Maminka.czKojenec

Riziko skryté v kojeneckých lahvích: Nebezpečný bisfenol A

Alena Klimková 30.  11.  2011
Riziko skryté v kojeneckých lahvích: Nebezpečný bisfenol A
Tak schválně – dáváte namísto skleněných kojeneckých lahví přednost lahvím plastovým? I když plastové kojenecké láhve mají řadu výhod – nejsou těžké a nerozbijí se – existuje riziko, že by mohly ohrozit zdraví vašeho děťátka. Některé z nich totiž mohou obsahovat nebezpečný bisfenol A, což je syntetická látka zasahující do hormonální rovnováhy v těle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je bisfenol A?

Jedná se o chemickou sloučeninu, kterou v roce 1891 vynalezl ruský chemik Alexandr Dianin, a to prostřednictvím kondenzace fenolu s acetonem. Od 40. let minulého století jde o významnou průmyslovou surovinu, která je součástí řady běžných spotřebních výrobků – ať už kojeneckých lahví, CD a DVD nosičů, nádob na potraviny či vnitřních ochranných povrchů konzerv. Tuto sloučeninu najdeme i v kávovarech, hračkách, počítačích nebo mobilních telefonech.

Riziková skupina: Novorozenci a malé děti

V posledních letech vědci publikovali několik studií, jež poukazují na to, co může způsobit vystavení se nízkým dávkám bisfenolu A, který je zařazován do skupiny tzv. endokrinních disruptorů – tj. syntetických látek, které zasahují do hormonální rovnováhy v těle. Bisfenol A se podílí na vzniku vážných onemocnění, jako je cukrovka, způsobuje biochemické změny v mozku, negativně ovlivňuje imunitu, může způsobit rakovinu prsu u žen a rakovinu varlat u mužů a má také vážné dopady na plodnost.

Největší obavy vědců však vzbuzuje působení bisfenolu A na zdraví novorozenců a malých dětí. Jejich vyvíjející se organismus totiž nemá schopnost odstranit bisfenol A z těla stejně rychle jako u dospělých.

Zákaz výroby a prodeje lahví s bisfenolem A – až na ČR

Na konci listopadu loňského roku Evropská komise uznala rizika, která bisfenol A představuje pro dětský organismus. K 1. březnu 2011 proto nařídila zákaz výroby kojeneckých lahví obsahujících tuto nebezpečnou látku a k 1. červnu 2011 zakázala také prodej těchto lahví.

Zákaz užití bisfenolu A k výrobě jakéhokoli zboží (tj. nejen kojeneckých lahví) mimo jiné platí v Kanadě, některých státech USA či ve Francii a v Dánsku.

Zákaz výroby a prodeje kojeneckých lahví obsahujících nebezpečný bisfenol A tedy v Evropě platí – až na jednu výjimku, a tou je právě Česká republika. Tuzemské úřady zatím evropskou směrnici do české legislativy nezavedly. V českých obchodech proto stále můžete na kojenecké lahve obsahující bisfenol A narazit. Abyste se zorientovali, na webu ministerstva zdravotnictví najdete upozornění, které láhve to přesně jsou (viz http://www.mzcr.cz/obsah/nebezpecne-vyrobky_880_1.html).

Mějte se stále na pozoru

I když Evropská komise výrobu a prodej kojeneckých lahví s bisfenolem A zakázala, přesto se mějte na pozoru. Platí to nejen v případě plastových kojeneckých lahví s označením původu kdesi v Asii, vadné mohou být také výrobky tuzemské. Plastová kojenecká láhev by měla mít proto na obalu uveden jednoznačný údaj, že bisfenol A neobsahuje – např. BPA Free nebo Bisphenol Free.

ČTĚTE TAKÉ: Vaše Adéla: Za deprese v šestinedělí se nestyďte!

Ministerstvo zdravotnictví například koncem letošního listopadu oznámilo, že se na tuzemském trhu objevila další nebezpečná kojenecká láhev české společnosti Boček – tentokrát s motivem Toma a Jerryho – obsahující toxický bisfenol A.

Tuto láhev z průhledného plastu o objemu 250 mililitrů, která má odměrku červené barvy, lze sehnat v různých barevných provedeních – například v zelené nebo růžové. Na přední straně papírové skládačky, v níž je lahev uložená, jsou nápisy Tom a Jerry a BOČEK ®. Na zadní straně skládačky najdou spotřebitelé EAN výrobku – 8590310996251.

Tatáž firma mimo jiné uvádí nebezpečný výrobek určený pro děti a obsahující bisfenol A na český trh opakovaně. Letos v září například ministerstvo zdravotnictví varovalo před nebezpečným dětským hrníčkem značky Boček s motivem leoparda, v červenci se na trhu zase objevila kojenecká lahev obsahující bisfenol A s motivem broučka anebo nebezpečná kojenecká lahev zvaná Slza o objemu 250 mililitrů.

Témata: Děti, Novorozenec, Kojenec, Nebezpečné výrobky, riziko, Kojenecká láhev, Kávovar, Evropská komise, Riziková skupina, Český obchod, Jerry, Bis, Tom a Jerry, Dianin, Nebe, BPA, Skryt