Maminka.czZdraví

Vévodkyni Kate trápí hyperemesis gravidarum. Víte, co to znamená?

Markéta Novák Matějková 10.  9.  2017
V souvislosti s třetím těhotenstvím vévodkyně Kate se skloňují její ranní nevolnosti, které však narozdíl od těch „klasických“ těhotnou paralyzují natolik, že není schopna ani vstát z postele. Co všechno znamená termín hyperemesis gravidarum?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vévodkyni Kate, jejíž těhotenství potvrdil královský palác minulé pondělí, trápilo nadměrné zvracení také u předchozích dvou těhotenství s princem Georgem i princeznou Charlotte.

Podle zdroje blízkého královskému paláci Kate zvrací až padesátkrát denně, takže není divu, že je zesláblá a není schopna plnit královské povinnosti.

Hyperemesis gravidarum: nadměrné zvracení těhotných

Nadměrné zvracení (hyperemesis gravidarum) se objevuje u těhotných zhruba od prvního do čtvrtého měsíce. Přičina není jasná, ale v lékařských publikacích se dočtete, že roli hrají hormonální změny.

Dlouhotrvající zvracení těhotnou ohrožuje ztrátami tekutin i živin, proto je v těchto případech také velice často nutná hospitalizace. Těhotná zvrací nezávisle na jídle, je zesláblá, vyhublá a dehydratovaná.

Často se dostavují teploty, kůže je suchá a může být i mírně nažloutlá. Při hospitalizaci se vyšetřují minerály, ketolátky v moči a provádí se jaterní testy.  Hrozí zde poškození jaterní tkáně. V lehčích případech pomáhá režimová a dietní opatření, v těžších je nutná infuzní terapie.

Princ George šel poprvé do školy jen s tátou Williamem. Kate trápí ranní nevolnosti

Zvracení by se nemělo podceňovat

Zvracení v těhotenství by se nemělo brát na lehkou váhu, zvláště, když se zhoršuje. Důležitou roli hrají správná životospráva, která má být pravidelná a po menších dávkách, a pitný režim.

Těhotenské nevolnosti rozlišují celkem čtyři druhy zvracení:

  • Ranní zvracení (vomitus matutinis) – nejlehčí forma zvracení. Projevuje se většinou ráno a nalačno.
  • Těhotenské zvracení (emesis gravidarum)  častější zvracení, většinou po jídle. Těhotné se většinou jídlu vyhýbají nebo hladoví, což vede k ubývání na váze. Často je nutná hospitalizace.
  • Nadměrné zvracení (hypermesis gravidarum) – viz popis výše.
  • Zhoubné zvracení (hypermesis maligna) – nejtěžší forma těhotenského zvracení. To je časté, křečovité a zvratky obsahují krev. Je nutná hospitalizace. Takové těhotenství může skončit samovolným potratem.
Vévodkyně Kate  je znovu těhotná. V roce 2018 porodí třetí dítě

Zkušenosti maminek s hypermesis gravidarum

V souvislosti s informací, že se vévodkyně Kate nemohla zúčastnit prvního školního dne svého syna George, se na sociální síti často objevily hlasy maminek, které tvrdily, že se měla „zmobilizovat“ a zvládnout to. Jenže, jak se říká, kdo to nezažil, nemůže soudit. Přinášíme zkušenosti maminek, které právě nadměrné zvracení v těhotenství trápilo.

Markéta: „Já mám také diagnostikováno hyperemesis gravidarum a nepomáhá opravdu nic. Byly dny, kdy jsem nebyla schopná vstát ani z postele. Věřte, že když zvracíte minimálně dvacetkrát denně a neudržíte v sobě ani hlt vody, nemáte sílu ani energii vůbec na nic. Takže řeči typu "když se chce, všechno jde" může pronést opravdu jen někdo, kdo toto nezažil.

Jitka:S touto těžkou formou těhotenské nevolnosti jsem se setkala již při svém prvním těhotenství. Pronásledovalo mě úporné zvracení vedoucí k dehydrataci a silné apatii. Co druhý den jsem ležela v nemocnici na kapačkách a léčba byla neúspěšná. Bohužel první těhotenství mi bylo z důvodu komplikací ukončeno. Nyní jsem těhotná podruhé a tato nemoc se mi opět nevyhnula. Od počátku těhotenství prožívám peklo. Kdo se s touto nemocí nesetkal, nemůže pochopit. Pevně doufám, že tentokrát boj nad ní vyhraji a vše, co nás potkalo, se stane jen smutnou vzpomínkou.

Video: Kate je potřetí těhotná. Tato fakta musíte vědět

Těhotenské nevolnosti: víme, jak na ně! 5 tipů, co jíst
Jak poznám, že jsem těhotná? Napoví únava, nevolnosti i zvýšená teplota
Z ranních nevolností se vyklubala trojčata
Témata: Zdraví, Těhotenství, Slavní rodiče, Samovolný potrat, Pitný režim, Nevolnost, Vévodkyně, Kate, Terapie, Ranní zvracení, Malá dávka, Těžká forma, Těhotenské zvracení, Časté zvracení, Nutná hospitalizace, Vít, Postel, Královský palác, Druhý den, Správná životospráva, Těhotenská nevolnost, Třetí těhotenství, Lehká váha, Jaterní test, Nejtěžší forma, Zdraví na Heureka.cz