Maminka.czZdraví

Testování CRP naznačí, zda opravdu nasadit antibiotika

Martina Machová 15.  3.  2018
Má Váš pediatr v ordinaci přístroj na testování CRP? Nebo jste dokonce už vyzkoušeli domácí test z lékárny?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„CRP neboli C-Reaktivní Protein je sloučenina, která má značný význam v diagnostice mnoha nemocí. Také je významným indikátorem, který nám napoví, zda u infekce použít, či nepoužít antibiotika. Poměrně snadné měření CRP umožňuje jeho využití i v ordinacích praktických lékařů,“ vysvětluje na svých webových stránkách dětská lékařka Lenka Řezníčková, která podobně jako řada dalších pediatrů provádí testování přímo v ordinaci.

Lékaři si totiž stále více uvědomují, jak závažné důsledky může pro budoucnost i pro daného jedince přinést nadužívání či neodůvodněné podávání antibiotik. Nutno však přiznat, že nasazení antibiotik je v některých případech nutností a jejich včasné podání může v určitých situacích zachránit život nebo napomoci předejít vážným komplikacím a urychlit léčbu.

Aby však podání antibiotik bylo na místě, je důležité vědět, zda mají nemoc na svědomí viry, či bakterie. V prvním případě jsou totiž antibiotika neúčinná! A právě tehdy může pomoci jednoduché testování…

K čemu je CRP test a co všechno umí odhalit? Rychle ukáže, zda dítě potřebuje antibiotika!

Stačí jen kapička krve!

CRP (C-reaktivní protein) je spolehlivý a velmi citlivý ukazatel zánětu, jehož hladinu lze sledovat a měřit v krvi.

Vcelku malému přístroji stačí pouhých pár kapiček krve a několik minut k tomu, aby s velkou mírou pravděpodobnosti naznačil, zda se u daného pacienta jedná o bakteriální, nebo virovou infekci. Lékař nebo sestra píchne pacienta maličkou lancetou do prstu či paty a vytlačí několik kapek krve – šikovný zdravotník to dokonce zvládne tak, že to malý pacient ani nezaznamená!

Krev se nasaje do pipetky, poté se spojí se speciálním činidlem a vloží do přístroje. Již během několika málo minut je další postup léčby mnohem jasnější. Určité hodnoty C-reaktivního proteinu naznačují virovou infekci, jiné naopak bakteriální. A pozor, testovací sadu pro domácí použití lze v posledních letech zakoupit i v lékárnách.

Výše CRP při prosakování plodové vody
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Výše CRP při prosakování plodové vody

Co prozradí naměřené hodnoty?

  • Výsledek testu v rozmezí do 6 až 8 jednotek odpovídá běžným hodnotám. Trvale lehce zvýšené CRP mívají kuřáci, těhotné, sportovci po fyzické zátěži, osoby s vysokoproteinovou dietou, diabetici a pacienti s těžkou depresí.
  • Rozmezí hodnot od 8 až 30 jednotek (některé zdroje uvádí 35 až 40) je označováno jako tzv. šedá zóna. V šedé zóně nelze jednoznačně stanovit původce choroby (zánětu) a lékaři se po pečlivém zhodnocení dalších symptomů obvykle přiklání k virovému původu infekce.
  • Hodnoty nad tzv. šedou zónou signalizují, že se pacient bez antibiotik patrně neobejde. Při hraničních hodnotách a dobrém fyzickém stavu se doporučuje zopakovat vyšetření za 1 až 2 dny. Pokud CRP roste, bývá podání antibiotik na místě.

Čtěte také: Léčit děti? Ani za sto tisíc! Noví pediatři nejsou, staří nemají nástupce

„CRP zajímavosti“

Nejvyšší hodnoty CRP dosahují až 300 i více jednotek (mg/l). Jedná se většinou o závažné bakteriální infekce, kupříkladu o bakteriální meningitidu. Zajímavé ale je, že antibiotika mohou lékaři v některých případech odůvodněně předepsat i při nízkých hodnotách, a to na základě výtěrů či jiných speciálních vyšetření.

Ale pozor, výsledky testování může zkreslit užívání hormonální antikoncepce, nitroděložní tělísko, hormonální poruchy, velmi přísné diety, podvýživa i užívání některých léků (nesteroidních antirevmatik).

VIDEO: Mléko při nachlazení si klidně dát můžete, nezaměňujte ho ale za jiné tekutiny!

Jsou nutná antibiotika? Poradí test CRP, nebojte se o něj požádat
Antibiotika: 10 nejčastějších mýtů, které byste o nich měli vědět
Angína se dá vyléčit i bez antibiotik
Témata: Zdraví, testování, Testovací sada, Infekce, Domácí test, CRP, Závažný důsledek, Antibiotika, Speciální vyšetření, Sloučení, Hormonální antikoncepce, Přístroj, Nízká hodnota, Krev, Webová stránka, Bakteriální infekce, Včasné podání, Dětská lékařka, Hodnota, Pacient, Malý pacient, Vážná komplikace, Naměřená hodnota, Přísná dieta, Dosah, Zdraví na Heureka.cz