budete hlídat své vlastní reakce. Berte alergii svého dítěte jako fakt, hlídejte jeho jídelníček, ale nebuďte sami přehnaně úzkostliví.

Děti mají výtečné pozorovací schopnosti a když uvidí, že jejich rodiče nebo jiní dospělí, na které spoléhají, podléhají strachu, vyvolá to v nich stejnou úzkost.

Dítě také musí vědět, že ve svém okolí vždy najde pomoc a že dospělí lidé okolo něj vědí, jak mu pomoci, pokud to bude třeba.

VIDEO: Potřebují děti kravské mléko, nebo ne?

Proč miminko nemůže jíst všechno?
Alergie, rýma, virózy: co hrozí dětem na podzim?
Separační úzkost: Nenechávejte dítě dlouho vyplakat, jen ji zhoršíte
Témata: Alergie, úzkost, SHUTTERSTOCK, USA, Kravské mléko, Potravinová alergie, Psychiatrička, Děti, Potenciální nebezpečí, Permanentní strach, Malý problém, Dospělý člověk, Načasování, Reakce, Hormon vylučovaný, Dýchací obtíž, Životní prostředí, Úzkostný stav, Alergická reakce, Efekt, Stav úzkosti, Intolerance, Americký úřad, Špatný případ, Stav