Maminka.czVýživa a stravování

Přechod od prsa k lahvičce, nebo rovnou k hrnečku? A jaký vybrat?

Michaela Láchová 13.  1.  2018
Nevadí, že pije ještě z lahvičky? Odkdy zkoušet hrneček s pítkem? A jak se v tom obrovském množství různobarevných a všemožně tvarovaných nádobek vůbec vyznat? Je to hodně otázek. A my vám na ně přinášíme odpovědi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dokud miminko jen kojíte, máte vše potřebné stále s sebou. Ideální nápoj s ideální teplotou, který si malý uzlíček slastně vychutnává ve vaší bezprostřední blízkosti. Zkrátka pohodička pro oba. A právě kojené děti dost často cokoli jiného než maminčin prs později odmítají. Jak je přesvědčit a skamarádit s lahvičkou či hrnečkem, když je potřeba nebo když nastane ten „správný“ čas? 

Jak vybrat správnou láhev na pití a na co si dát pozor?


Některá miminka „přičichnou“ k lahvičce a už nechtějí jinak. Teče to z ní přece jen rychleji a nenamáhají se při pití tolik, jako když dolují mlíčko z maminčina prsu. Existují ale i „svéhlavičky“, které cokoli jiného než kojení i v pokročilém věku odmítají a lahvička vždycky letí do kouta. Ano, i já jsem tuto situaci zažila u svého mladšího syna, který jako už slušně zubaté děťátko, jež si při kojení rádo sem tam kouslo do maminky, nad plastovou nádobkou ohrnoval nos. 

Království za prso 

Jasně, že ideální je kojit co nejdéle. Někdy to ale z mnoha nepředvídatelných důvodů prostě nejde a miminko je třeba převést na kojeneckou láhev. 
„Většinou si děti zvyknou rychle a snadno, ale pár tvrdohlavců jsem řešila. Někdy to vypadá, že by raději vyhladověli, než si dali mléko prostřednictvím láhve,“ popisuje laktační a výživová poradkyně Simona Lazzari, podle níž je v takovém případě namístě klidný, empatický a trpělivý přístup. „Děti jsou přístupnější, když se probouzejí nebo naopak usínají,“ doplňuje příhodný čas na změnu. 
Kolem šestého měsíce věku kojence přicházejí na řadu příkrmy, s tuhou stravou pak vyvstává i potřeba doplňování dalších tekutin. Kromě mlíčka, které se postupně přesouvá na druhou kolej, přicházejí na řadu nové nápoje. Ideální k pití je převařená kojenecká voda. V čem ji ale kojenci podat? 

Pitný režim kojenců: S příkrmy podávejte i vodu

Čas na hrneček 

V půlroce je už dítě schopné udržet samo hrníček, je tedy ideální doba na to začít s učením. Mělo by ho mít vždy na očích a po ruce. „Hrníček by měl dítěti dobře padnout do ruky, neměl by být příliš těžký, určitě ale pěkně stabilní,“ podotýká Simona Lazzari. 

Technika pití z prsu, na které byl váš drobeček dosud zvyklý, se od pití z hrnečku výrazně liší. Některá robátka novou alternativu příliš neřeší, jiná potřebují čas, aby si zvykla, což někdy trvá i týdny. Na hrneček s měkkým pítkem není přesně určena ideální doba, je ale dobrou první volbou. Někteří kojenci mají problém poprat se u hrnečků s větším obsahem nasáté tekutiny a může to vyvolat i zaskočení. Maminka by tedy měla být v učícím procesu svému dítěti vždy nablízku. 

Zvládněte na jedničku přechod z dudlíků na hrníčky

Pití hrou 

Některé děti čapnou hrneček a nepustí jej téměř za žádných okolností, u malých tvrdohlavců je potřeba maminčina trpělivost a vynalézavost. Pokud vaše ratolest drží rty pevně semknuté a odmítá se napít nebo si cucne, jen aby „neurazilo“ a aby mu už ta máma konečně dala pokoj, zkuste ho namotivovat. Vezměte si na pomoc třeba jeho oblíbeného plyšáka, který si bude vaším prostřednictvím libovat, jak krásný má hrneček a jak v něm ten nápoj úžasně chutná! Pokaždé, když se dítě napije, nezapomeňte ho řádně pochválit. 

Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy

Jaký vybrat? 

V obchodech i lékárnách lze vybrat z nepřeberného množství učících hrnečků i těch pro starší batolata. Co se týče materiálů, jednoznačně mezi nimi vedou plast a sklo, přičemž každý materiál má určité výhody i nevýhody. Hrnečky z umělé hmoty jsou lehké, na rozdíl od skleněných jsou navíc prakticky nerozbitné. 

Nevýhodou je ovšem to, že pohlcují pachy a čaj nebo ovocné šťávy je snadno obarví. Sledujte pozorně etiketu, abyste měli jistotu, že jsou zdravotně nezávadné – nesmějí obsahovat ftaláty, olovo ani bisfenol A (BPA). To vám u skla, které je přírodním materiálem, určitě nehrozí. 

Potřebují děti kravské mléko, nebo ne? 



Pojďme se teď zaměřit na savičky a pítka – další kritérium výběru. Pro začátek je dobré sáhnout po hrnečku se silikonovou savičkou (řeč ovšem není o dudlíku), až později s tvrdým pítkem nebo s brčkem, které můžete zkoušet kolem 1 roku dítěte. Někteří roční šikulíci zvládnou už pít z klasického hrnečku. Každému prckovi vyhovuje jiný tvar, obecně mají ale děti často v oblibě ucha po stranách. Maminky zase jistě ocení, že lze pořídit tzv. hrnečky netekoucí (pro děti atraktivně nazývané jako kouzelné). Ač jimi třesete nebo je otáčíte dnem vzhůru, nepropustí ani kapku. Pití je z nich přitom velice snadné. Rozhodně stojí za zkoušku! 

Jak připravovat umělé mléko? 7 tipů pro spokojeného strávníka
Nechce pít z láhve? Zkuste tyto osvědčené tipy jiných maminek
Riziko skryté v kojeneckých lahvích: Nebezpečný bisfenol A
Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Péče o dítě a jeho výchova, Batole, prsa, Nepřeberné množství, Kojenecká láhev, Kojené dítě, Ideální doba, Staré batole, Nádobka, Prso, Umělá hmota, Laktační poradkyně, Jak, BPA, Určitá výhoda, Správný čas, Simon Lazzari, Pokročilý věk, Ovocná šťáva, Malý uzlíček, Uzlíček, Róba