Maminka.czChování a vztahy

Proč mě štve moje tchýně?

Michaela Čentešová 3.  1.  2017
Můžeme se snažit jak chceme, stejně nás tchýně sem tam vytáčí do nepříčetnosti. Ale věřte, že ani babičky našich dětí to s námi nemají zase tak jednoduché, jak si my myslíme. Vztah tchýně a snachy totiž patří k těm nejkomplikovanějším a nejkřehčím.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je zvláštní, jak moc se nám dokáží doslova vsáknout do našeho života, vplést se mezi každodenní všednosti i proniknout do výchovy našich dětí a někdy dokonce i do naší ložnice. Nějakou záhadou rozumí všemu od praní prádla a jeho skládání, přes vaření, až po správný vývoj dětí.

Dokonce mívají znalosti hodné doktorátu z medicíny, psychologie i astrofyziky. Představuji si, že jakmile se žena stane tchýní, podobně jako v Matrixu se jí do mozku nahrají všechny vědomosti světa, aby je mohla jako moudrá kniha rozdávat dál. Možná máte po její návštěvě stejný pocit a přemýšlíte nad tím, proč vás tak strašně štve.

Po porodu se vztah s tchýní změní

Ať už jste měla s matkou svého muže před těhotenstvím a narození dítěte jakýkoli vztah, ve většině případů se po porodu změní k nepoznání. Nejprve přicházejí na řadu neutuchající rady a doporučení, pak ale tchýně většinou přitvrzuje.

Problém mezi snachou a tchýní je daný od přírody a je jen na nás, jak k němu přistoupíme.

 

Jedním z prvních úskalí, na která narazíte, bude zřejmě výběr jména pro vašeho drobečka. Tchýně mají totiž z nějakého nepochopitelného důvodu pocit, že by se do výběru jména měly zapojit všemi deseti. Nikdy nezapomenu, jak mi ta moje radila, aby se můj syn jmenoval po jejím psovi Max.

Myslela jsem tehdy, že vyskočím z kůže. Ona naopak málem vyskočila z té své, když jsme jí radostnou událost narození syna oznámili s tím, že se jmenuje Rufin. Její první reakce byla, že ho ještě můžeme přejmenovat, druhý nápad zněl, že by měl dvě jména a ona by mu říkala tím druhým (které pochopitelně vybere sama).

Nakonec jsme se domluvily, že mu bude říkat “Broučku” a trvalo téměř rok, než jméno, které jsme s láskou s manželem vybrali, přijala a začala jím synovi říkat. Ona by totiž nikdy takové divné jméno dítěti nedala.

Témata: Časopis Maminka, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Tchyně, tchýně, Malé dítě, Nevhodný způsob, Vyprané prádlo, Nepoznání, Ošklivo, Konečné rozhodnutí, Úvazek, Výběr jména, Superman, Uplácení, Hláska, Honza, Vychovávat dítě, Maminka Kateřina, Poučka, Nefunkční vztah, Plný úvazek, Nejlepší řešení, Výchovný praktik, Malý tvoreček