Maminka.czTěhotenství

Proč si těhotné hladí břicho? Od kdy plod cítí vaše pohlazení?

Martina Machová 7.  8.  2018
Není vůbec náhoda, že si všechny nastávající maminky naprosto instinktivně hladí rostoucí bříško…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plod, miniaturní děťátko, má v matčině břiše svůj dočasný domov perfektně zařízený. Vznáší se jako malý potápěč v příjemně teplé a lehce nasládlé plodové vodě, v konejšivém stavu bez tíže.

Obklopuje ho příjemné teplo a bezpečné přítmí a nejen to – je velmi prakticky připojen k ideálnímu zdroji potravy. To vše mu ale nestačí! Jak se začínají rozvíjet jednotlivé smysly, jako by si děťátko říkalo o pravidelné dávky hlazení.

Osm rizikových sportů pro těhotné. Některé vás možná překvapí

Od kdy plod cítí pohlazení i bolest?

Hmat vnímáme největším tělesným orgánem – kůží. V pokožce jsou k tomuto účelu rozmístěny tzv. hmatové receptory, a to v různé hustotě. Nejvíce jich je na konečcích prstů a na špičce jazyka.

Samotný vývoj hmatu pak začíná ve třetím měsíci prenatálního života děťátka, tehdy se v kůži vytvářejí první volná nervová zakončení, která přímo souvisí s hmatovým vnímáním.

Během čtvrtého měsíce počet tzv. hmatových tělísek rychle narůstá a jsou stále jemnější – plod je tedy již schopný vnímat libé i nelibé hmatové podněty. Od této doby lze tedy mluvit o vnímání hmatu.

8 brutálních pravd o těhotenství aneb co vám nikdo neřekne

Je to sice příjemné, ale kde přesně?

„…přibližně v 18. týdnu je u děťátka (měří asi 16 cm a váží 250 g) natolik vyvinutý hmat, že může jemný dotek hladící ruky skrze břišní stěnu cítit,“ píše v publikaci s příznačným názvem Prenatální komunikace německá porodní asistentka Iris Goze-Hänel.

Zajímavé je, že hmat ještě není plně propojen s mozkem; děťátko tedy ví, že se něčeho dotýká, ale nechápe, kde na těle onen pocit vnímá.

Malí labužníci

Každé nenarozené děťátko si svého prenatálního života ve svém nekomplikovaném a bezpečném světě užívá plnými doušky. Porodní asistentka Iris Goze-Hänel popisuje touhu plodu po maminčiných dotecích takřka lyricky:

„Plave ruce vstříc a tiskne se na tomto místě na břišní stěnu, aby se mu dostalo co nejvíce matčiny lásky.“

To, jakým způsobem si děťátko o pohlazení říká a zda tento signál vůbec vychází od něj, zůstává záhadnou – tajemstvím, kterým se však vědci příliš nezaobírají. Za vše pravděpodobně mohou instinkty, intuice a tak trochu mystické propojení dvou duší – duše dítěte a matky.

Maminky často hladí svá vzdouvající se bříška ve chvílích, kdy se miminko pohne, jako by jej chtěly uklidnit, konejšit a ujistit, že jsou nablízku. A malý človíček si této péče náležitě užívá.

Video: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách  

Věk versus otěhotnění. Kdy je ideální čas mít dítě?
Kde mají těhotné ženy přednost a jak ji mohou uplatnit?
Pohyby miminka v břiše: Po sladkém může být aktivnější
Témata: Těhotenství, Vyvinutý hmat, Jemný dotek, Bříško, Břišní stěna, Příznačný název, Třetí měsíc, Břicho, Prenatální komunikace, Plod, Porodní asistentka, Instinkt, Iris Goze-Hänel, Plný doušek, Čtvrtý měsíc, Vaš, Pravidelná dávka, Nenarozené děťátko, Prenatální život, Děťátko, Intuice, Rostoucí bříško, Hmat, Vzdouvající bříško, Pohlazení