Velký lexikon dětských pupínků 3: Pátá nemoc, potníčky, spála, spalničky, šestá nemoc, zarděnky

Tentokrát jsme si posvítili na následující pupínkové nemoci: Pátá nemoc, potníčky, spála, spalničky, šestá nemoc a zarděnky.
Velký lexikon dětských pupínků 3: Pátá nemoc, potníčky, spála, spalničky, šestá nemoc, zarděnky

Pátá nemoc

Věk: předškoláci a mladší i starší školáci 

Proč se páté nemoci říká právě pátá? Možná proto, že když se zkoumaly dětské přenosné infekce s vyrážkou, přišla na ni zrovna řada. To však nic nemění na tom, že si ji děti (i jejich rodiče) mohou pěkně „užít“.

Vyrážka se nejprve objeví v obličeji a posléze se šíří na ruce i nohy. Je rudá (s centrálním vyblednutím), slévá se do velkých ploch ve tvaru prstenců či girland. Některé děti svědí, jiné ne. 

Trvá 10–12 dní, horečka je spíš vzácná. A inkubační doba? Jeden až čtyři týdny. Pokud si nemoc vaše dítě „vybere“, nepodceňujte ji, i když nemá číslo jedna. Raději zajděte k lékaři, ten vám doporučí něco na svědění (antihistaminika), případně další léky. Důležitý je klid na lůžku. Marůdka držte stranou od ostatních. Ani na krok by se k němu neměla přiblížit nastávající maminka (hrozí vážné poškození plodu)!

Potníčky

Věk: kojenci, výjimečně starší děti

Obáváte se, aby nebyla mrňousovi zima? A přidáváte další vrstvy oblečení? Je pravda, že děti do 1 roku nemají dobrou termoregulaci, ale čeho je moc, toho je příliš. Na rozdíl od nás dospělých si nemohou říci, že už to v těch všech svetříčcích, dekách a „utemovaných“ fusacích nemohou vydržet. Signálem, že jsme to přehnali, jsou drobné růžové pupínky na trupu, krku či hlavičce. Někdy svědí.

Za potničky někdy může horečka a třeba i některé mastné krémy. „Zastavíte-li“ včas pocení, obtíže trvají krátce, ale protáhnout se mohou i na několik dní. 

Oblékejte dítě adekvátně situaci a teplotě v místnosti či venku. Přednost dávejte přírodním materiálům. K lékaři se vypravte, pokud se oobjeví hnis, zánět, zarudlé pruhy či horečka.

Dětské potničky: Co je způsobuje a jak jim předejít?

Dětské potničky: Co je způsobuje a jak jim předejít?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články