Maminka.czZdraví

Úpal není totéž co úžeh. Víme, jaká je první pomoc při přehřátí ze sluníčka

Reklama 5.  8.  2017
Letní horka dělají dětem radost, protože si můžou hrát a dovádět venku, cachtat se v bazénku nebo po sobě beztrestně stříkat vodu z vodních pistolek. Vysoké teploty s sebou ale také nesou ohrožení v podobě úpalu či úžehu, které nejčastěji postihují právě děti. První pomoc pro kritické chvilky v letním parnu vysvětluje trenér zdravotnických záchranářů Falck.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pozor na vysoké teploty

Letní horko a dusno postihuje především malé děti a kojence, ale také starší lidi, osoby s onemocněním srdce či nadváhou.

Příčinou poruchy termoregulace organismu může být nejen nadměrné ozáření sluncem, vysoká okolní teplota (klimatické podmínky, masové sportovní akce či festivaly) či vysoká vlhkost vzduchu, ale také zabránění odvodu tepla nadměrným ošacením.

Ať už vysoké teploty přitíží vašemu dítěti nebo někomu jinému ve vašem okolí, je dobré znát rozdíl mezi úpalem a úžehem a postup, jak v takové situaci jednat.

Co je úpal a jak se projevuje?

Úpal je přehřátí organismu, které vzniká v dusném a horkém prostředí. Nastává v okamžiku, kdy organismus již není schopen termoregulací odvést z těla dostatečné množství tepla. To se následně šíří všemi orgánovými soustavami a teplota těla pak může překročit 40 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Ve vedrech vám hrozí nebezpečný úžeh či úpal. Jak je poznáte a čím se liší?

Projevuje se bolestmi a návaly krve do hlavy, hučením v uších, nevolností, závratí a žízní. Postižený je citlivý na světlo, dělá se mu tma před očima, bolí ho břicho, objeví se průjmy. Kůže je horká a zarudlá, zornice očí rozšířené. Postižený může v extrémních případech také upadnout do bezvědomí.

Abyste v tropických teplotách předešli úpalu, dohlédněte zejména u dětí na dodržování pravidelného pitného režimu a při pobytu na slunci je chraňte pokrývkou hlavy.  Na sluníčku zároveň raději nezůstávejte dlouhou dobu a omezte fyzickou námahu.

Úžeh, nebo úpal? Jak se liší a jaká je první pomoc? Tohle si pamatujte

Jak pomoct při úpalu?

Při úpalu postiženého odveďte do stínu či na chladnější místo. Pokud je při vědomí, podávejte mu vlažné tekutiny, ideálně minerální vodu. Pomůže také, když mu dáte obklady z navlhčené látky. Je-li v bezvědomí, uložte ho do stabilizované polohy a zavolejte záchranku,“ radí Miroslav Nagy, hlavní instruktor první pomoci zdravotnických záchranářů Falck.

Co je úžeh a jak se projevuje?

Úžeh neboli také sluneční úpal je podráždění mozku a jeho blan, které vzniká nadměrným vystavením lidského těla slunečnímu záření. Obvykle jde ruku v ruce s úpalem a i jeho příznaky jsou podobné. Na rozdíl od úpalu se však úžeh může projevit až s delším časovým odstupem od slunění.

Prevencí úžehu je dostatečný a pravidelný přísun tekutin, občasné ochlazování těla (koupání, sprchování, zvlhčování kůže) a zvláště u dětí pokrývka hlavy a zvlhčování vlasů.

Jak pomoct při úžehu?

Pravidla první pomoci jsou podobná jako při úpalu. Především je potřeba postiženého rychle dostat ze slunce do stínu a začít mu podávat vlažné tekutiny.

Kůži popálenou při úžehu je vhodné chladit. Je-li postižený v bezvědomí, uložte ho do stabilizované polohy, hlídejte jeho životní funkce a zavolejte záchranku,“ uzavírá instruktor zdravotnických záchranářů Falck.

Video: Jak chránit děti před sluníčkem a jak vybírat vhodné oblečení

7 nejčastějších letních dětských nemocí. Pozor na úpal, zánět uší nebo „letní“ angínu
Úžeh a úpal u dětí: V čem se liší, na co dávat pozor a jaká je první pomoc?
Rozeznejte úpal od úžehu. Víte jak pomoci?
Témata: Zdraví, První pomoc, Fyzická námaha, Malé dítě, Stabilizovaná poloha, Sluníčko, Dostatečné množství, Vysoká teplota, Tropická teplota, Horko, Lidské tělo, Vhodné oblečení, Vlhko, Miroslav Nagy, Pobyt, Sportovní akce, Extrém, Falck, Extrémní případ, Teplota, Úpal, Vědomí, Dostatečný přísun, Okolní teplota, Organismus, Zdraví na Heureka.cz