Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Nepodceňujte výběr pediatra!

Adéla Vedralová 28.  2.  2011
Lékaře potřebujeme občas úplně všichni. Kdo ho ale potřebuje hodně často jsou děti. jen v prvních měsících života u něj bývají pečené vařené a proto je velmi důležité vybrat pediatra, ke kterému budete mít stoprocentní důvěru. Přeci jen mu svěříte svůj nejcennější poklad.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jelikož dětských lékařů za posledních pár let výrazně ubylo, výběr toho pravého se poněkud zkomplikoval. Díky současnému baby boomu vyhlašují mnozí z nich stop stav. Proto byste s hledáním měla začít dříve než pár týdnů před porodem. Mohlo by se vám totiž velmi lehce stát, že nakonec vezmete kohokoliv, kdo ještě přibírá… A to není moc prozíravé řešení.

Když jsem začala přemýšlet, k jakému pediatrovi své ještě nenarozené dítě přihlásím, měla jsem jasno. Chtěla jsem, abych nemusela dojíždět bůhví kam, záleželo mi na osobnějším přístupu k pacientům i rodičům, ale také na lékařově kladném přístupu k homeopatii. Mám s ní totiž už dlouhá léta dobré zkušenosti. Jenže je mnoho doktorů odmítá. Jelikož to není tak dávno, co jsem já sama opustila péči jedné skvělé dětské lékařky, automaticky jsem si přála, aby k ní syn také mohl chodit. Její péče byla vždy nadstandardní a špičková.

Když jsem volala do ordinace a prosila o registraci svého dítěte, sestřička mi sdělila, že paní doktorka už bohužel nikoho nenabírá. Byla jsem z toho velmi nešťastná a tak jsem volala a volala, až jsem uspěla. A své neodbytnosti opravdu nelituji.

Moje kamarádka Lucka takové štěstí neměla. V místě, kam se s manželem přistěhovali žádné reference na lékaře neměla, a tak si na internetu logicky našla toho nejbližšího. Udělala chybu, že se na místo nezašla podívat předem. S péčí a zázemím ordinace pak nebyla vůbec spokojená a když to dala najevo, bylo vše ještě horší. Hledala tedy jinde, což bylo s malým miminkem složité a bohužel nikdo v okolí nebral nové pacienty. Nakonec našla skvělého pana doktora, který sídlí skoro hodinu a půl cesty od jejich domova. Tvrdí, že jeho péče za trmácení stojí. Nedivím se!

Proto byste měla ordinaci svého budoucího pediatra nejdřív navštívit osobně a dobře si oťuknout nejen lékaře, ale i sestřičky. Na jejich přístupu také hodně záleží. Vybavení a zázemí čekárny pro kojence, zdravé a nemocné děti je také dost důležité. Mělo by být k dispozici dostatek přebalovacích pultů a podobně. Zeptejte se svých kamarádek, zda by vám někoho doporučili. Osobní reference jsou vždy nejcennější.

Vaše Adéla

Témata: Zdraví, Výběr, Baby boom, Pediatr, Vaš, Zdraví na Heureka.cz