Maminka.czRodina a vztahy

Rozdíly mezi generacemi. V čem v péči o děti nejčastěji narážíme?

Barbora Vajsejtlová 26.  1.  2019
Nechápe, proč své dítě nechcete přikrmovat. Vlhčené ubrousky a jednorázové plenky považuje za největší zlo. A přesvědčuje vás, že plně kojené dítě musí mít žízeň a potřebuje se napít čaje. Jak se liší pravidla péče o dítě napříč generacemi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moje kamarádka Dita je poměrně nepříčetná ze své maminky. I když spolu vždycky vycházely dobře, po narození prvního vnoučete se objevily v jejich vztahu výrazné trhliny. „Nikdy mi do ničeho nemluvila, ale najednou má ke všemu co podotknout. Vykládá mi, že kvůli jednorázovým plenkám se Daneček bude počurávat až do školy, protože ho nebude obtěžovat mokrý zadek a nebude mít tu správnou motivaci. I když plně kojím, pořád by do něj lila čaj, protože prý musí mít strašnou žízeň! Z jednorázových ubrousků dostává skoro infarkt a opakuje mi, že mu tím zadělávám na rakovinu. Nenechá si vysvětlit, že to, co platilo za jejích mladých let, už je dávno přežité. Myslím, že mě z ní brzy klepne,“ stěžuje si Dita, kdykoli se potkáme. 

Možná, že máte podobnou zkušenost. Možná, že vám naopak vaše matka do ničeho nemluví a snaží se vás respektovat. Ale to nic nemění na tom, že péče o dítě se v generaci našich matek v mnoha ohledech výrazně liší od toho, co se propaguje teď. Vyplatí se vám spíš sledovat trendy, nebo dát na zkušenosti starších?

Kde se starší generací nejčastěji narážíme? 4 příklady ze života

TÉMA: Vlhčené ubrousky

Jsou plné chemie. Dráždí jemnou dětskou kůžičku a způsobují opruzeniny, když ne nic horšího. Sice pohodlným matkám usnadňují život, ale je to za cenu ohrožení dětského zdraví. Není zkrátka nad bavlněnou plenku a čistou vodu. Připadají vám tyto argumenty povědomé? Starší generace má na vlhčené ubrousky většinou velmi spadeno a je přesvědčena o jejich mimořádné škodlivosti. Nicméně odborníci jejich emotivní názor zdaleka nesdílejí. 

Britský výzkum provedený v roce 2012 sledoval po dobu tří let novorozence, jejichž matky používaly vlhčené ubrousky i bavlněnou plenku namočenou v čisté vodě. Ukázalo se, že z hlediska hydratace a ošetření dětské pokožky neexistuje mezi oběma metodami významnější rozdíl. 

Jaká kosmetika je nejvhodnější pro miminko a jak si vyrobit přírodní vlhčené ubrousky


Odborníci dokonce doporučují používat u dětí i dospělých vlhčené ubrousky místo toaletního papíru. Podle průzkumu, který provedl mezi lékaři v loňském roce deník Daily Mail, pokládá většina odborníků utírání toaletním papírem za nedostatečné. Jako ideální označují používání bidetu, a pokud nemáte tuto možnost, potom nahrazení toaletního papíru vlhčenými ubrousky. I když se vám totiž jeví konečník dítěte (nebo váš vlastní) jako čistý, při použití toaletního papíru v jeho okolí zůstávají malé zbytky exkrementů. V jejich důsledku stoupá riziko výskytu infekcí močového traktu. Navíc při použití toaletního papíru vznikají častěji mikroskopické trhliny v okolí konečníku, což opět zvyšuje riziko infekce. 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojení, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Atopický ekzém, Pitný režim, Látkový plen, BBC, Mokrý, Utírání, Dětská pokožka, Matka, Žízeň, Pediatrics, Gen, Pec, Používání, Bavlněná plenka, Předčasné zavedení, Ukončení, Čaj, Seriózní výzkum