Maminka.czTěhotenství

Těžké nevolnosti jako měla Kate: Co je způsobuje a co uleví?

Michaela Láchová 11.  1.  2018
Permanentní nevolnosti, opakované zvracení a následné infuze v nemocnici. Takhle si asi nastávající maminky svá sladká očekávání nepředstavují. Přesto jsou mezi námi téměř dvě procenta těch, které trpí tzv. hyperemesis gravidarum. Ani vévodkyni Kate se tyto šílené stavy nevyhnuly. A přesto do toho šla potřetí!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nevolnosti v těhotenství zažívají podle lékařů více než tři čtvrtiny nastávajících maminek. Většinou během prvního trimestru vymizí a dají se s určitou dávkou sebezapření a malými triky, jak je obelstít, tak nějak vydržet.

Co ale dělat, když zvracíte po každém jídle a neudržíte v sobě sousto ani hlt vody? V tom případě byste měla rychle zamířit k lékaři – hrozí vám dehydratace a v horším případě i metabolický rozvrat. Tady už může jít doslova o život, tedy přesněji o životy.

Vévodkyni Kate trápí hyperemesis gravidarum. Víte, co to znamená?

Hyperemesis gravidarum – tento tajemný latinský název pod sebou skrývá těžké formy těhotenských nevolností, kterými si mimo jiné již potřetí prochází vévodkyně z Cambridge a manželka prince Williama Kate. Přestože má jistě veškerou možnou péči, která v lidských silách může být, trpí a trpělivě čeká, až nevolnosti ustanou.

Podle zdroje blízkého královskému paláci zvrací Kate až padesátkrát denně. Během prvního těhotenství s princem Georgem zjistila, že její stavy jí nedovolují plnit královské povinnosti. Nyní čeká své třetí dítě a opět je natolik zesláblá, že se nemohla zúčastnit ani prvního školního dne svého syna. 

Proč je mi tak špatně? 

Příčina nevolností, ať už jakkoli intenzivních, není zcela jasná. Podle lékařů se na nich podílejí především prudké hormonální změny. Hormon hCG je produkován vyvíjející se placentou, která po prvním trimestru začíná plnit svou funkci, jeho hodnota tedy dále nenarůstá, a tím nevolnosti u většiny nastávajících maminek mizí.

Jiné teorie vzniku ranních nevolností mluví o poklesu hladiny cukru v krvi nebo o překyselení žaludku. Roli podle lékařů hraje i dědičnost. Pokud trpěla na nevolnosti vaše maminka, máte větší pravděpodobnost, že se ani vám bohužel nevyhnou.

Ale kdy už je tedy nutné zamířit k lékaři? „Když se maminka cítí slabě, je výrazně unavená, zvrací mnohokrát denně a není schopná v sobě udržet tekutiny,“ vyjmenovává gynekolog MUDr. Vilém Winter. Ve většině případů zvracení miminko neohrozí. Nebezpečí nastává až v případě úporného zvracení a následné dehydratace. V těchto případech je namístě hospitalizace, intravenózní podávání tekutin a aplikace léků proti zvracení. 

A co si s tím mám počít? 

Všechna tato trápení většinou zmizí s koncem prvního trimestru. Každá maminka přitom sama nejlépe pozná, čemu se raději vyhnout. 

Nepříjemné žaludeční pocity můžou zhoršovat hlad nebo únava stejně jako zvýšená citlivost na vůně a pachy. „Některé teorie spojují tuto citlivost s naším ‚opičím‘ původem. Březí opice se hůře pohybuje, potřebuje proto cítit nepřítele dřív, aby měla dost času na útěk,“ podotýká MUDr. Vilém Winter.

10 prověřených tipů proti těhotenským nevolnostem

Malá útěcha

Někteří vědci se domnívají, že nevolnosti chrání miminko před případnými škodlivinami, které mu hrozí z potenciálně zkaženého jídla nebo z nepříznivého okolí. Neklidný žaludek také může naznačovat, aby se maminka šetřila. 

Kanadští vědci přišli před pár lety s tvrzením, které publikovali v časopise Reproductive Toxicology, že nauzea neboli pocit na zvracení prospívá nenarozenému miminku. Studie probíhala v letech 1992 až 2012 v dětské nemocnici v Torontu a zúčastnilo se jí přes 850 tisíc těhotných. S nevolností podle jejich výsledků klesá třikrát pravděpodobnost nechtěného potratu, snižuje se navíc riziko vrozených vad. Alespoň k něčemu je to tedy dobré!

Tato domněnka může souviset právě s teorií o množství hCG v těle ženy: Má-li budoucí maminka hodně hormonu, který přispívá k udržení těhotenství, roste její šance donosit miminko – a zároveň jí ale častěji bývá špatně. Odborníci nicméně dodávají, že by maminky, které nevolnostmi netrpí, rozhodně neměly propadat panice. Zdá se, že hormon hCG totiž na některé ženy tyto nepříjemné účinky nemá. 

Jak vyzrát na nevolnosti? 

  • Jezte, na co máte chuť, snažte se ale vyhýbat kořeněným a tučným jídlům. 
  • Vhodné je jíst často a po malých porcích. Vždy u sebe mějte něco malého k snědku – kousek ovoce, jogurt nebo pečivo. Nedovolte, aby byl žaludek prázdný. 
  • Jakmile ráno vstanete, slupněte kousek krekru nebo sušeného ovoce, které si už večer připravíte na noční stolek. Z postele vstávejte opatrně a pomalu. 
  • Při snídani si pochutnejte na ovoci. Dobrou volbou jsou banán, strouhané jablko, meloun či hroznové víno. 
  • Nezapomeňte dodržovat pitný režim, snadněji tak zabráníte dehydrataci. 
  • Na nevolnosti někdy až zázračně zabírá Cola – v malém množství a po lžičkách. 
  • Nestresujte se, často odpočívejte a dopřejte si procházky na čerstvém vzduchu. 
  • Pozor na preparáty obsahující železo, to může způsobovat nevolnosti. 
  • Hodně větrejte, snažte se vyhýbat vydýchaným nebo zakouřeným prostorům. 
  • Poraďte se s gynekologem o možnosti užívání homeopatik
  • S bylinkami je třeba v těhotenství zacházet velice opatrně, bez obav ale můžete vypít heřmánkový čaj, který napomáhá trávení. Fenykl zase zklidní žaludek, meduňka pomůže při nevolnostech nebo bolestech hlavy. 

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách:

Tip lékárnice Mgr. Aleny Láskové: Mezi relativně osvědčené prostředky na těhotenskou nevolnost patří zázvor. V lékárně je dostupný ve formě lízátek, pastilek či čajů. Není-li překročeno doporučené dávkování, lze jeho krátkodobé užívání považovat za bezpečné. Pozor: Omezení platí i pro zázvorové nápoje domácí výroby – dle informací z dostupné literatury nemá denní dávka čerstvého zázvoru překročit 3 až 4 g a sušeného 1 g.

Těhotenské nevolnosti: víme, jak na ně! 5 tipů, co jíst
Na těhotenské nevolnosti pomáhá sušenka po ránu, ale i banány nebo zázvor
Homeopatie v těhotenství: Pomáhá při nevolnostech a podporuje uhnízdění vajíčka
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Pitný režim, nevolnosti, Hyperemesis gravidarum, Heřmánkový čaj, Hroznové víno, Noční stolek, George, Způsob, Škodlivina, Stolek, Úporné zvracení, Kat, Trimestr, Malá porce, Manželka prince, Hormon hcg, Mela, Hodnota, William Kate, Ranní nevolnost, Sušené ovoce