Maminka.czNovorozenec

Odběr z patičky, Apgar skóre... Víte, jaká vyšetření čekají vaše miminko v porodnici?

Tereza Víchová 30.  6.  2017
Srdce, oči, uši, kyčle a mnoho dalšího. Vaše miminko bude během pobytu v porodnici pod drobnohledem lékařů. Co všechno se dá u novorozence v prvních dnech života zjistit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těsně po porodu

Konečně na světě! Kromě porodní asistentky a lékaře čeká na miminko v závěru porodu také neonatologická sestra, případně i pediatr či neonatolog.
„Když se miminko narodí a vše probíhá bez problémů, mělo by první minutu zůstat optimálně v rukou porodníka pod úrovní maminky. Teprve potom se podváže pupečník,“ uvádí René Hrdlička, primář dětského oddělení nemocnice v Kolíně.

„Krev z placenty by hned po porodu měla téct do děťátka, což do budoucna zajistí miminku zásobu železa. Byl-li porod fyziologický a s dítětem je na první pohled vše v pořádku, může putovat k mamince na hrudník nebo břicho.“

Můžete si tak nerušeně užívat první sžívání a bonding, orientačně totiž sestra nebo lékař vidí, že se s dítětem neděje nic, co by nemělo. Trochu složitější je situace v případě nestandardního porodu.

Video: Otcové jsou u porodu důležití. Tyto naturální záběry vás dostanou

„U rizikových porodů je přítomný vždy pediatr. Jedná se třeba o předčasně narozené děti, císařské řezy nebo jakékoli patologie během porodu,“ dodává lékař. V těchto případech je také možné, že své miminko uvidíte až trochu později – může totiž ihned potřebovat vyšetření nebo ošetření.

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, fenylketonurie, Bolestivá zkušenost, Císařský řez, Vyšetření, Neonatologická sestra, Celá doba, Velká jistota, Krev, Nutná dávka, Sluch, Porodní sál, Praktický lékař, Krevní oběh, Svalové napětí, Zdravotní problém, Porod fyziologický, CTG, Pat, Dětské oddělení, Hrudník