Těhotenská cukrovka: Počítejte sacharidy a všechno bude v pořádku

Víte, že přibývá žen s těhotenskou cukrovkou? Důvodem je ale fakt, že lékaři zpřísnili normy. Neodhalená a neléčená cukrovka totiž může vážně škodit vývoji vašeho miminka. Naproti tomu speciální dieta ochrání před komplikacemi vás oba.

Neděste se, není to napořád, těhotenská cukrovka se objevuje v těhotenství a do šesti týdnů po porodu zpravidla odezní. V důsledku hormonálních změn v jiném stavu se totiž občas stane, že slinivka břišní neprodukuje dostatek inzulinu, který je potřebný pro úpravu množství glukózy v krvi. Jestliže se těhotenská cukrovka neléčí, může to vést k mnoha komplikacím u nastávající maminky i miminka.

Dvoufázového testu oGTT se nebojte

Zjišťuje se zátěžovým testem ve 24. až 28. týdnu. Od roku 2008 se u nás provádí plošně všem těhotným ženám, dříve se týkal jen rizikových žen. Test oGTT probíhá ve dvou fázích. Nalačno vám odeberou krev (z žíly) a zjistí glykemii, tj. koncentraci glukózy v krvi. Poté vypijete roztok glukózy. Nemá vůni ani zápach, je prostě jen hodně sladký.
Kdyby vám dělalo velký problém jej polknout, můžete si jej ochutit šťávou z poloviny citronu nebo černým čajem. Po hodině vám opět odeberou krev a změří glykemii a odběr krve i měření se zopakují ještě po další hodině. Při měření je třeba zůstat v klidu, přibalte si s sebou do čekárny knihu nebo časopis. Třeba novou Betynku :-).

Těhotenská cukrovka: Co vás čeká? Jen vynechat sladkosti nestačí

Těhotenská cukrovka: Co vás čeká? Jen vynechat sladkosti nestačí

3 dny před testem dodržujte dietu s dostatem sacharidů

Moje mamka snědla večer před testem celý plech pusinek a ráno jí naměřili cukrovku jako vyšitou. Proto se na test trošku připravte.

 

„Tři dny před testem dodržujte dietu s dostatkem sacharidů, alespoň 150 g/den, a normálně se hýbejte, den před testem omezte kofein, nejméně osm hodin předem nejezte a odpočívejte,“ doporučuje MUDr. Lenka Bělinová, Centrum diabetologie IKEM

 

Když vám lékař zjistí těhotenskou cukrovku, odešle vás do specializované diabetologické ordinace pro těhotné, kde vám vysvětlí dietu, domluví se s vámi na pravidelných kontrolách hladiny glukózy v krvi (nalačno a po jídle) a domů zapůjčí i přístroj na měření cukru v krvi, tzv. glukometr.

Sladké trápení aneb těhotenská cukrovka  

Sladké trápení aneb těhotenská cukrovka  

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články