Maminka.czPředškolák

Sfoukni svíčku a něco si přej

Dita Mrázková 6.  5.  2010
Sfoukni svíčku a něco si přej
Které dítko by se netěšilo na oslavu svých narozenin? Na neodolatelný dort, na párty s kamarády, na spoustu dárečků? Nezapomenutelný den malého oslavence by měl stát rozhodně za to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud se blíží narozeninový den D a vy chcete pro svého drobečka přichystat opravdu velkolepou hostinu, měla byste pomalu začít s přípravou.

Nechcete přece na poslední chvíli shánět dort, svolávat hodinu před oslavou rodiče malých kamarádů nebo běhat po obchodech a shánět vysněné autíčko na ovládání, plyšového slona či nejúžasnější panenku na světě…

Není oslava jako oslava

Pokud slavíte první narozeniny vašeho potomka, příprava nevyžaduje tolik času a nápaditosti jako u předškoláka.

Čtyřleté děti už smysl tohoto rodinného svátku chápou, jistě jste už společně nějakou společnosu narozeninovou oslavu absolvovali. Proto stejně jako máma s tátou chtějí i děti přijímat gratulace, být za „dospěláka“ a radovat se z dárečků. Děti zkrátka intenzivně vnímají prostředí, ve kterém žijí, a utvářejí si tak hodnoty, které je budou provázet životem.

Naplánujte si tedy průběh oslavy co nejpečlivěji, zapojte partnera, případně další děti-sourozence. Stmelte rodinu a zbytečně se nestresujte. Ustaraný rodič rovná se nešťastné dítko.

Péťa, Jirka, Miluška…

Třebaže plánujete oslavu pouze v rodinném kruhu, nezapomeňte, že i vaše dítě může mít bezva kamaráda ve školce nebo v sousedním domě. Pozváním kamarádů na zmrzlinu do cukrárny nic nezkazíte.

Dětem uděláte radost a naučíte je, že podělit se o svoje štěstí s druhými je samozřejmostí. Oslava doma je však něco úplně jiného! Na konkrétní dárečky děti brzo zapomenou, ale dětská párty s vrstevníky, krájení dortu a společné hrátky, to jsou dojmy, které se dítěti vybaví i za rok.

Proto oželte uklizený dětský pokoj či vycíděný obývák, spokojený a šťastný oslavenec vám to stokrát vrátí.

Dort a další dobroty

Sladká tečka ozdobená svíčkami nesmí chybět! Pokud nejste zrovna vyhlášenou cukrářkou, pověřte (i prověřte) cukrárnu, kde necháte dort či jiné cukroví upéct.

Myslete na zdraví svého dítěte (a nejen jeho) a volte potraviny, které tolik nezatěžují malý organismus. Vyhněte se smaženým brambůrkám a přemíře cukru. Mlsat se dá i zdravě, výběr je jen na vás. Kdo by nezvládl jednoduchý tvarohový dort plný ovoce, kterým nepohrdne žádný malý jedlík?

Pokud se chcete vyhnout hromadě použitého nádobí nebo rozbitému talířku, na dětskou párty pořiďte raději plastové mističky. Pro děti jsou mnohem pohodlnější a vy se můžete po oslavě v klidu těšit z dárků se svými dětmi místo stání u dřezu.

Kde, co a jak?

Záleží na tom, co má dítko v oblibě a v jakou dobu právě slavíte. Využijte každého ročního období. Například maňáskové nebo loutkové představení či minikarneval pobaví děti v jakoukoli roční dobu doma i na zahradě. Zahrádka mimochodem poslouží i k jiným dětským aktivitám. Venku je přece jen venku…

Velkým překvapením může být pro děti i klaun, za kterého se může převléct třeba tatínek. Větší dojem však udělá klaun „opravdový“. Objednat jej můžete na internetu, stejně jako další doprovodné akce. V poslední době je poměrně oblíbené pronajmout si dětský koutek v oblíbené restauraci, kde se o pestrou zábavu i občerstvení postará personál.

Každý rodič chce pro děti to nejlepší. A to i v případě dárků. Prosebným dětským očím u výkladní skříně s všelijakými hračkami se odolává těžko. Zkuste však nechat panenky i autíčka „na Ježíškovi“ a k narozeninám potomkům pořiďte něco neotřelého, originálního a kreativního.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Loutkové představení, Miluška, Sladká tečka, Výkladní skříň, Oslavenec, Malý organismus, Malý orgán, Malý jedlík, Dětská party