Maminka.czZdraví

Rodiny nedonošených dětí potřebují pomoci. Zapojil se i operní zpěvák Adam Plachetka

Iva Endrychová 20.  1.  2016
Některé děti příliš pospíchají na svět. Jejich nedočkavost s sebou přináší spoustu problémů ať už zdravotních, tak psychických a někdy i finančních. Pokud se vám zrovna nedonošené dítě narodilo a tápáte a potřebujete pomoci nebo poradit, tak je tu pro vás Nadační fond pro předčasně narozené děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud chcete Nadační fond podpořit, máte příležitost. 16. února se v prostorách Velkého sálu Paláce Žofín uskuteční od 19:30 hodin benefiční koncert Adama Plachetky, předního českého basbarytonisty. 

Klepněte pro větší obrázek

Vstupenky na koncert lze zakoupit v různých cenových kategoriích buď přímo přes web Nadačního fondu nebo v sítích prodejen Ticketportal. K dispozici jsou i vstupenky GOLD, které jsou spojeny s benefiční večeří za účasti Adama Plachetky a vzácných hostů. Večeře proběhne po skončení koncertu v prostorách Paláce Žofín. Tyto vstupenky lze zakoupit na tomto emailu.

Činnost fondu nám v rozhovoru přiblížila jeho zakladatelka Hana Píšová. 

Proč vznikl nadační fond?                                                

Dokážu si představit, čím rodiče předčasně narozených dětí prochází, a že bez pomoci je to těžké zvládnout. Mám s tím osobní zkušenost. V roce 2010 se mi narodila ve 24 týdnu těhotenství extrémně nedonošená dvojčátka – Emma a Matyáš. Holčička vážila 680 gramů a chlapec 700 gramů. Bylo to těžké, proto jsem založila fond, který bude odpovídat na konkrétní potřeby rodičů.

Náš fond by měl zmírňovat ekonomickou i psychickou tíži předčasného porodu. Měl by rodiče, širší rodinu a jejich přátele provést tím těžkým začátkem. Měl by jim být nápomocen a měl by pomáhat jejich dětem, pokud mají následkem těžkého porodu další postižení.

Nezbytnou součástí práce našeho fondu je i osvěta a i taková odbornější pomoc, třeba zprostředkování kontaktů na specialisty – doktory.

Dokážete popsat ten první okamžik, kdy vám blesklo hlavou, že založíte nadační fond?  

Pamatuji si na to dobře. Nebyl to však okamžik, ale vyvíjelo se to postupně. Já nejsem úplně sólový hráč, potřebuji partnera. Stála jsem o to, aby spoluzakladatelkou byla i moje kamarádka. Markéta je maminka pěti dětí (jedni z toho jsou dvojčata). Trochu se toho bála. Bála se, že budeme někomu pomáhat a ono to nedopadne dobře. Asi dva roky jsem se vždy kolem Vánoc sama sebe ptala, zda v tom množství nadací máme šanci prorazit.

Hodně mi pomohlo odhodlání pana docenta Straňáka (předseda správní rady Nadačního fondu), který říkal: „Podívejte se, i kdybychom pomohli jen dvěma rodinám, má to cenu nejde o kvantitu, ale o kvalitu.“ Prostě šlo o to začít pomáhat.

Ale za to, že nadace vznikla, může paní doktorka z kliniky, kde byly díky umělému oplodnění počaty moje děti. O mém plánu se založením nadace jsem mluvila dlouho. Jednou v létě mi doktorka volala s dotazem, zda už jsem ten fond založila. Že mají teď nějaké výročí – tisící dítě ze zkumavky a říkala, že to chtějí medializovat a výtěžek dát do nějaké charity, tak mi volala, zda už ten fond mám. A já neměla a na ten popud jsem si říkala, že to prostě musím založit.

Nakonec jsem si řekla. „Kdo nic nezkusí, tak nic nepokazí.“ A pak kromě svého času, energie a nějakých peněz nejdu do žádného rizika, prostě se to povede, nebo ne.  Ale dlouho jsme nad tím přemýšleli.

To jste mě překvapila. Myslela jsem si spíš, že to bylo z bezmoci nad tím, že jste nevěděla, kam se obrátit.

Ne, tak to vůbec nebylo. Když se vám narodí předčasně dítě a navíc dvojčátka, tak na to nemáte čas. Řešíte úplně jiné věci. Já si vůbec nepamatuji, jak děti vypadaly, jak moc byly malé...

Skoro jsme nespala. Rok a pul jsme s nimi s každým 4x denně cvičila Vojtovu metodu, to máte 8x za den. Péče o nedonošené děti je obrovský zápřah - hlavně na psychiku. Doteď beru antidepresiva.

Celá situace mě velmi psychicky vyčerpala a bohužel se to dotklo  i mého muže, který mě psychicky držel, když se nám dvojčata narodila a byla v inkubátoru. Zhroutil se, až tři měsíce po tom, co nás s nimi pustili domů.a skončil na dva měsíce v nemocnici. A to jsme byla rodina, která měla finanční zázemí i obrovské zázemí v rodině a v přátelích. Všichni mi pomáhali.

Nedokážu si představit, že se do této situace dostane někdo, kdo takové zázemí nemá, nedej bože matka samoživitelka. Často se v této situaci bohužel rozpadají i vztahy. Na to, zakládat nadaci jsem neměla v té době ani pomyšlení. Zda bude dítě v pořádku, bez následků vám řeknou doktoři (když máte štěstí) tak ve dvou letech. Prostě ty dva první roky žijete v hrozné nejistotě. Miminko je malé, pěkné, ale nevíte, zda vývoj probíhá tak, jak má.

My jsme měli obrovské štěstí. Emma i Matyáš jsou spokojené, zdravé a šťastné děti, chodí do školky, na hudebku a prostě zvládají vše, co je součástí běžného života.

Jakou pomoc nabízí váš fond rodinám předčasně narozených dětí?

Rodiny nás musí kontaktovat osobně. Pro získání finanční pomoci musí vyplnit formulář, který najdou na našich stránkách. V něm popíší svůj problém a na co finance potřebují, svou žádost musí doložit doporučením ošetřujícího lékaře dítěte. Teprve pak o této žádosti bude jednat správní rada v čele s docentem Straňákem. Ta rozhodne o udělení nebo neudělení finančních prostředků.  

Co se vám dosud podařilo?

První rok jsme se věnovali spíše budování týmu, zázemí, kontaktů. Naším cílem je vybudovat stabilní společnost, která bude na poli předčasně narozených dětí pomáhat dlouhodobě.  Proto jsme si s oslovením potenciálních partnerů a sponzorů dali načas. Chtěli jsme již mít něco za sebou – získané prostředky i konkrétní příklady pomoci.

Naše první kampaň se orientovala na příspěvek na dopravu  rodičům, kteří mají děti dlouhodobě hospitalizované v perinatologických centrech. Možná se to někomu bude zdát jako banalita, ale v celé republice je 12 takových center. Může se tak stát, že jste z Vysočiny a dítě vám převezou do Prahy nebo do Brna. A teď si vezměte, že průměrná doba hospitalizace předčasně narozeného dítěte je dva až dva a půl měsíce...

Moje děti tam byly čtyři. Maminka chce být ideálně každý den s dítětem a mnoho rodin na každodenní dojíždění nemá peníze. Přesně pro ně je určena naše podpora. Právě na to jsou určeny prostředky, které se nám podařilo získat z grantu společnosti Mattel. Kromě toho jsou peníze z tohoto grantu alokovány na speciální zdravotnické pomůcky,, na speciální  fyzioterapie nebo léčebné pobyty dětí v lázních.

Jak se vám daří poslání fondu naplnit?

Nadační fond je nyní tvořen týmem lidí, kteří mají svá civilní povolání a jsou ve svém oboru odborníky. Jsou to nadšenci a každý nám pomáhá z hlediska své odbornosti. Webové stránky nám dělal tatínek předčasně narozeného chlapečka. Seznámili jsme se spolu přímo nad inkubátory. Logo nadačního fondu nám dělal člověk, který se živí grafickými návrhy a průmyslovým designem.  Výkonnou ředitelkou je dáma, která dříve působila na vysokém postu obchodní a marketingové ředitelky. 

Moc si ceníme i pomoci kreativců, kteří dali vzniknout nadačním tričkům Žehlím si karmu. Do povědomí  široké veřejnosti nás zase pomáhají dostat kamarádky z oblasti PR. A já spolu s Markétou máme eventovou agenturu. Prostě každý se snaží promítnout do činnosti fondu to, co sám nejlépe umí. Všem patří můj obrovský dík, že do toho s námi šli. Často je to nad rámec našeho volného času a pracujeme po nocích. Ale výsledek stojí za to.

V roce 2015 se nám podařilo

Leden - grant od americké společnosti Mattel
 

Únor - ZOOT.cz - projekt DOBRO - podpora v rámci výroby a prodeje nadačních trik a tašek.

Březen - MFFP - Febiofest: hlavním neziskovým partnerem XXII. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – FEBIOFEST (vynesl přes 20.000Kč)

Duben - Diplomatic Spouses Association Award - 120.000Kč na nákup pulsních oxymetrů přístrojů zapůjčujeme do rodin předčasně narozených dětí. 

Červen - Dobročinná akce REDKEN STŘIHATON se v České republice a na Slovensku koná vždy na několika místech již od roku 2010. V rámci tohoto „kadeřnického maratonu“ stříhá několik desítek kadeřníků Redken bez nároku na honorář a vystříhanou částku věnuje vybranému projektu nebo sdružení, které v daném roce Redken podporuje. - 6. ročník lámal rekordy - vystřihalo se 331.000Kč

Srpen - NF součást TODOKAZEME.cz, projekt věrnostního programu iBod, kde jsme si nastavili cíl vybrat cca 200.000Kč na speciální přístroje - monitory dechu, které bychom zapůjčovali rodinám předčasně narozených dětí. Během 4 měsíců se nám podařilo tuto částku vybrat.

Září - Birell Grand Prix Praha : rekordních 60 běžců (nejvíce ze všech charitativních projektů) vyběhalo se 24.000Kč

Září -  účast na festivalu MEZI PLOTY - nadační stánek

Nejsme fond, který očekává, že nám někdo něco dá. Nefunguje zatím ani platforma drobných přispěvatelů. Sami vyhledáváme příležitosti, organizujeme akce, mapujeme  grantové výzvy.

Jak se lišíte od podobných uskupení – třeba Nedoklubko?

Nedoklubko je občanské sdružení. A není to naše konkurence, navzájem spolupracujeme. Nedoklubko je pro mě osobně platforma pro sdílení informací a příběhů mezi maminkami. Od Nedoklubka se lišíme  tím, že jsme nadační fond, který získává finance a ty přerozděluje potřebným. Nedoklubko spíše pomáhá psychicky – ukazuje maminkám, že v tom nejsou samy. Vydává pěkné publikace na téma předčasně narozených dětí.

Samozřejmě jsme si před založením nadace zmapovali situaci na trhu…

Kromě Nedoklubka je tu Nadační fond N, který získává prostředky přímo pro neonatologické oddělení v Motole. V Brně funguje Nadační fond Děti do dlaně, který vznikl ve stejné době jako my. Tuším že zajišťují potřebné přístrojové zařízení, například resuscitační jednotky do porodnic.

Kam byste se tedy zařadili?

Jsme nadační fond který pomáhá napříč celou republikou. Naším posláním je zmírnit dopady tíživé psychické a ekonomické situace, kterým jsou rodiny předčasně narozených dětí, zejména matky a děti, několika měsíčním odloučením vystaveny. Díky naší pomoci chceme vyplnit mezeru - vzdálenost, která předčasným porodem mezi matkou a dítětem vznikla. Přiblížit mámu dítěti, umožnit jí, aby mohla být se svým miminkem v každodenním kontaktu, aby mohla tzv.“klokánkovat“.

Ale praxe samozřejmě ukázala i další formy potřebné pomoci. Řada předčasně narozených dětí má bohužel často zdravotní postižení. Snažíme se tedy finančně pomoci s úhradou pomůcek či speciálních fyzioterapií, jako např. metoda Therasuit a další.

Jak chcete získat kontakty na rodiny?

Je to spíše na  rodinách, oni nás musí kontaktovat. My na to nyní nemáme kapacitu. My se snažíme, aby se o nás vědělo, ale impuls ke kontaktu s námi musí vyjít od rodin.

V Podolí v rotundě, která slouží jako odpočívárna maminkám, je stálá výstava fotek předčasně narozených dětí. My se chceme do podvědomí lidí dostávat spíše takto, třeba přes nějakou podporu v perinatologických centrech.

Hodně nám pomáhají vrchní sestry a sestřičky na odděleních, které rodiny znají a mohou maminky na nás odkázat.Jsme aktivní na Facebooku, máme webové stránky. Díky našim kamarádkám, které nám pomáhají s PR, začínají vycházet články a rozhovory. A rodiny se už na nás začínají obracet samy. S řadou maminek jsme osobně v kontaktu, píšou, nebo volají o radu. Byť někdy jen psychickou. A to je náš cíl. Aby se nebáli nám zavolat, kontaktovat nás, říci si o pomoc. Pak má naše snaha a úsilí smysl.

Témata: Zdraví, Děti, pomoc, Váš domov, pláč, Adam, zpěvák, Grand Prix, Neonatologické oddělení, Ticketportal, Operní zpěv, Nedoklubka, Plac, První okamžik, Oslovení, Stálá výstava, Osvěta, Výtěžek, Áďa, Zpěv, Febiofest, Správní rada, Speciální přístroj, Ada, Potenciální partner, Zdraví na Heureka.cz