Maminka.czTěhotenství

Uvnitř maminčina těla je docela hlučno: Aneb co slyší plod?

Martina Machová 9.  12.  2014
Slyší, jak se hádáte s manželem? Slyší sousedovu sbíječku z patra nad vámi? Co vlastně plod v děloze slyší a od kdy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná si vybavíte situaci z období těhotenství, kdy se ve vaší blízkosti ozval nenadálý hluk a děťátko ve vašem břiše „poskočilo“ jako na trampolíně – jednoduše se leklo. Možná si dokonce vzpomenete, jak jste vzdouvající se „bříško“ utěšovala a hladila, a to je dobře…

Mami, už tě slyším!

Vývoj oušek se dokončuje zhruba ve 20. týdnu těhotenství – ano tak brzy! V této době jsou dokonale vytvarované boltce veliké necelý centimetr. A „malý trpaslíček“ má nejen miniaturní ouška, ale ještě miniaturnější zvukovody, zkrátka celé sluchové ústrojí. Dle odborníků umí plod v děloze matky rozeznat, zda maminka mluví k němu, nebo k někomu jinému a na její vlídný a konejšivý hlas reaguje, například když se kvůli nenadálému hluku polekalo.

Co je to za rámus?

Zvuky, které plod v matčině děle slýchá, však nepocházejí jen ze světa, který důvěrně známe, ale především z pro nás neznámého a tajuplného maminčina těla. „V první řadě slyší mohutnou zvukovou kulisu složenou z tlukotu matčina srdce, šumu její krve ve velkých cévách, zvuků trávení v žaludku a střevu a také dýchání.“ píše v jedné ze svých zajímavých knih pro nastávající maminky porodní asistentka z univerzitní kliniky v Tübingenu Iris Goze-Hänelová. A jedním dechem dodává další ohromující informace: „Tyto zvuky dohromady dosahují někdy až 100 decibelů, což je srovnatelní s hlukem blízké dálnice!“

Mami, pust mi fén!

Další zajímavou informací pro mnohé maminky bude, že se embryologové a další odborníci domnívají, že si je děťátko schopné pamatovat, a po narození rozeznávat zvuky, které slýchávalo v matčině těle. Například jej uklidňuje tlukot matčina srdce a její klidný a pravidelný dech. U některých kojenců lze pozorovat, že se výrazně zklidní, pokud slyší monotónní zvuky (například fén, lux, větrák, digestoř, sprchu apod.) připomínající specifický „orchestr“ v matčině těle;.

Mami, čti mi!

„Vývoj sluchu obzvláště zajímá embryology, protože se zdá, že děťátko v matčině těle je už schopno si pamatovat. Po narození například pozná hudbu, kterou už slyšelo v prenatálním období, nebo zpozorní, když uslyší pohádky, které mu matka během těhotenství pravidelně předčítala.“ tvrdí porodní asistentka Goze-Hänelová.

Vědci se samozřejmě snaží a přemýšlí, jak tyto poznatky dále využít. Některé instituce na západ od našich hranic dokonce pořádají kurzy prenatálního vyučování za účelem zvýšení kapacity paměti dítěte a dokonce jsou na trhu speciální výukové přístroje! Co však na výukové lekce říkají malí žáčci, zatím netušíme.

Témata: Těhotenství, Prenatální období, Plod, Céva, Iris Goze-Hänel, Monotónní zvuk, Rámus, Doc, Zvukovod, Digestoř

Video