Maminka.czTěhotenství

Špinění v těhotenství. Kdy je normální a kdy vyhledat lékaře?

Tereza Víchová 27.  1.  2017
Špinění nebo dokonce slabé krvácení se občas objeví třeba pár dní po výbuchu radosti z pozitivního těhotenského testu a okamžitě vyvolá paniku. Může být miminko v ohrožení? Kdy je špinění normální a v jakých případech už znamená riziko? Vysvětlí gynekolog.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Špinění v průběhu těhotenství může být naprosto bezvýznamná věc, stejně jako předzvěst samovolného potratu. Léky ani metody s prokázaným účinkem pro udržení rané fáze těhotenství bohužel neexistují. Důležité je zkusit zachovat klid, ten potřebujete nejvíc.

Špinění na začátku těhotenství

Špinění především v rané fázi těhotenství, a bohužel i to, které je předzvěstí potratu, představuje častý jev,“ říká Dušan Kolařík, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Nymburk.

„Některé údaje hovoří o tom, že potratem končí více než polovina těhotenství, která jsou založena – tedy spermie oplodní vajíčko. Eliminuje se vše, co není životaschopné.“

Vaše lehce ušpiněné kalhotky pochopitelně nemusejí znamenat hned potrat. První týdny byste měla celkově brát s trochou rezervy a nevrhat se do obchodů a nevybírat kočárek a výbavičku.

Dokonce i z těch těhotenství, která jsou už viditelná ultrazvukem v děložní dutině (tedy tam, kde mají být), zaniká podle primáře Kolaříka celá čtvrtina.

Jste těhotná a krvácíte? Nepanikařte! Víme, co v takové chvíli dělat
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Od těhotenství k porodu, Menstruace, Kyretáž, Mírné krvácení, Budoucí miminko, Nejistota, Slabé špinění, NORMÁLNÍ, Srážlivost, Mírné špinění, Průběh těhotenství, Lékař, Špinění, Děložní hrdlo, Pusa, Placenta, Nymburk, Kliďas, Norma, Dušan Kolařík, Srdeční akce, Porodnické oddělení, Kontrolní ultrazvuk, Menstruační kalhotky na Heureka.cz